Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ο Κώστας Βαρώτσος μιλάει με το χρόνο στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου



Εμπνέται από την αρχαιότητα και κάνει εικαστικές καταγραφές και επεμβάσεις

Η ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και η Γκαλερί CITRONNE, συνεργάζονται σε μια κοινή έκθεση με θέμα «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν» με έργα Κώστα Βαρώτσου. Η γκαλερί CITRONNE συνδιοργανώνει με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου την έκθεση «Διάλογοι με τον Χρόνο» που φιλοξενείται στο χώρο του μουσείου και παράλληλα οργανώνει και παρουσιάζει στο χώρο της γκαλερί την έκθεση «Γλυπτικά Παλίμψηστα», έκθεση/τεκμηρίωση επεμβάσεων του Κώστα Βαρώτσου σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους διεθνώς.

Γυαλί
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου είναι τοπικό, χώρος μνήμης της περιοχής. Τα εκθέματα από την Αρχαία Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα «απεικονίζουν» τον τόπο σε άλλους, προγενέστερους καιρούς. Οι 18 σύγχρονες δημιουργίες του Κώστα Βαρώτσουσυμπαρατίθενται με τα αρχαιολογικά ευρήματα, παρεμβάσεις του νέου στο παλαιό. Περιστρέφονται γύρω από τον άξονα «Διάλογος/Συνέχεια/Σχόλιο». Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι κυρίως γυαλί και πολυεστέρας.
Οι επιτύμβιες στήλες, τα γλυπτά, τα αρχιτεκτονικά μέλη από την Στοά και από τον Ναό του Ποσειδώνα στην Καλαύρεια είναι η αφετηρία. Ο Βαρώτσος αναπαριστά την ακμή και την καταστροφή του Ποσειδωνίου Ναού και επανασυγκροτεί την περιοχή ως σημαντικό θαλάσσιο εμπορικό δρόμο.
Τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με παράσταση γυναικείας μορφής. Τροιζήνα, 4ος αι. π.Χ.
Επιτύμβια στήλη γυναίκας σε κόγχη. Τροιζήνα, 2ος αι. μ.Χ.
Συμπληρώνει τις επιτύμβιες στήλες: σχεδιάζει/προσθέτει πάνω σε γυάλινες επιφάνειες τα υποθετικά χαμένα στοιχεία της ταυτότητας των νεκρών. Παίζει με την σκιά των εκθεμάτων. Τονίζει τις ατυχηματικές ρωγμές των αρχαίων ευρημάτων• δηλαδή, σχολιάζει την επέμβαση του χρόνου. Πλαισιώνει τα κλασικά αγάλματα με μία γυάλινη βροχή. Γλυπτά-τοτέμ από γυαλί και πολυεστέρα, με αφηρημένο χαρακτήρα, διαλέγονται με αρχαία γλυπτά με μνημειακές διαστάσεις, αλλά και με μικρά εγκλωβισμένα ειδώλια στις γυάλινες προθήκες του Μουσείου.
κώνος
Ο Βαρώτσος προσπαθεί να εισαγάγει μια γλυπτική συνέχεια. Η σημασία του παρελθόντος περνά μέσα από το βάρος του υλικού• την πέτρα και το μάρμαρο. Το παρόν, αντιθέτως, απεικονίζεται με ελαφρά υλικά, γυαλί και πολυεστέρα, ως «σκιά» και προέκταση του χρόνου.
Η έκθεση στην γκαλερί CITRONNE αποσκοπεί να παρουσιάσει και να τεκμηριώσει τις επεμβάσεις του Βαρώτσου σε διεθνές επίπεδο. Στην έκθεση «Γλυπτικά Παλίμψηστα» παρουσιάζεται αρχειακό υλικό: φωτογραφίες, σχέδια εφηρμοσμένων επεμβάσεων (Πύλη Αμμοχώστου, αρχαιολογικός χώρος της Κύμης στην Νάπολη, Κάστρο της Ροκασκαλένια, Μόρτζια, Δελφοί, Γεράκι Λακωνίας), τρισδιάστατες προτάσεις/μελέτες (πλατεία Augusto Imperatore, Μετέωρα, Επίδαυρος). Παρουσιάζονται, επίσης, γλυπτά του καλλιτέχνη, σε άμεση σχέση με τις επεμβάσεις αυτές.
Ένας γιγάντιος κώνος από γυαλί και μέταλλο, το κομβικό έργο/επέμβαση του Βαρώτσου στο ελληνικό θέατρο της Αρχαίας Κύμης, την πρώτη ελληνική αποικία στην Δύση, συνδέει τα δύο μέρη της έκθεσης στην συμπληρωματική τους λογική. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, τα έργα του Κώστα Βαρώτσου συγκροτούν μια γέφυρα με το παρόν• στην σύγχρονη γκαλερί CITRONNE, οι δημιουργίες του καλλιτέχνη παραπέμπουν στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου