Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Φωτογραφίες απο την δράση "Με τα εντελώς απαραίτητα" στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Φλώρινα σε συνεργασία της ομάδας ΕΝ- ΦΛΏ και τον Ορίζοντα Γεγονότων Φωτογραφίες του Θανάση Μπλιούμη και του Στρατή Καβαρνού ..


Ομάδα ΕΝ ΦΛΩ 

Με τα εντελώς απαραίτητα 

Διαδρομές εν λευκώ 



Στη σταθερή τροχιά του τραίνου, με ή χωρίς τη βίαιη έννοια του χρόνου, οι αποσκευές θα ταξιδεύουν. Ες αεί; Δεν ξέρουμε, μπορεί κι αυτό. 

Εξάλλου αυτό δεν έκαναν πάντα οι αποσκευές; Ταξίδευαν. Ταξίδευαν μαζί με τους κατόχους τους ανιχνευτικά, βρέξει χιονίσει, πλάι από ταμπέλες που απαγόρευαν το κάπνισμα ή από χαμηλόθωρους επιβάτες που ρωτούσαν ξαφνικά την ώρα μπας και τύχουν μιας κάποιας προσοχής από το συνεπιβάτη τους. 



Οι «εικαστικές» βαλίτσες, αφού πρώτα ταξιδέψουν από τη Νότια στη Βόρεια Ελλάδα με τραίνο σε μια «μεταναστευτική πορεία», θα σταθμεύσουν επί δεκαήμερο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας και τέλος θα ξαναταξιδέψουν για να εκτεθούν στο περίπτερο της Art-Athina, σαν μια νοσταλγική συμπύκνωση του χώρου, του χρόνου και της ζωής μας. 

Πρόκειται για ένα project που συνδιοργανώνεται από τις ομάδες «ΕΝ ΦΛΩ», «Ορίζοντας Γεγονότων» και το «Εργαστήρι Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών» του Τμήματος Νηπιαγωγών Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, με την συμμετοχή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Στην «αποσκευή- βαλίτσα» επικεντρώνεται η φόρτιση των νοημάτων και της εικαστικής έκφρασης που οι καλλιτέχνες ταξιδιώτες, στη διαδρομή Αθήνα- Φλώρινα - Αθήνα, μεταφέρουν σε μια -μακράς διάρκειας- δράση. Τα σημεία εκκίνησης είναι οι σταθμοί των τραίνων, σημεία άφιξης και έκθεσης το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας και η πλατφόρμα της art-athina 2016 στο Φάληρο. 


Οι δύο εικαστικές ομάδες συμπορεύονται φέτος σε μια δράση-έκθεση που έχει αναφορά στην τέχνη που κινείται, που μεταβαίνει, που εξαπλώνεται, που ανταλλάσσεται και που ενεργοποιεί καλλιτέχνες από εικαστικούς, ποιητές, μουσικούς, ηθοποιούς αλλά και ανθρώπους από άλλους τομείς δραστηριοτήτων. Εστιάζουμε στο αντικείμενο της αποσκευής-βαλίτσας. Τι περικλείει μια βαλίτσα; Ποιά βαλίτσα κρατάει ο ταξιδιώτης; o μετανάστης; o πρόσφυγας; ποιά είναι η βαλίτσα του καλλιτέχνη; εσωκλείει συμπυκνωμένα τα πιο σημαντικά υπάρχοντα, τα εντελώς απαραίτητα; είναι μια άδεια βαλίτσα έτοιμη να γεμίσει. 

Οι “ΕΝ ΦΛΩ” υποδέχονται τους φίλους εικαστικούς του “Ορίζοντα Γεγονότων” με τις εικαστικές τους βαλίτσες στις 14 Μαΐου και ώρα 3:00 το μεσημέρι στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Φλώρινας. Από εκεί θα ξεκινήσει με συνοδεία μουσικής και δρώμενων πομπή που θα καταλήξει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας. Τα εγκαίνια της αντίστοιχης έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στις 8:00 το βράδυ. Αφού παραμείνουν εκεί για δέκα μέρες, οι εικαστικές βαλίτσες θα ταξιδέψουν στην Αθήνα και θα αποτελέσουν μέρος των έργων που θα φιλοξενήσει η art-athina από 26 έως 29 Μαΐου 2016 στο Κλειστό Γήπεδο Π. Φαλήρου.




























































































































Φωτογραφίες του Θανάση Μπλιούμη και του Στρατή Καβαρνού .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου