Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

"ο εσωτερικός μονόλογος μιας γραμμής"

Αφροδίτη Δάφνου, Υλικά: πενάκι και μαρκαδόροι σε χαρτί, Διαστάσεις: 21 x 29,7cm.



...και η γραμμή εξακολουθεί να διατηρεί την ανεξαρτησία της, κινούμενη ελεύθερα και αυτοβούλως στο χώρο που της παρέχεται. Τα μορφικά στοιχεία της εικαστικής επιφάνειας επιβάλλονται στη μορφή που έχουν δημιουργήσει και κατά συνέπεια ...εγκλωβίσει. Η μορφή αυτή δεν αντιδράει. Δέχεται το χώρο σαν φυσική συνέχειά της, σαν το λόγο ύπαρξής της. Προσπαθεί να νιώσει άνετα στο «κλουβί» που της παρέχεται και την κρατά δέσμιά του, ενώ ταυτόχρονα τίνει να γίνει ένα με αυτόν.

  Όπως περιγράφεται και στο «μύθο του σπηλαίου» του Πλάτωνα, έτσι κι αυτή βιώνει τη δική της πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που της πλασάρανε ως την απόλυτη Αλήθεια. Αυτή είναι πλέον η αλήθεια της. Κάθετί έξω απ’αυτό φαντάζει άγνωστο. Και το άγνωστο τίνει να γίνει ψεύτικο. Και όσο παραμένει μακριά, εξαλείφεται. Όσο ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του, η ταυτότητά της αλλάζει και αφήνεται σε ένα χωροχρονικό ταξίδι χωρίς προορισμό.
  Είναι στιγμές που ο χώρος έχει ανάγκη την εκάστοτε γραμμή, τη διεκδικεί και την υποτάσσει. Μόνο που η ίδια παραμένει αβέβαιη για το κατά πόσο θέλει να υποταχτεί σ’αυτόν. Δεν γνωρίζει αν έχει έστω και ένα λόγο ύπαρξης στο χώρο αυτό.
 ...και κάπως έτσι, η γραμμή – και κατά συνέπεια, οι μορφές που δημιουργούνται μέσω αυτής – προσπαθεί να θέσει κάποια ερωτήματα που αφορούν το υπαρξιακό της περιεχόμενο. Και ενώ αφήνεται στον εσωτερικό της μονόλογο, αναρωτιέται ... «Αφήνω το χώρο να εισχωρήσει μέσα μου ή μήπως εισχωρώ εγώ μέσα σ’άυτόν; ... Ο χώρος με διαμορφώνει, με εγκλωβίζει και ταυτόχρονα μου δίνει αέρα να αναπνεύσω. Είναι στιγμές όμως, που από σύνδεσμος γίνομαι όριο, και τότε αρχίζω εγώ να διαμορφώνω και να περικλύω μέσα μου χώρους, που κι αυτοί με τη σειρά τους εγκλωβίζουν άλλους χώρους και δημιουργούν τοπία. Χωρίς εμένα άραγε, θα μπορούσε να υφίσταται ο χώρος; ... Χωρίς το χώρο* σίγουρα, δε θα μπορούσα να υπάρχω εγώ.
   *η επιφάνεια πάνω στην οποία πραγματοποιούνται οι εκφράσεις των μορφικών στοιχείων(σημείο, γραμμή, σχήμα, κτλ.)


 
Αφροδίτη Δάφνου, Υλικά: πενάκι και μαρκαδόροι σε χαρτί, Διαστάσεις: 21 x 29,7cm. 

Αφροδίτη Δάφνου, Υλικά: πενάκι και μαρκαδόροι σε χαρτί, Διαστάσεις: 21 x 29,7cm.

Αφροδίτη Δάφνου, Υλικά: πενάκι σε χαρτί, Διαστάσεις: 6,5 x 16,6cm.



 «(...)Σε μια επιφάνεια καταχωρούνται σχήματα, σημάδια, αφηρημένοι κώδικες. (...)Η μορφή καθορίζει το εγγεγραμμένο περίγραμμα και το περίγραμμα σηματοδοτεί το όριο, την άκρη του κάτι. Το όριο είναι το κατώφλι, ένα πέρασμα, μια μετάβαση(...)»
Νίκος Ευαγγελόπουλος   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου