Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η ιστοριογραφία της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα στον 20ο και 21ο αιώνα


Αρχιτεκτονική και τέχνες μεταξύ «ελληνικότητας» και παγκοσμιοποίησης



Το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οργάνωσε στις 22-24 Μαΐου 2014 συνέδριο ιστορίας της αρχιτεκτονικής του 20ου και 21ου αιώνα με σκοπό την ανάδειξη του έργου των Ελλήνων ιστορικών, θεωρητικών και κριτικών αρχιτεκτονικής που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας ή στο εξωτερικό.

Η ελληνική αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα έχει αποτελέσει τις τελευταίες δεκαετίες αντικείμενο πολυάριθμων μελετών που έχουν επισημάνει τις ιδιαιτερότητες και τη σημασία της. Ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα ένα επιστημονικό συνέδριο συνολικής ιστορικής, θεωρητικής και κριτικής προσέγγισης των ζητημάτων της νεότερης και σύγχρονης αρχιτεκτονικής παραγωγής. Με αυτή την ευκαιρία στόχος ήταν μεταξύ άλλων η αξιολόγηση και αποτίμηση του έργου και των νεότερων ερευνητών που έχουν εργαστεί στο πλαίσιο των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων και των διδακτορικών διατριβών. Μια προσπάθεια νέας εκκίνησης και αυτογνωσίας, με τελικό πάντα στόχο η γνώση της αρχιτεκτονικής, ακόμη και αυτής που υλοποιείται σήμερα, να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση του χτιστού περιβάλλοντος και την ανάδειξή του ως κύριας πολιτισμικής αξίας.


Τα θέματα του συνεδρίου, αντικείμενο των 60 τελικά επιλεγμένων εισηγήσεων, ήταν:


1. Αρχιτεκτονική και τέχνη από το τέλος του Νεοκλασικισμού ως τις αρχές του 21ου αιώνα.
2. Ιστορία της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου.
3. «Θεωρία της αποκατάστασης» της αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος.
4. Ιστορία της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής.
5. Η ερευνητική συμβολή των αρχιτεκτονικών αρχείων.
6. Θεωρητικές υποθέσεις για την αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα.
7. Κριτική αποτίμηση της σύγχρονης συνθήκης.


Στο συνέδριο μίλησε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο ιστορικός της αρχιτεκτονικής Σωκράτης Γεωργιάδης, καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Στουτγάρδης.


Εισήγηση με θέμα την μεταπολεμική αρχιτεκτονική της Φλώρινας – μεταπολεμικά ξενοδοχεία (1950-1970) παρουσίασε η Βοσκοπούλου Χρυσούλα, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διευθύντρια Ανάπτυξης Π.Ε. Φλώρινας και διδάσκουσα στο ΤΕΕΤ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Πληροφορίες για το συνέδριο και τις εισηγήσεις στο www.aht.asfa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου