Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Έρευνα και θεωρητική προσέγγιση του έργου 'Αλφάβητο των κοινωνικών συμβόλων ' Ζούρου Μαρία.



Σύμβολα.

Ο άνθρωπος έτυχε από όλα τα θηλαστικά της εξελικτικής περιόδου να αναπτύξει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο, έτσι από άλογο ον μετατράπηκε σε έλλογο.

Όντας  ζώο που λειτουργούσε σε αγέλες ή καλύτερα κοινωνίες και όχι μόνο του λοιπόν μετά την εξέλιξη του, ήρθαν και οι πρώτες απόπειρες δημιουργίας επικοινωνίας.

Και εδώ θα βάλουμε μια άνω τελεία.

Είναι βασικό και τονίζουμε πως για να υπάρξει επικοινωνία πρέπει να υπάρχουν ερεθίσματα κυρίως σε έναν άνθρωπο.

Οι απόπειρες αυτές ήρθαν με χειρονομίες, κραυγές-σε ακουστικό επίπεδο
καθώς σε οπτικό- ζωγραφιές, σύμβολα και τέλος γραφή και αλφάβητο.

Κάνοντας ένα μεγάλο άλμα από την αργή σε ρυθμούς μα γρήγορη εξελικτικά προϊστορία και αρχαιότητα,
στην υπερκινητική σύγχρονη εποχή μαθαίνουμε από έρευνες πως εάν αφήσεις ένα βρέφος σε περιβάλλον δίχως ερεθίσματα δε θα αναπτυχθεί  ποτέ του νοητικά και δε θα μιλήσει ποτέ του.



Συμπεράσματα ;

Οι αισθήσεις μας ,οι εμπειρίες και τα ερεθίσματα είναι αυτά που δίνουν στον μεγάλο μας εγκέφαλο την κινητήριο δύναμη ώστε να διαφοροποιηθεί από τους συγγενείς μας τα πρωτεύοντα και να αποκτήσει νόηση και σκέψη.

Εδώ με τη σειρά μου να αναρωτιέμαι αν μπορούσε ο καθένας μας μέσα από τη Τέχνη ,
η οποία αποτελεί από τις αρχέγονες μορφές επικοινωνίας και γλώσσας , στην εποχή που διανύουμε  να δημιουργήσουμε το δικό μας προσωπικό αλφάβητο όπου με αυτό θα χαρακτηρίζουμε μέσα από τις αισθήσεις , τον ψυχισμό και τα ερεθίσματα που ανταλλάξαμε με άλλους ανθρώπους , συμπεριφορές και ομάδες ατόμων.

Πηγές:

Με κινητήριο δύναμη το βιβλίο του Lawrence-Gutenberg  ''Θεωρίες Προσωπικότητας'' καθώς και Nobert Elias '' Η θεωρία του συμβόλου'' ξεκίνησα να πραγματοποιώ μια έρευνα πάνω σε αποτύπωση πορισμάτων από τα ερεθίσματα αυτών καθώς και προσωπικών μου ιδεών πάνω στα σύμβολα και την 'ανθρώπινη' ή 'προσωποποιημένη' καταγωγή τους. 

Έτσι ξεκίνησε ο δικός μου πειραματισμός.

Ανάλυση.

Παίρνοντας   για αρχή τέσσερα άτομα τα οποία μου έχουν προκαλέσει πληθώρα ερεθισμάτων , κατηγοριοποίησα τη συμπεριφορά τους ,τα συναισθήματα που προκάλεσαν ενώνοντας τον ψυχισμό μου με τον δικό τους και αυτά με τη σειρά τους πού τα συναντώ στη κοινωνία(μεγάλος αριθμός ατόμων).
Έτσι δημιουργήθηκαν τα δικά μου 'νεό-τυπα' .
Αρχέτυπα σύμβολα του 2016. Πάντοτε με βάση προσωπικών διαπιστώσεων , σύμβολα που χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των ερεθισμάτων που μου έδωσαν τα άτομα αυτά και τα συναντάω σε ομάδες ατόμων όπου επηρεάζονται και από το επίκαιρο της εποχής.

Η Κατασκευή τους.

Αρχικά αποτυπώθηκαν σχεδόν ρεαλιστικά με τόνους από άσπρο έως μαύρο  και με γραφίτη τα πρόσωπα των ατόμων αυτών.













Σε δεύτερο στάδιο  απεικόνισης ,αποκόπτοντας τις φόρμες που δημιουργήθηκαν και παραμορφώνοντάς τα, έγινε προσπάθεια δημιουργίας συμβόλων που χαρακτήριζαν τις παραπάνω μορφές. 
Χρήση μαύρου φόντου με λευκές φόρμες και κολάζ σε συνδυασμό με ψηφιακή επεξεργασία.












Στάδιο Τρίτο: Αφαιρετική απεικόνιση συμβόλων μέσω έργων σε καμβά με υλικά Σκόνες Αγιογραφίας, δίνοντας έμφαση στις εντυπώσεις της απουσίας φωτός αλλά και της υπερβολικής του παρουσίας ανάλογα την επίδραση του κάθε συμβόλου στο ψυχολογικό και ηθικό πλαίσιο της κοινωνίας. 

Έργα in progress.. 

Σύμβολα τα οποία σαφώς έχουν βάσεις από τα είδη γνωστά και σε πληθώρα πολιτισμών σύμβολα μα με μια δική μου οπτική.

Σύμβολα.

Το Αυγό : Η δημιουργία και εκκόλαψη ενός προτύπου και μιας ιδέας για το πως θα πρέπει να είναι το σώμα την εποχή αυτή μα και όλη η προσωπικότητα του ανθρώπου.

Ο Σκορπιός: Η ανάγκη μας για αναγέννηση και διαφοροποίηση μα ο τελικός αέναος αυτοτραυματισμός λόγο του ότι δε μπορούμε να φέρουμε εις πέρας αυτές τις ανάγκες  όντας υποχρεωμένοι από το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. 

Το Κύμα: Η συνεχής ταλάντωση ανάμεσα στα θέλω και τα πρέπει. Στο ήθος και την ανηθικότητα . Το πολιτισμένο και το πρωτόγονο.

Η Μήτρα: Η ζωή. Η γέννηση νέων σωμάτων, νέων ιδεών, νέων αναγκών ,νέων καλών και νέων κακών.



Στόχος είναι να δημιουργήσω ένα αλφάβητο συμβόλων που θα περικλείουν ανθρώπινες συμπεριφορές και φόβους σε αλληλεπίδραση με τα ερεθίσματα της κοινωνίας του σήμερα. 

Και οι πειραματισμοί- έρευνα συνεχίζονται...

Έκτο εξάμηνο,
Ζούρου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου