Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Θεοδώρου Άρτεμις: το Δάσος στο λαϊκό παραμύθι

Θεοδώρου Α. σχέδιο σε χαρτί, (κάσσια, μελάνι)
                                                
''παραμύθι, είναι μια πραγματική ιστορία που δεν έχει συμβεί ποτέ.''

Τα λαϊκά παραμύθια έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Πίσω από τις λέξεις κρύβονται νοήματα και πίσω από τα πρόσωπα και τα πράγματα που περιγράφονται, εδρεύει αρχέγονο υλικό που απευθύνετε στην ψυχή του ανθρώπου διαχρονικά. Έννοιες του συλλογικού ασυνειδήτου, όπως ο κύκλος της ζωής, η ζωογόνος φύση ή το σκοτεινό άγνωστο.
Το φυσικό στοιχείο είναι διάχυτο στα λαϊκά παραμύθια, και κατ' επέκταση το δάσος. (τα τέσσερα στοιχεία συνδέονται με το ταξίδι του ήρωα, και ότι αυτό συνεπάγεται: πορεία, κίνδυνος, αβεβαιότητα, δοκιμασία, λύτρωση, κάθαρση, μετάβαση.)
Το Δάσος στο παραμύθι ως σύμβολο, είναι η ίδια η Ζωή. Η πορεία μας μέσα σ' αυτό είναι αναπόφευκτη. (στόχο έχει την εύρεση του εαυτού μας, την ολοκλήρωση, αυτονομία, ενηλικίωση) Στην αρχή μπορεί να φανεί καθησυχαστικό και φιλόξενο, (συχνά ο ήρωας καταφεύγει εκεί. .) όμως αργά η γρήγορα, το Δάσος εγκαταλείπει τους ανθρώπους στην ερημιά τους. Εκεί, βρίσκονται τα παράξενα, μή ανθρώπινα όντα, τα μη αποδεκτά, τα τέρατα. Εκεί παραμονεύουν και οι φόβοι μας: κακομεταχείριση, εγκατάλειψη, απώλεια, χαμένος χρόνος, γκρέμισμα ψευδαισθήσεων, πένθος, τέλος. Επειδή τη ζωή δεν έχει πάντα happy end και το παραμύθι εξετάζει και αυτή την προοπτική.
Έτσι το Δάσος έχει δυο πλευρές. Είναι μέρος κινδύνου αλλά και ευκαιριών.
Το βασικό σημείο ενδιαφέροντος, όπου εστιάζω τη δουλειά μου, είναι το Δάσος ώς σύνολο και η σημασία του ως καταλύτης σε πολλές λαϊκές διηγήσεις άλλα και στη λογοτεχνία του φανταστικού (όπως επίσης και το Δέντρο ως μονάδα και οι έννοιες που μπορεί να αντιπροσωπεύει.)και ειδικότερα, η έννοια του χαμένου, του περιπλανώμενου, του αναζητητή.

Θεοδώρου Άρτεμις

                                ''το παραμύθι είναι ο πιο ανώδυνος τρόπος να μιλήσουμε για την οδύνη.''
                                                                                                          –Λίλη λαμπρέλλη

                                                                      
Θεοδώρου Α. σχέδιο σε χαρτί (ακουαρέλα, μελάνι)
     

Θεοδώρου Α. σχέδιο σε χαρτί (κάσσια, μελάνι)
                                                      
Θεοδώρου Α. σχέδιο σε χαρτί (κάσσια, μελάνι)
                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου