Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΠΛΑΤΩΝ ΜΠΟΥΝΤΑΚΙΔΗΣ : Ο κόσμσς μας





Ο σημερινός άνθρωπος ως μέλος μιας  ομάδας ή μιας κοινωνίας πρέπει να υπακούει στους νόμους που έχουν ορισθεί από τα μέλη που ασκούν την εξουσία. Αν π.χ υπάρχει η εντολή όλα τα μέλη να φορούν κόκκινα μπλουζάκια, οφείλεις να υπακούς προκειμένου να διαβιείς ομαλά, σε διαφορετική περίπτωση χάνεις το δικαίωμα να είσαι μέλος της ομάδας  ή της κοινωνίας αντίστοιχα και περιθωριοποιείσαι.  Το ίδιο το σύστημα δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα αλλά επιβάλει θα έλεγα την ομαδοποίηση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον στρατό  όπου καταργείται η ατομικότητα και ενισχύεται η  πειθήνια υπακοή στους νόμους.

Ο καθένας οφείλει να είναι όμοιος με τον άλλο όσον αφορά τον τρόπο ζωής. , Να αρκείται απλά να έχει δουλειά, οικογένεια, σπίτι, αυτοκίνητο, εκπαίδευση και κάποια χρήματα για ψυχαγωγία. Όποιος όμως σκεπτόμενος θελήσει να μάθει κάτι επιπλέον και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήματα για τα όρια του κόσμου ίσως πέρα από το κατεστημένο, ή απλά να κάνει διαφορετικά όνειρα για τη ζωή του,  θεωρείται τρελός ή ακόμα και απειλή αφού πάει κόντρα με τους κανόνες του συστήματος. Κατά την γνώμη μου κάπως έτσι οδηγούμαστε σε πόλεμο, γιατί και εσύ με την σειρά σου κατανοείς ότι, εάν εσύ είσαι απειλή για εκείνους και εκείνοι είναι απειλή για εσένα. Αυτό φυσικά δεν είναι καλή τακτική γιατί σε ένα πόλεμο και οι δύο εμπλεκόμενες μεριές έχουν απώλειες. Ίσως καλή τακτική για να μειωθούν ή και να μηδενιστούν οι απώλειες θα ήταν να μην επεμβαίνουμε στο τι πρέπει να κάνει ο διπλανός μας.

Όμως ήμαρτον. Όσοι ασκούν εξουσία αντί να πουν ότι ο κόσμος όλος ανήκει σε όλους εμάς και ότι ο καθένας συμπληρώνει ως ένα διαφορετικό κομμάτι τον κόσμο όλο, θέλουν να κρατήσουν τον κόσμο για τον εαυτό τους. Αυτός ο γνωστός κόσμος γύρω μας είναι ένα μικρό κουτί περιορισμένο σε ένα καλούπι, μπροστά δε στην απεραντοσύνη του σύμπαντος συνειδητοποιεί την μηδενικότητα του. Απέναντι δε σε αυτό που θα μπορούσε να έχει ο άνθρωπος για την ίδια την ζωή του και που είναι η αιωνιότητα, έχει διαλέξει τον θάνατο. 


                        ΜΙΚΡΟΓΛΥΠΤΑ  ΑΠΌ ΠΛΑΣΤΕΛΊΝΗ  2 ΕΩΣ 5 ΕΚΑΤΟΣΤΏΝ 


\















  


                                                                           Φωτογραφίες, επιμέλεια Κατερίνα Καρούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου