Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

“Détournements. Τακτικές Αιφνιδιασμού”


Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 στις 7.00 μ.μ.


Ιστορίες για ασφαλείς καταστροφές, αυθεντικά αντίγραφα, πλαστές βιογραφίες, λογοκλοπές και πνευματικά δικαιώματα. Συνάντηση με τους καλλιτέχνες της έκθεσης “Détournements. Τακτικές Αιφνιδιασμού” Σοφία Ντώνα, Κωσταντίνο Χατζηνικολάου και Αγγελική Αυγητίδου και τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, στo πλαίσιo της ενότητας “Διάλογοι”.


Θα προηγηθεί προβολή δύο φιλμ του Κωσταντίνου Χατζηνικολάου για την εικαστικό Άσπα Στασινοπούλου (Άσπα και Ρεπεράζ στη σπηλιά) καθώς και του φιλμ Βάσεις και Παράθυρα που κινηματογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο iset.

Στο πνεύμα της σειράς εκθέσεων Δικαίωμα Αρχείου τρεις καλλιτέχνες καλέστηκαν να μελετήσουν και να δουλέψουν στο αρχείο του iset και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τους. Ο τίτλος της έκθεσης και οι σκέψεις που διατυπώθηκαν στον κατάλογο με αφορμή τις εργασίες στο αρχείο δεν αποτελούν τη ‘θεματική’ της έκθεσης, αλλά αφορούν με ένα τρόπο τη διαδικασία της και τις προσδοκίες της σειράς. Τα έργα δεν δεσμεύονται αποκλειστικά ή και καθόλου από τη διακήρυξη του τίτλου. Αυτή, όμως, αφορά κάτι που καθίσταται κρίσιμο σε κάθε νέα αναμέτρηση με το αρχείο, τη δυναμική των εκάστοτε καλλιτεχνικών παρεμβάσεων και προκλήσεων στο αρχείο και τη διαδικασία αρχειοθέτησης. Ο προβληματισμός σχετικά με τον σεβασμό στα ντοκουμέντα, την πάλη μεταξύ της επιστημονικής εγκυρότητας και της καλλιτεχνικής απειθαρχίας, η ευθύνη της μετεγγραφής και η πρωθύστερη δημιουργία τεκμηρίων διαπέρασε τις εργασίες όλων μας και θα θέλαμε η συζήτηση αυτή να αποτελέσει πρόκληση και αφορμή για αναστοχασμό ως προς τις μεθόδους και τις βλέψεις μας.


Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος είναι ιστορικός, υπεύθυνος ιστορικού αρχείου Μουσείου Μπενάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου