Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ Ζωγραφική Έκθεση «Ομήρου Οδύσσεια» του Ακαδημαϊκού Δ. Κοκκινίδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.



Η αφίσα του Γιάννη Βγόντζα με αφορμή το έργο του  Δημοσθένη Κοκκινίδη

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ
Ζωγραφική Έκθεση «Ομήρου Οδύσσεια» του Ακαδημαϊκού Δ. Κοκκινίδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής
Η Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης Καισάρειας, διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του Ακαδημαϊκού Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο «Ζωγραφικό Δοκίμιο- Ομήρου Οδύσσεια». Τα εγκαίνια της έκθεσης, στα οποία θα παρευρίσκεται και ο καλλιτέχνης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 και ώρα 11 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.  Για τον Δ. Κοκκινίδη και το έργο του θα μιλήσει ο Επίκουρος  Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών στην Φλώρινα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κοντοσφύρης Χάρης, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: 

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης  γεννούσε τον Χώρο στο απυρόβλητο του καθαρού χρώματος. Άφηνε μια υλική ρωγμή να ανοίξει το χρώμα και να λειτουργήσει ένας αναδιπλωμένος χώρος. Αυτή η ανάγλυφη αναδίπλωση του χρώματος που  αναλαμβάνει μια εικόνα τόπων και στην παρούσα έκθεση οι τόποι είναι και ομηρικοί και πολυπατημένοι από ενδόξους ταξιδιώτες. Ο Κοκκινίδης ζωγραφίζει τους ομηρικούς οδύσσειους ήρωες του με την συνάφεια της παλιάς του ζωγραφικής των ρηγματωδών μη τόπων, των ουτοπικών ταξιδιών σε θάλασσες  που έσκισε η τριήρης του Οδυσσέα και αναπολούμε και εμείς ως μνήμη χώρου και αμέριστη περιπέτεια τόπων, γεμάτων μπλε και μπλε και πάλη μπλε ατόφιο όπως η θάλασσα.  
Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1976 εκλέχθηκε καθηγητής της ίδιας Σχολής και διετέλεσε Πρύτανης από το 1979 έως και το 1982. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνική Τράπεζας της Ελλάδας. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις ενώ αναδρομική έκθεση του έργου του πραγματοποιήθηκε από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Οργάνωση και Επιμέλεια Έκθεσης: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (Λ΄ ΕΠΚΑ): Χρ. Ζιώτα, Κ. Μοσχάκης, Αστέριος Γκούνας, Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης: Γεώργιος Παπαθανασίου.

Αφήγηση παράλληλης σύνδεσης: Κώστας Μοσχάκης
Εικαστική επιμέλεια:  Χάρης Κοντοσφύρης.
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Κίτσος

Διάρκεια Έκθεσης: 1 Ιουνίου-20 Ιουλίου
            Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά: 8.00-15.00
                                           Σάββατο –Κυριακή: 9.00-17.00
            Πληροφορίες: 2461098800-1.
Φωτογραφικό υλικό από το στήσιμο της έκθεσης του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο της Αιανής. Θα εγκαινιαστεί η έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Αιανής την Κυριακή 01/ 06/ 2014.

                                     





                                      










Επιμέλεια φωτογραφίας : Αλεξίου Γιώργος, Τσαντίκη Νικολέτα.

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης  γεννούσε τον Χώρο στο απυρόβλητο του καθαρού χρώματοςΆφηνε μια υλική ρωγμή να ανοίξει στο χρώμα και να αρχίσει να λειτουργεί ένας αναδιπλωμένος χώροςΑυτή η ανάγλυφη αναδίπλωση του χρώματος που  αναλαμβάνει να κατασκευάσει μια εικόνα τόπωνΣτην παρούσα έκθεση οι τόποι είναι και ομηρικοί και πολυπατημένοι από ενδόξους ταξιδιώτεςΟ Κοκκινίδης ζωγραφίζει τους ομηρικούς οδύσσειους ήρωες του με την συνάφεια της παλιάς του ζωγραφικής των ρηγματωδών μη τόπωνΤότε οι πολιτικοί περιορισμοί  της μεταπολίτευσης ανάγκαζαν τον Κοκκινίδη να ενεργοποίηση το χρώμα με τέτοιο τρόπο ώστε η υλικότητες του να αναδεικνύουν εκφορές πολιτικού, ποιητικού και εικαστικού λόγου σε πτυχώσεις του ΧρώματοςΤώρα το άπλετο της επιστροφής σε θάλασσες  που έσκισε η τριήρης του Οδυσσέα αναγκάζει τον Κοκκινίδη  να δημιουργήσει μια  μνήμη χώρουμια αμέριστη περιπέτεια τόπωνγεμάτων μπλε και μπλε και πάλη μπλε ατόφιο όπως η θάλασσα.
Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης ήταν ο πρώτος Άνθρωπος που συνάντησα όταν εισήχθηκα στην σχολή κάλων τεχνών της Αθήνας Τα πρώτα του ΛόγιαΞεχάστε ότι ξέρατεΜια περιπέτεια ανησυχίας ανοίχτηκε για μένα όπου από τότε προσπαθώ να ξεχάσω ότι ήδη γνωρίζωΤο γνώριμο αποτελεί για μένα το ανοίκειο που έρχεταιΜια ασύμμετρη περιπέτεια ξεχύνετε σε όλη μου την ζωή από τότεΑνήκουστο αλλά ο Κοκκινίδης με στέλνει στο νησί της Κίρκης και οσφραίνομαι την Ιθάκηη ιστορία με φέρνει μια ανάσα από το οικείο τον τελικό προορισμό και εκεί ως Δάντης Κοκκινίδης με εκπαιδεύει να αφήσω την οικεία Ιθάκη και να πάω στις Ηράκλειες στήλεςΗ Ιθάκη είναι το ταξίδι , η αιώνια απόσταση από το οικείοΣτην Θεία Κωμωδία του Δάντη ο Οδυσσέας μια ανάσα από το το νησί του την Ιθάκη αποφασίζει το ανοίκειο ταξίδι το αιώνιο.  Ο Κοκκινίδης μπορούσε να σε μυήσει σε τέτοιες συμπεριφορές και αποφάσεις.
Μετά από τόσα ταξίδια που πρόσφερε επί δεκαετίες στην ανωτάτη σχολή καλών τεχνών του άξιζε και αυτού ένα ταξίδι που τον απομακρύνει από τον οικείο χρόνο και συμπλέει το έργο του μέσα σε ορίζοντες 4500 χιλιάδων χρόνων παρελθόνΕλάτε να σας ξεναγήσουμε ελάτε να σας εξηγήσουμε πως συμπορεύεται ένα έργο τέχνης με την καθολική αρχαιολογική τεκμηρίωση στον ορίζοντα του παρελθόντος...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου