Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Μαρία Ζούρου για Γιάννη Βγόντζα.

Παρουσίαση καλλιτέχνη.

Ο θόρυβος και τα επακόλουθά του δεν είναι πάντοτε τα μέσα για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον κάνοντας τη παρουσία σου ισχυρή και..σκορπισμένη παντού.


Όσο για τη φράση σκορπισμένος παντού στον χώρο, είναι μια εικόνα που χαρακτηρίζει το άτομο που επέλεξα να σας παρουσιάσω και γεμίζει τα πρόσωπα που τον γνωρίζουν με χαμόγελα.

Λίγο πολύ όλοι τον γνωρίζουμε ως κεντρική παρουσία του 3ου Εργαστηρίου.

Προσωπικά ένα παγωμένο απόγευμα πριν από 3 χρόνια τον πρώτο- συνάντησα στο εργαστήριο του κ.Καλαμάρα ,
να κατασκευάζει με σχολαστικότητα , φαντασία και επιδεξιότητα ένα μικρό έντομο από σιδερένια μικρο-αντικείμενα.
Σκέφτηκα μα τί υπομονή!

Που να φανταζόμουν τι υπομονή και επιδεξιότητα έκρυβε το άτομο αυτό κατασκευάζοντας  εκατοντάδες οριγκάμι και φιγούρες 'πολυσύχναστες' σε κουτιά όπου αυτές επέλεξα να σας παρουσιάσω μέσα από τις πολλές και διαφορετικές του ασχολίες.

Ε ναι φυσικά και θα καταλάβατε πως αναφέρομαι στον Γιάννη Βγόντζα.

Ο Γιάννης, απόφοιτος-γραφιστικής στο πτυχίο-της σχολής Βακαλό , φωτογραφίζει,δημιουργεί γραφιστικές δουλειές, σχεδιάζει κάνει εγκαταστάσεις.

Λατρεύει την Ιαπωνική κουλτούρα και Τέχνη καθώς και όλη την παράδοση των anime όπου έχει τις βασικές του επιρροές από εκείνη.

Πολυάσχολος ,εαν τύχει να τον συναντήσεις την ώρα που κάθετε, σχεδόν πάντα χαμένο σε σκέψεις να ξεσκίζει ένα χαρτάκι-ή να σου κλέβει ένα κομματάκι που του αρέσει- και να φτιάχνει όλων-κυριολεκτικά όλων-των μεγεθών οριγκάμι τα οποία λατρεύει να χαρίζει, ή να παρατάει παντού στον χώρο, εξου και το ''βρίσκεται παντού''  τοποθετώντας τα κρυφά στους άλλους.

Μια ήρεμη-δυνατή παρουσία.

Η επιλογή μου για τη παρουσίαση αυτή ήταν απλή.
Πέρα του ενδιαφέροντος που έχει η δουλειά του και οι γνώσεις του πάνω σε Τέχνη, το αξιοσημείωτο με τον  Γιάννη είναι η φαντασία αλλά και ο τρόπος που οργανώνει τις σκέψεις του.

Πολύπλοκος και μεθοδικός ταυτόχρονα ,όπως και η δουλειά που θα σας παρουσιάσω.

Επηρεασμένος από τη ποπ κουλτούρα, στιγμές της καθημερινότητας και την Ιαπωνική παράδοση στα anime , ο Γιάννης δημιουργεί σε πολύ απλά για μερικούς , μίνιμαλ για εμένα υλικά , πληθώρα από φιγούρες-στοιβαγμένες θα έλεγε κανείς -η μια με την άλλη σε ένα τακτοποιημένο χάος.
Με τις φιγούρες αυτές , πολύχρωμες ή με μαύρο μελάνι, χρησιμοποιώντας μια ελεύθερη γραφή και το προσωπικό του στυλ , δημιουργεί γαλαξίες με τη δική τους φιλοσοφία μέσα από τις μαζικά τοποθετημένες μορφές στο χώρο.

Απορρίπτει τον φωτορεαλισμό ή έργα διαφορετικού στυλ όπως αφαίρεση(παρά τις ικανότητές του για ορθό χειρισμό αυτών) και επικεντρώνεται στη δημιουργία των έργων  που ταιριάζουν με τη δική του κοσμοθεωρία , δίνοντας στον θεατή τη ικανότητα να σκεφτεί, να κοιτάξει πιο προσεκτικά ένα έργο ή μια φιγούρα ή να αναθεωρήσει κάποια βασικά του πιστεύω.

Κλείνοντας σας παραθέτω μια φράση της Anita Brookner η οποία πιστεύω ταίριαζε με το μέλλον του Γιάννη.
''..In real life, it is the Ηare who wins. Every time. Look around you. And in any case it is my contention that Aesop was writing for the tortoise market.

 Hares have no time to read. They are too busy winning the game. ..''





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου