Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Μαρία Τοτού: "ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ, ο ζωγράφος 1874-1933"

"ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ, ο ζωγράφος 1874-1933"
Μια σημαντική έκθεση για τον τόπο μας που οργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και τον Δήμο Καστοριάς και φιλοξενείται στο Αρχοντικό Βέργου στην Καστοριά.
Ο Νικόλαος Δραγούμης υπήρξε ένας εξαιρετικός μεταϊμπρεσιονιστής και ένας από τους προδρόμους του Μεταϊμπρεσιονισμού στην Ελλάδα.

Νιώθουμε πραγματικά τυχεροί που μπορούμε να θαυμάσουμε τα έργα του από κοντά. Ένας καλλιτέχνης που χαρακτηρίστηκε από τον Πικιώνη ως ο Έλληνας  Βαν Γκογκ κι όχι αδίκως καθώς όχι μόνο το έργο του αλλά και η τραγικότητα της ζωής του έχουν πολλά κοινά στοιχεία μ’ αυτήν του Βαν Γκογκ.
Το έργο του Νικολάου Δραγούμη με επιρροές από το έργο του Βαν Γκογκ, του Ματίζ, της Ομάδας των Ναμπί αλλά και από τις γιαπωνέζικες ξυλογραφίες, αποκτά έναν προσωπικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το σχέδιο του λιτό, με τολμηρές γραμμές, τα χρώματα του συνήθως  πλακάτα, νιώθεις να πάλλονται, φωτεινά, ίσως όπως θα ήθελε να είναι και η ζωή του. Μία ζωή γεμάτη εγκλεισμούς σε διάφορα ψυχιατρεία ανά την Ευρώπη με τελικό προορισμό το Δρομοκαϊτειο όπου και απεβίωσε.

Μαρία Τοτού

Διάρκεια έκθεσης ως τις 15 Μαϊου 2016


Περισσότερες  πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Νικολάου Δραγούμη:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82_%CE%A3._%CE%94%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B7%CF%82


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου