Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ in situ. "Χτίζοντας"...με υλικό τη γη






Γιώργος Κεβρεκίδης - "ΓΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑΣΜΑΤΑ"
Εφήμερη εγκατάσταση in situ από πευκοβελόνες, 2013.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΙΔΕΑ
Το πολύπλοκο θέμα των περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη, κλιματικών αλλαγών, θεμάτων κείμενων προς την ανάπτυξη μιας αρμονικότερης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, απετέλεσε αντικείμενο εικαστικής έρευνας πολλών καλλιτεχνών ήδη από τη δεκαετία του '90. Καλλιτέχνες όπως οι Carl Andre, Agnes Denes, Andy Goldsworthy, Dennis Oppenheim κ.α. ανέπτυξαν έργα ενταγμένα στην Land Art, οραματιζόμενοι μια νέα αντίληψη της τέχνης που επικοινωνεί άμεσα με τη φύση. Στόχος της παρούσας in situ εγκατάστασης είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης κι η ευρύτερη αναμόρφωση του κοινωνικού συνόλου. 


Nature Art inspired by Andy Goldsworthy


SPIRAL JETTY. Rozel Point, Great Salt Lake, Utah April 1970


Wheatfield: "Μια αντιπαράθεση" (1982) από Agnes Denes, στο κέντρο του Μανχάτταν.




Γιώργος Κεβρεκίδης - "Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ ΗΤΑΝ ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΟΣ"
Γλυπτική εγκατάσταση in situ, 2013


O ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ ΩΣ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΠΕΙΡΟΜΟΡΦΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ - ΔΟΜΗΜΑΤΩΝ
Ανάμεσα στις διάφορες σπειροειδείς φόρμες που απετέλεσαν πηγή έμπνευσής μου για την κατασκευή του συγκεκριμένου γλυπτού, ξεχωριστή θέση κατέχει ο πύργος της Βαβέλ. 









                                       Γιώργος Κεβρεκίδης - "ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΒΕΛ"
Γλυπτό διαστάσεων 60εκ (διάμ. βάσης)x 75εκ. (ύψος), 2013
Υλικά: Βιοδιασπόμενες θήκες από ανταλλακτικά εκτυπωτών, πευκοβελόνες, κουκουνάρια, αποστραγγιστική μεμβράνη πολυαιθυλενίου, μαύρο ηλεκτρολογικό καλώδιο.




"The tower of Babel", known as "The Little Tower", by Pieter Brueghel the Elder, mid 16th Century. Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam.

Επίσης, τα σχέδια του Frank Lloyd Wrights για το Μουσείο Solomon R. Guggenheim (1943-1959), δανείστηκαν το θέμα του σπειρόμορφου πύργου από τον πύργο της Βαβέλ. Όπως επίσης, το Σχέδιο για την 3η Διεθνή (Έκθεση) του Tatlin (1919/20).






Frank Lloyd Wright, Hilla Rebay and Solomon Guggenheim with models of the building




Monument to the Third International / Vladimir Tatlin (1917)


ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΒΑΒΕΛ
Το Σιμπάμ είναι η αρχαιότερη πόλη με ουρανοξύστες στον κόσμο. Οι εντυπωσιακές δομές της που φαίνονται σαν πύργοι να εξυψώνονται από τον βράχο, έχουν δώσει στην πόλη το όνομα Σιμπάμ, "το Μανχάταν της ερήμου".
Περιβαλλόμενη από ένα τείχος-κάστρο, η πόλη του Σιμπάμ η οποία ανάγεται στον 16ο αιώνα και βρίσκεται στην Υεμένη, είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις και με το καλύτερο παράδειγμα πολεοδομικού σχεδιασμού με βάση την αρχή της κάθετης οικοδόμησης. Το Σιμπάμ εμφανίζεται από μακριά, σαν ένα επιβλητικό κάστρο με τα ψηλά του σπίτια, μερικά από τα οποία είναι 11 πατώματα ύψος, σχηματίζοντας τετράγωνα που χωρίζονται με στενές λωρίδες και πλατείες. Υπάρχουν περίπου 500 ουρανοξύστες χτισμένοι από άχυρο που ενισχύθηκαν με πήλινα τούβλα, τα σπίτια είναι σχεδόν ίσα σε ύψος, με κάθε όροφο να είναι ένα διαμέρισμα που κατοικείται από μια οικογένεια. Μερικές γυναίκες της πόλης, επισκέπτονται τις γειτόνισσες τους από ουρανοδρόμια από τον ένα όροφο στον άλλον προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο και προσπάθεια. Ορισμένα σπίτια χρονολογούνται στα 500 χρόνια. Η πόλη είναι περιτειχισμένη και έχει μία έξοδο. Την πόλη επισκέφθηκαν πρωτοπόροι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες που την αποκάλεσαν το Μανχάταν της ερήμου. Η ΟΥΝΕΣΚΟ τοποθέτησε το Σιμπάμ στο κατάλογο ανθρώπινης κληρονομιάς και το 1984, ανακήρυξε μια διεθνή εκστρατεία για την προστασία του. Η πόλη έχει καταστραφεί από πλημμύρες πολλές φορές, πιο πρόσφατα στο 1532. Το Σιμπάμ έχει περίπου 7,000 κατοίκους.


                                      

                                     

To Μοναστήρι ΚΙ βρίσκεται στα πιο ακραία ύψη των Ιμαλαϊων, 4.200 περίπου μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού. Στο μοναστήρι αυτό ζουν βουδιστές καλόγεροι από τον 11ο αιώνα.



Ο Κεκλιμένος Πύργος της Πίζας (ιταλικά: Torre pendente di Pisa) ή απλά ο Πύργος της Πίζας (Torre di Pisa) είναι το λεγόμενο ιταλικά "καμπανίλε" (καμπαναριό), ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο, του καθεδρικού ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζας. Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό και είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας (Piazza del Duomo) μετά τον Καθεδρικό ναό και το κυκλικού σχήματος Βαπτιστήριο, ενώ δίπλα βρίσκεται και το Κοιμητήριο.




ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) http://www.treehugger.com/culture/top-5-environmental-artists-shaking-up-the-art-world.html
2) http://en.wikipedia.org/wiki/The_Tower_of_Babel_(Bruegel)
3) http://www.guggenheim.org/guggenheim-foundation/architecture/new-york
4) http://en.wikipedia.org/wiki/Tatlin's_Tower
5) http://en.wikipedia.org/wiki/Leaning_Tower_of_Pisa
6) http://en.wikipedia.org/wiki/Shibam



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου