Κυριακή 29 Μαΐου 2016

“Do machines dream of electric deaths” //Παρουσίαση έργου Κυριάκου Μπουρνά


“Do machines dream of electric deaths”



“Do machines dream of electric deaths” Έγραφε ένα χαρτί μέσα στο sketchbook του επί πτυχίω φοιτητή  Κυριάκου Μπουρνά και  κατά τα λόγια του,“ερευνητή “ και όχι καλλιτέχνη.

Είναι παράφραση  του τίτλου του βιβλίου επιστημονικής φαντασίας “Do androids dream of electric Sheeps" του Φίλιπ Ντικ.
Όπως η δουλειά του Ντικ μέσα από τις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας επικεντρωνόταν στο τι είναι πραγματικά αληθινό και στο υλικό, αλλά και στο στήσιμο της ταυτότητας, έτσι και o Μπουρνάς, στο sketchbook  μας μεταφέρει τις δικές του σχεδιαστικές αλήθειες και μας παρουσιάζει μια  προσωπική εξερεύνηση ταυτότητας. Θα μπορούσαμε  να πούμε  ότι το sketchbook είναι ένα κάτοπτρο που του επιτρέπει να εστιάζει στις διανοητικές του λειτουργίες.
Από το μικρό μαύρο βιβλίο αρχίζει μια  μελέτη των πάντων, μία  άμεση εξερεύνηση εαυτού και μια ανάγκη καταγραφής.
Καταγράφει παρατηρήσεις πάνω στην εντύπωση των ερεθισμάτων, όχι  στο ίδιο το ερέθισμα και περνάει την θεωρία σε σχεδιαστική πράξη.

Αρνείται τα “μεγάλα “ έργα  γιατί δηλώνει πως  στον χρόνο που χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα, μπορούν να καταγραφούν  τρεις  η τέσσερις  ιδέες και για αυτό  προτείνει ως έργο τέχνης, ένα βιβλίο που περιέχει την ζωή του έργου και όχι το έργο ως ύλη.
“Το μικρό μέγεθος επιτρέπει να το έχεις πάντα μαζί σου και να καταγράφεις κάθε ερέθισμα και ιδέα”.
Το έργο που μας  προτείνει, κάθε φορά, είναι πάντα μαζί του μέχρι την ολοκλήρωσή του και μεταφέρει σε αυτό οποιοδήποτε στιγμιαίο ερέθισμα ή μελέτη.

Τα έργα του αποτελούνται κυρίως  από μηχανικές μελέτες,  καθώς η μηχανή έχει να κάνει με  κομμάτι της αισθητικής του ταυτότητας και αυτό γιατί πρόκειται για μια κατασκευαστική αλλά και συνδετική αντίληψη. Μελέτες , Κόσμοι , Μηχανές αλλά και μαθήματα σχεδιαστικής εξερεύνησης μας βάζουν  να κοιτάμε μακροσκοπικά την προσωπική αφήγηση του Κυριάκου Μπουρνά.

“Η βασική προϋπόθεση της ζωής είναι να  σπάμε την προσωπική μας ταυτότητα”
Philip K. Dick, Do Androids Dream of Electric Sheep?

Δουλειά του Κυριάκου Μπουρνά μπορείτε να δείτε εδώ 



                                                                                                               Ειρήνη Πουλιάση






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου