Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΤΑΣΟς ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΣ: ΟΣΤΕΟΤΟΠΙΑ από ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ της Ειρήνης Πουλιάση






Η καλλιτέχνης  που επέλεξα να ερευνήσω είναι η Ειρήνη Πουλιάση, τελειόφοιτη 
του 3ου εργαστηρίου ζωγραφικής. Διακρίνεται για την εργατικότητα  και την τελειομανία στα έργα της και είναι από τις σημαντικότερες μορφές του 3ου εργαστηρίου. Ο λόγος που την επέλεξα είναι το κοινό σημείο που έχουμε πάνω στον πειραματισμό και στην έρευνα των υλικών.
   Το έργο της είναι ανθρωποκεντρικό και τα τοπία από οστά που δημιουργεί, δίνουν ένα καθοριστικό τόνο πάνω στην ζωγραφική της.


   Με χρώματα σκοτεινά ,μαύρα και γκρίζα, χρώματα που δεν υπάρχουν στην φύση, η Ειρήνη δημιουργεί τα δικά της τοπία. Τα έργα της έχουν συμβολικό περιεχόμενο, συμβολίζουν την φθορά των υλικών που χρησιμοποιεί και ταυτόχρονα την φθορά της ανθρώπινης σάρκας. Ασχολείται κυρίως με οικοδομικά και οργανικά υλικά που τα χρησιμοποιεί για την μίμηση ανθρώπινων μελών. Παραμερίζει την προοπτική και πειραματίζεται με τα υλικά, δημιουργώντας νέους πιθανούς συνδυασμούς για την απεικόνιση των έργων της,
   Την ενδιαφέρει η αγωγή θανάτου και ο θάνατος είναι μέρος της δικής της κουλτούρας. Σίδερο, αλουμίνιο ,ξύλο γύψος είναι τα υλικά που πειραματίζεται και τα χρησιμοποιεί για να δείξει την μίμηση της φθοράς και του χρόνου.
   Τι είναι τελικά αυτό που θα μείνει; Η ίδια απαντά πως είναι οι οδοντοστοιχίες. Την ενδιαφέρει η υστεροφημία, γιατί ξέρει πως αυτό που μένει μετά θάνατον, είναι το όνομα και οι οδοντοστοιχίες. Οι οδοντοστοιχίες είναι και ο ακριβής τρόπος αναγνώρισης πτωμάτων που έχουν έρθει σε αποσύνθεση.
   Παρατηρώ στο έργο της όπως παρατηρεί και ο Μισέλ Ραγκόν τον ζωγράφο Γ.Σπυρόπουλο " από τις αρχές του 1964 η νύχτα απλώνεται πάνω σ΄αυτή τη ζωγραφική. Η σκοτεινιά κατατρώγει την επιφάνεια του πίνακα, που δεν φωτίζεται παρά σε μερικά μέρη του." (Έλληνες ζωγράφοι 20ος αιώνας).


   Θαρρείς πως προσπαθεί να ζωγραφίσει τον ίδιο τον θάνατο πάνω σε ένα τελάρο καμβά ή ξύλου. Είναι κυνηγός της Αθανασίας της θνητότητας κάτι που ξεφεύγει από τα όρια του χωροχρόνου και εισέρχεται στην αιωνιότητα, είναι κυνηγός της υστεροφημίας...

Τάσος Μπουσδούκος, 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου