Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Μαρί Θεοφίλου, "Οικογενειακά Μυστικά" - μέρος πρώτο



"Οικογενειακά Μυστικά"- μέρος πρώτο







Παραμένοντας στην έννοια του μυστικού και στη διερεύνηση της εικαστικής του απόδοσης, δημιουργώ μια σειρά πίνακες με χρώματα λαδιού και κάρβουνο.

 Τα υλικά απλώνονται στην επιφάνεια δημιουργώντας αρχικά μια  μορφή,  σαν τα μυστικά που μοιάζουν να έχουν ενιαίο περιεχόμενο, συγκεχυμένο, βαρύ. Αφαιρώ μέρος της ύλης -με διαλυτικό ή με γυαλόχαρτο-σε μια προσπάθεια να γίνουν άυλες οι μορφές όπως και τα Μυστικά που εκδηλώνουν την παρουσία τους με μία υπόγεια ένταση, με άυλα φαντάσματα που ξεπηδούν από τις ψυχικές κρύπτες ζητώντας λύσεις Δεν υπάρχει έντονο χρώμα, μόνο ο ψίθυρος του γκρί που κινείται ανάμεσα στο ορατό και μη ορατό."Grey is the epitome of non-statement" αναφέρει ο Gerhard Richter, μια κατάσταση ύπαρξης και μη ύπαρξης, η απόκρυψη και η αποκάλυψη, το δικαίωμα της σιωπής και του λόγου.
 Ο λευκός χώρος παραμένει, γίνεται ο "ενδιάμεσος χώρος"  σαν τον “ενδιάμεσο ψυχικό χώρο” το χώρο ανάμεσα στο μέσα και το έξω, το χώρο που γεννά την σκέψη. Η δυνητική "ενδιάμεση περιοχή" όπου λαμβάνουν χώρα τα ψυχικά φαινόμενα, όπου καθίσταται δυνατή η ανάπτυξη της εμπειρίας. Η μορφή-μυστικό σε μια διαδικασία επεξεργασίας της, ενσωματώνεται στο συνεχές της λευκής επιφάνειας, στο χώρο που θα δεχτεί απεικονίσεις και "χειρονομίες", που θα δεχτεί τη συμβολοποίησή της.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου