ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΡΑΙΟ ΚΑΝΝΑΒΟ
Γιώργος Κεβρεκίδης - "Α - προσωπογραφία"
Γλυπτική εγκατάσταση in situ, 2013
Υλικά: Δομικό πλέγμα, λάστιχο ποτίσματος
Γιώργος Κεβρεκίδης - "Συγκοινωνούντα δοχεία ή Δυαδικές υπάρξεις"
Γλυπτική εγκατάσταση in situ, 2013
Υλικά: Δομικό πλέγμα, λάστιχα ποτίσματος, φιάλες απιονισμένου νερού, 6 μικρά τούβλα 6x9x19εκ.
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΤΗΤΑΣ
Ο κάνναβος σχετίζεται με την επιπεδότητα και κατηγορηματικά την προϋποθέτει. Ο κάνναβος ως φαινομενική μορφή και ως κατασκευή αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο φάσμα κατηγοριών όπως το δίχτυ, το διχτυωτό και την ύφανση, δηλ. λειτουργίες ιδιαίτερα σημαντικές στην ανάπτυξη των πρώιμων πολιτισμών που έγιναν πάλι επίκαιρες στην τέχνη του 20ου αιώνα.
ΔΙΚΤΥΩΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
Η τέχνη του 20ου αιώνα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των δικτυωτών κατασκευών και σε συναφή με αυτά φαινόμενα που αφορούν μονάδες και συντελεστές μέτρησης, επαναλαμβανόμενες σειρές και ευθύγραμμες κατασκευές. Ο κάνναβος με τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά του και τους συσχετισμούς του με πρωταρχικές και αυτόνομες δομές αλλά επίσης κι ως αφαιρετικό εργαλείο, ως μέσον και έλεγχος, ως σχήμα κι ως εγκλεισμός, έχει σημαντική παρουσία στα έργα της μοντέρνας τέχνης. Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος του ως συνεκτικού στοιχείου που χρησιμοποιείται για να υπογραμμίσει την ενότητα της δομής και του υλικού και την υφή της καλλιτεχνικής διαδικασίας και παράστασης.
Mondrian pattern
"Barcelona" chair by Mies van der Rohe, 1929
Untitled (Red and Gray) - Ad Reinhardt, 1950
Artist: Ad Reinhardt
Less is still less: Carl Andre, 1996
ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥ
Γιώργος Κεβρεκίδης - "ΑΤΙΤΛΟ", 2012
Υλικά: Κολάζ (υαλόπλεγμα, δαντέλα, φωτισμός LED)
Γιώργος Κεβρεκίδης - "ΑΤΙΤΛΟ", 2012
Υλικά: Κολάζ (πλαστικοποιημένο πλέγμα περίφραξης, δαντέλα, φωτισμός LED)
Στο έργο του Robert Ryman Τεντωμένη Ζωγραφιά (Stretched Drawing) ο συμμετρικός κάνναβος διαστρευλώνεται ελαφρώς από τον καμβά που έχει τραβηχτεί στα άκρα του τελάρου, ενώ στους πίνακες της Agnes Martin ο προσχεδιασμένος κάνναβος "συνδιαλέγεται" με το δικτυωτό που σχηματίζει (ως υλικό) ο υποκείμενος καμβάς.
Rober Ryman, Eagle Turqoise 7H#4, 1966.
Pencil on coffee filter paper with artist's frame,
13 x 13'' (33x33cm). Ruth Vollmer Bequest.
Robert Ryman. Stretched Drawing (5x5 grid), 1963
Agnes Martin. Stars
Ο κάνναβος ή το δικτυωτό ίσως ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων ένας υπαινιγμός και ένα μέτρο αναφοράς για το σύμπαν που μας περιβάλλει, και ως εκ τούτου, σύμβολο εξουσίας.
Γιώργος Κεβρεκίδης - "ΟΨΗ ΑΣΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ", 2012
Επιδαπέδια δικτυωτή εγκατάσταση αποτελούμενη από αστεροειδή τρισδιάστατη κατασκευή στο κέντρο και 3 ομόκεντρους κύκλους από 70 πλαστικές κρεμάστρες
ΠΡΩΤΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Γιώργος Κεβρεκίδης - "Σύγχρονος τρωγλοδύτης"
Γλυπτό, 2013.
Υλικά: Δομικό πλέγμα, πλαστικές διαφανείς αυγοθήκες, αποστραγγιστική μεμβράνη πολυαιθυλενίου, πευκοβελόνες, φλοίδες κορμού λεύκας
Το κυκλικό σχήμα, προηγείται του καννάβου ως δομικό στοιχείο του κατοικήσιμου χώρου, αφού η ορθογώνια αρχιτεκτονική αντικατέστησε τα σπήλαια ως χώρους κατοίκησης, αρχικά από κυκλικά οικοδομήματα κατά την Παλαιολιθική εποχή (15.500-12.500 π.χ.), στη συνέχεια από τα μερικώς υπόσκαφα των Μεσολιθικών χρόνων (12.500-10.000 π.χ.), τα κυκλικά ή ελλειψοειδή οικήματα της ακεραμικής φάσης της Νεολιθικής εποχής (Mureybet II, Abu Madi), εν συνεχεία τις πρώτες μαρτυρημένες ορθογώνιες κατασκευές στην Εγγύς Ανατολή και στον κόσμο γενικότερα της 9ης χιλιετίας π.χ., οι οποίες σε σχέση με τα κυκλικά οικοδομήματα μπορούσαν να συνενωθούν και να επεκταθούν.
Σύγχρονα υπόσκαφα κτίσματα σε διάφορα σημεία της Κίνας, τα περίφημα "yaodong". Εκατομμύρια Κινέζοι επωφελούνται από το υφιστάμενο γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής, όπου το πορώδες έδαφος ευνοεί τη δημιουργία ανοιγμάτων.
Οι τρωγλοδύτες της Ματμάτα
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) Η ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ, Καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και η Ανατολική Μεσόγειος, Ίδρυμα Ν.Π.ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΘΗΝΑ 2006
2)https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151800870411474.1073741922.89356531473&type=3
3) http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Ryman
4) http://en.wikipedia.org/wiki/Agnes_Martin
5) http://en.wikipedia.org/wiki/Yaodong
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου