Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Αρχιτεκτονικά θαύματα


Τα νέα καταπληκτικά μουσεία της Κίνας
Νικήτας Καραγιάννης
Οι αλλαγές στον πολιτιστικό και επιχειρηματικό ιστό του γίγαντα της Ασίας, της Κίνας, θυμίζουν ασταμάτητο χείμαρρο. Ένας τομέας -εκτός του βιομηχανικού- στον οποίο οι εξελίξεις και η ανάπτυξη είναι ραγδαίες και άκρως εντυπωσιακές είναι η αρχιτεκτονική των νέων μουσείων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόνο την περίοδο 2010-2013 κατασκευάστηκαν 4.000 νέα μουσεία στη χώρα.

Τα λαμπρά παραδείγματα της νέας αυτής κινεζικής «Άνοιξης» είναι πολλά, αρχής γενομένης από το μουσείο Long Museum West Bund, που άνοιξε τις θύρες του σε ένα πρώην βιομηχανικό προάστιο της Σανγκάης στα τέλη Μαρτίου. Οι υπερήφανοι ιδιοκτήτες του, το ζεύγος συλλεκτών Wang Wei και Liu Yiqian, συγκρίνονται ήδη με τους Guggenheim. Στα 33.000 τετ.μ. του μουσείου εκτίθενται έργα παραδοσιακής και μοντέρνας κινεζικής τέχνης.
Στην επαρχία Γιουνάν, το Museum of Handcraft Paper χτισμένο με τρόπο που θυμίζει μικρό χωριό αποδίδει φόρο τιμής στην ντόπια παράδοση της χαρτοκοπτικής.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners σχεδίασε το Datong Art Museum, έκτασης 32.000 τετ.μ, η πολυεπίπεδη μεταλλική στέγη του οποίου θα παλιώσει με τον καιρό, αλλάζοντας όψη.
Στα σύνορα με τη Μογγολία, το εντελώς φουτουριστικού λουκ Ordos Museum έχει σχεδιαστεί από το γραφείο MAD Architects και είναι εξ ολοκλήρου καλυμένο με μεταλλικά πλακίδια που το προστατεύουν από τις συχνές αμμοθύελλες της έρημης αυτής περιοχής που αρχίζει τώρα να αναπτύσσεται.
Η ανέγερση του Pingtan Art Museum θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια σε ένα τεχνητό νησί, σε στρατηγική θέση ανοιχτά της επαρχίας Φουτζιάν, ώστε να προωθήσει τους δεσμούς μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.
Στην πόλη Χαρμπίν στα βόρεια της χώρας, το στρεβλό σχήμα του China Wood Sculpture Museum είναι εμπνευσμένο από παγάκια ώστε να θυμίζει το ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα της περιοχής.
Το 2013 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Sifang Art Museum, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Steven Holl και είναι αφιερωμένο στη μοντέρνα τέχνη.
Η σχεδιαστική ομάδα του αυστραλιανού γραφείου Cox Rayner Architects, κέρδισε το βραβείο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής 2013 για το National Maritime Museum of China, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί το 2015 στην Τιεντζίν.
Το China Art Palace εντυπωσίασε αρχικά ως περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση της Σανγκάης το 2010 πριν μετατραπεί σε μουσείο, ενώ το Rockbund Museum στην ίδια πόλη χαρακτηρίζεται από κινεζικά και δυτικά art deco στοιχεία. Αναστηλώθηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα David Chipperfield και αποτελεί ένα από τα καλύτερα μουσεία για Κινεζική και διεθνή μοντέρνα τέχνη.
Πηγή: CNN
Πηγή (Metropolispress)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου