Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Από την τεκμηρίωση για το υπερεντατικό workshop του Νίκου Ευαγγελόπουλου. Χάρης Μαργαρίτης


Ημέρα πρώτη. Το workshop ξεκίνησε με λήψη φωτογραφιών και βίντεο, ως σκοπό την  μετατροπή τους σε  κάτι διαφορετικό. Η μεταμόρφωση έγινε μέσω του προγράμματος του  Microsoft Office Picture Manager. Προσωπική σκέψη η αποφυγή γραμμών και γωνιών και η προσέγγιση στην αναζήτηση καμπύλων.



Μεταμόρφωση 1: Τοπία. 

Παραλιακό τοπίο με αντανακλάσεις ήλιου

Ήρεμη ηλιόλουστη θάλασσα. 

Όψη λόφου σε ηλιοβασίλεμα.

Αρχικές εικόνες: Ξεφτισμένη ταπετσαρία, επιφάνεια γραφείου.

Μεταμόρφωση 2: Φάντασμα. 




Αρχικές εικόνες: Αντανακλάσεις σε βρύση, τρύπα σε τοίχο, νεροχύτης.

Μεταμόρφωση 3: Το μέσα έξω.  




Αρχικές εικόνες: Σωλήνες.

Ημέρα δεύτερη. Προβολή μέσω προτζέκτορα φωτογραφιών και βίντεο σε επιλεγμένο χώρο, ως οργανικές φόρμες.  Μέσα από το στημένο αναζητείται το τυχαίο και η καταγραφή του σαν φάντασμα.





Ακολούθησε λήψη βίντεο των προηγούμενων. Πολλαπλές λήψεις των προβολών πραγματοποίησαν πάνω από 50 καινούρια βίντεο. Η αίσθηση φαντάσματος μέσω του τυχαίου άρχισε να γονιμοποιείται με την παραμόρφωση.


Ημέρα τρίτη του workshop και το τυχαίο επετεύχθη κατά τύχη. Η προβολή φωτός από τον προτζέκτορα πάνω σε ένα αντικείμενο και η λήψη-καταγραφή του από το κινητό μου, έδωσε και φως στην αναζήτηση του  ζητούμενου. Η καινούρια οργανική φόρμα αναιρεί όλες τις προηγούμενες ιδέες.


Ακολούθησαν πολλαπλές λήψεις της πρωταρχικής καταγραφής και διάφορες προβολές μέσω προτζέκτορα στον χώρο. 






Ημέρα τέταρτη. Η εντύπωση εσωτερικού ζωντανού οργανισμού, με εισπνοές και εκπνοές και αρτηρίες που πάλλονται, το περίγραμμα ανθρώπινου σώματος και η όλη κίνηση στο βίντεο που μοιάζει μη πραγματική, προσδίδοντας μια αίσθηση φαντάσματος, καλλιεργείται στην ιδέα καλύτερα. Μία πρασινωπή απόδοση και το στυλ Blair witch project αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Οι αναζητήσεις των προηγούμενων ημερών, χώρος, οργανική μορφή, φάντασμα, γραμμές και καμπύλες, αρχίζουν και ισορροπούν, δένουν.
Ημέρα πέμπτη. Κατάληξη επιλογής βίντεο και επαναπροβολή του, ακριβώς στον ίδιο χώρο. Το «διάφανο σώμα» που εμφανίζεται στον τοίχο, η εξαφάνισή του μέσα σε ένα φωτεινό πέπλο και η επανεμφάνισή του σε άλλη θέση, μαζί με τα αντικείμενα του χώρου σε δεύτερη εμφάνιση (πχ καλώδιο στον τοίχο και πρίζα), με κίνηση, καταφέρνουν μία αίσθηση φανταστικού σε πραγματικό, αόρατου σε ορατό. Επίσης την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και η καταγραφή ήχου στην Εύξεινος Λέσχη. (Ένας συναγερμός που σου έδινε την εντύπωση υπερήχου για την αποφυγή τρωκτικών, σε συνδυασμό με την τυχαία καταγραφή της δόνησης του κινητού μου.)   


Ημέρα έκτη. Επιλογή χώρου: Το βίντεο επιλέχθηκε να προβληθεί με DVD player σε παλιά (τετράγωνης οθόνης) τηλεόραση, σε μία από τις δύο σοφίτες της λέσχης. Μία σκοτεινή, εγκαταλελειμμένη και μη προσβάσιμη σοφίτα που συνθέτει  την ατμόσφαιρα. Ο θεατής ακούει πρώτα τον ήχο και στην συνέχεια εισχωρεί στην σοφίτα μέχρι ένα σημείο της εισόδου, όπου από εκεί  βλέπει στο βάθος την προβολή.
Ημέρα έβδομη. Ένωση βίντεο και ήχου από τον Νίκο Ευαγγελόπουλο. 
Ημέρα όγδοη. Το στήσιμο ενός επιπλέον πρότζεκτ συμφοιτητριών στον ίδιο χώρο, χάλασε την ατμόσφαιρα. Ο χώρος έγινε ξαφνικά προσβάσιμος και χώρος έκθεσης προβολής βίντεο. Αμέσως επόμενη κίνηση η λύση.  Επιλογή η προβολή του βίντεο να γίνει  σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος της σοφίτας. Η δεύτερη θέση προβολής αποδείχτηκε καλύτερη από την πρώτη. Το πρότζεκτ των συμφοιτητριών τελικά λειτούργησε σαν δόλωμα για τους θεατές. 
 Ημέρα ένατη. Μία σχεδόν ολοήμερη προβολή του πρότζεκτ, όπως την ημέρα της παρουσίασης του workshop για τυχόν διορθώσεις. Ο ήχος του βίντεο τόσο χαρακτηριστικός που διευκρινιζόταν από το ισόγειο. Τόσο «δυνατός» που ηχούσε στα αυτιά  ακόμη και όταν δεν γινόταν καμία προβολή.  
Ημέρα δέκατη.  Βοήθεια στους συμφοιτητές.
Ημέρα ενδέκατη. Η παρουσίαση του Blair- witch project
Οι θεατές απέφευγαν να μπουν στη σοφίτα και όσοι έμπαιναν κρατούσαν το αρχικό τους συναίσθημα φόβου. Το απόμακρο και απρόσβατο του χώρου με τον ενοχλητικό ήχο και το βίντεο ενός αόρατου και ορατού κόσμου «έδεσαν» απόλυτα. 

(Το αντικείμενο που εικονίζεται είναι ένα μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού).

Υλικά εγκατάστασης: DVD player, τηλεόραση (κατά προτίμηση τετράγωνης οθόνης), πολύπριζο 10 μέτρων.
Χώρος εγκατάστασης: Εγκαταλελειμμένος, σκοτεινός, μη προσβάσιμος, απόμακρος (κατά προτίμηση παλιό κτίριο).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου