Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ανοιχτό κάλεσμα για το Parthenωn film festival / Χαλκιδική

                               

To Parthenώn Film Festival καλεί νέους καλλιτέχνες, προπτυχιακούς και αποφοίτους της Σχολής Καλών τεχνών Φλώρινας  για συνεργασία στο  2ο PARTHENΩN FILM FESTIVAL  στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα της Χαλκιδικής με θέμα την «μετανάστευση»  που θα πραγματοποιηθεί 8,9,10/7/2016 .


To Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό είναι ένα τριήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά  το 2015, στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά.Η κεντρική πλατεία του χωριού, μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο, μετατρέπεται για τρεις ημέρες σε μία υπαίθρια αίθουσα προβολής και  συστήνει  στο κοινό τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της 7ης τέχνης.
Στόχος του φεστιβάλ ήταν και είναι να αναδείξει την τέχνη του κινηματογράφου στην περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά σε μία μοναδική τοποθεσία ιδιαίτερου κάλλους. Παράλληλα, ενισχύει την προώθηση του Παρθενώνα και της ευρύτερης περιοχής ως προορισμού, μέσω μιας θετικής βιωματικής εμπειρίας των επισκεπτών.

Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Ίταμος στα 350 μέτρα υψόμετρο, σε απόσταση περίπου 5 χιλιόμετρα από το Ν. Μαρμαρά, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Παρθενώνας. Αναφορές από τον Ηρόδοτο στην αρχαιότητα, μαρτυρούν την ύπαρξη του οικισμού κατά τον 9ο αιώνα π.Χ., ενώ αναφέρεται και ως "Παρθένι" και "Παρθενιώνας" κατά την εποχή του Βυζαντίου, όπου τοποθετείται στο Λόγγο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ακριβής θέση του, ενώ αρκετοί μελετητές υποστηρίζουν ότι δε βρισκόταν στη σημερινή του τοποθεσία. Στον Παρθενώνα ζούσαν περίπου 500 κάτοικοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το χωριό τη δεκαετία του ΄70, για να εγκατασταθούν στο Ν. Μαρμαρά, με αποτέλεσμα να ερημώσει εντελώς.

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες  καλούνται να δημιουργήσουν έργα με θέμα την μετανάστευση και υπάρχουν δύο προτάσεις  παρουσίασης  

Α. Παράθυρα  από ερείπια παλαιών σπιτιών  που περιβάλουν τον χώρο των εκδηλώσεων  θα ανασυσταθούν  με ζωγραφικά επί το πλείστον έργα . Ο αριθμός των έργων είναι περιορισμένος  λόγω των διαθέσιμων παραθύρων και θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εννιά προτάσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Β. Πλίνθοι και πλήθη Θα δημιουργηθεί μια εικαστική εγκατάσταση με οικοδομικά τούβλα όπου οι καλλιτέχνες καλούνται να  δημιουργήσουν έργα πάνω σε αυτά.

Ο καμβάς για την δημιουργία έργων και τα Τούβλα  θα σας παραχωρηθούν από την διοργάνωση όπως και  θα καλυφθούν το κόστος μεταφορικών και διαμονής μετά από συνεννόηση.

Deadline δήλωσης συμμετοχής Παρασκευή 13 Μαΐου. 
Παράδοση έργων 30 Mαιου 
Στο μαιλ  3ergastirio@gmail.com Δηλώνετε το όνομα σας και σε ποιες από τις εικαστικές  προτάσεις θα  θέλατε να συμμετέχετε και θα σας ερθει ενημερωτικό email.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου