Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ομάδα ΕΝ ΦΛΩ Με τα εντελώς απαραίτητα Διαδρομές εν λευκώ


Bαδίζοντας σε έναν αθρυμμάτιστο κόσμο συνόρων πάρα πολλοί πρόσφυγες, μετανάστες και απόδημοι εγκλωβίζονται μαζί μας την επόμενη δεκαετία στην γεωγραφία που μας περιβάλει. Δεν υπάρχει εξωιστορικός προσδιορισμός ευθυνών για την δύναμη των γεγονότων, γιαυτό και παραστάσεις και αναπαραστάσεις αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής θα εξετάζονται και θα επαναεξετάζονται. Δυο εικαστικές ομάδες οι "Εν -Φλώ " και οι "Ορίζοντες Γεγονότων" μαζί με το Εργαστήριο κοινωνικών και μεταναστευτικών σπουδών του τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, ξεκινούν μια πορεία με εικαστικές αποσκευές γεμάτες όνειρα πολέμου, τα πριν, τα κατά την διάρκεια και τα μετά .
Μια πομπή από βαλίτσες στην πόλη της Φλώρινας θα οδηγήσει στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης όπου θα εν αποτεθούν μπροστά στο ζωγραφικό πίνακα του Κωσταντίνου Κοντογιάννη με θέμα τον Σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας την δεκαετία το ΄60. Ταυτόχρονα άλλες θα διασκορπιστούν στους χώρους του μουσείου μετατρέποντας τους σε ανυπόμονες αίθουσες αναμονής. Μετά από δυο βδομάδες ένα δεύτερο ταξίδι θα οδηγήσει τις βαλίτσες στην Αθήνα. Στο περίπτερο των ΕΝ-ΦΛΩ στην ART-ATHINA μια καινούργια μετεγκατάσταση, ένα πρόχειρο στρατόπεδο θα αναπτυχθεί για την φρενίτιδα, των ακραίων κινδύνων, της εξορίας και του απρόσιτου της ύπαρξης. Περφορμανς, δια δράσεις με το κοινό, φαντασιακές κοινωνικές αναπαραστάσεις για την ετερότητα, στιγμιότυπα προφορικής ιστορίας θα προτείνονται από τους "δια κινητές " ΕΝ-ΦΛΩ


Συνάντηση για την πομπή "Με τα εντελώς απαραίτητα" το Σάββατο 14 Μαΐου στις 15:00 στο σιδηροδρομικό σταθμό Φλώρινας για να υποδεχτούμε τους "ορίζοντες γεγονότων" με τις 70 και πλέον βαλίτσες. Αργότερα την ίδια μέρα στις 20:00 ξανασυναντιόμαστε στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης της πόλης
Ομάδα ΕΝ ΦΛΩ

Με τα εντελώς απαραίτητα

Διαδρομές εν λευκώ

Στη σταθερή τροχιά του τραίνου, με ή χωρίς τη βίαιη έννοια του χρόνου, οι αποσκευές θα ταξιδεύουν. Ες αεί; Δεν ξέρουμε, μπορεί κι αυτό.

Εξάλλου αυτό δεν έκαναν πάντα οι αποσκευές; Ταξίδευαν. Ταξίδευαν μαζί με τους κατόχους τους ανιχνευτικά, βρέξει χιονίσει, πλάι από ταμπέλες που απαγόρευαν το κάπνισμα ή από χαμηλόθωρους επιβάτες που ρωτούσαν ξαφνικά την ώρα μπας και τύχουν μιας κάποιας προσοχής από το συνεπιβάτη τους.

Οι «εικαστικές» βαλίτσες, αφού πρώτα ταξιδέψουν από τη Νότια στη Βόρεια Ελλάδα με τραίνο σε μια «μεταναστευτική πορεία», θα σταθμεύσουν επί δεκαήμερο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας και τέλος θα ξαναταξιδέψουν για να εκτεθούν στο περίπτερο της Art-Athina, σαν μια νοσταλγική συμπύκνωση του χώρου, του χρόνου και της ζωής μας.

Πρόκειται για ένα project που συνδιοργανώνεται από τις ομάδες «ΕΝ ΦΛΩ», «Ορίζοντας Γεγονότων» και το «Εργαστήρι Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών» του Τμήματος Νηπιαγωγών Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, με την συμμετοχή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Στην «αποσκευή- βαλίτσα» επικεντρώνεται η φόρτιση των νοημάτων και της εικαστικής έκφρασης που οι καλλιτέχνες ταξιδιώτες, στη διαδρομή Αθήνα- Φλώρινα - Αθήνα, μεταφέρουν σε μια -μακράς διάρκειας- δράση. Τα σημεία εκκίνησης είναι οι σταθμοί των τραίνων, σημεία άφιξης και έκθεσης το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας και η πλατφόρμα της art-athina 2016 στο Φάληρο.

Οι δύο εικαστικές ομάδες συμπορεύονται φέτος σε μια δράση-έκθεση που έχει αναφορά στην τέχνη που κινείται, που μεταβαίνει, που εξαπλώνεται, που ανταλλάσσεται και που ενεργοποιεί καλλιτέχνες από εικαστικούς, ποιητές, μουσικούς, ηθοποιούς αλλά και ανθρώπους από άλλους τομείς δραστηριοτήτων. Εστιάζουμε στο αντικείμενο της αποσκευής-βαλίτσας. Τι περικλείει μια βαλίτσα; Ποιά βαλίτσα κρατάει ο ταξιδιώτης; o μετανάστης; o πρόσφυγας; ποιά είναι η βαλίτσα του καλλιτέχνη; εσωκλείει συμπυκνωμένα τα πιο σημαντικά υπάρχοντα, τα εντελώς απαραίτητα; είναι μια άδεια βαλίτσα έτοιμη να γεμίσει.

Οι “ΕΝ ΦΛΩ” υποδέχονται τους φίλους εικαστικούς του “Ορίζοντα Γεγονότων” με τις εικαστικές τους βαλίτσες στις 14 Μαΐου και ώρα 3:00 το μεσημέρι στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Φλώρινας. Από εκεί θα ξεκινήσει με συνοδεία μουσικής και δρώμενων πομπή που θα καταλήξει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας. Τα εγκαίνια της αντίστοιχης έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στις 8:00 το βράδυ. Αφού παραμείνουν εκεί για δέκα μέρες, οι εικαστικές βαλίτσες θα ταξιδέψουν στην Αθήνα και θα αποτελέσουν μέρος των έργων που θα φιλοξενήσει η art-athina από 26 έως 29 Μαΐου 2016 στο Κλειστό Γήπεδο Π. Φαλήρου.
Σχεδιασμός αφίσας Μαρία Λαγού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου