Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 και ώρα 8.00 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας η έκθεση "Έρωτες και άλλα φτερωτά". Θα χαρούμε να σας δούμε στα εγκαίνια της έκθεσης.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2014 - Έκθεση «΄Ερωτες και άλλα φτερωτά»

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οργανώνουν την έκθεση «Έρωτες και άλλα φτερωτά» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Στις ελληνικές κοσμογονίες ο Έρως ήταν μια από τις αρχέγονες δημιουργικές δυνάμεις του κόσμου που δεν γεννήθηκε από κανέναν, αλλά με τη δράση του έδωσε μορφή στο χάος και έκανε τα έμβια όντα να ενώνονται και να γεννούν. Ο Έρωτας πίστευαν ότι ήταν γιος του Άρη και της Αφροδίτης ή του Ουρανού και της Αφροδίτης ή του Ουρανού και της Γης. Ακόλουθος της Αφροδίτης μαζί με τον Ίμερο, τον Πόθο και την Πειθώ, έστρεφε τα βέλη του στους ανθρώπους, τους ενέπνεε ερωτικό πόθο και τους έκανε να ζευγαρώνουν. Ήταν ακαταμάχητος, «λυσιμελής», «τύραννος θεών τε και ανθρώπων», άτακτος και σκανδαλιάρης, έχοντας τη μορφή του μικρού φτερωτού γυμνού αγοριού οπλισμένου με τόξο. Με αυτή τη μορφή ο Έρωτας διέτρεξε όλη την ιστορία της τέχνης από την αρχαιότητα ως και σήμερα.
Ο φτερωτός θεός μοιραζόταν τους αιθέρες με άλλες φτερωτές οντότητες· νίκες, αγγελιαφόροι των θεών, όπως ο Ερμής και η Ίρις, φτερωτά άλογα, όπως ο Πήγασος, αλλά και απειλητικά τέρατα, όπως η Μέδουσα και η Σφίγγα, κατοικούσαν τον κόσμο των θνητών και των θεών.
Αυτές οι φτερωτές μορφές με κέντρο τον Έρωτα είναι το θέμα της έκθεσης που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΘ΄ Ε.Π.Κ.Α. με αφορμή τον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που αυτό το χρόνο έχει το καθορισμένο από το ICOM θέμα: «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Δημοσθένης Αβραμίδης, Έρη Αγρίου, Πηνελόπη Γαΐτου, Γεωργία Δαμιανού, Ελένη Ζαμπούνη, Μαρί Θεοφίλου, Μαρία Καπαντζάκη, Ευαγγελία Καραστέργιου, Αθανάσιος Καραμπέτσος, Παναγιώτα Καρβουνιάρη, Κατερίνα Καρούλια, Ίρις Κολλιδά, Χάρης Κοντοσφύρης, Γεωργία Κόντου, Ασημίνα Κουζούνη, Μανώλης Κούκος, Ζήσης Κουτίδης, Χρυστάλα Κυριάκου, Θεοδώρα Μιχαηλίδου, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Όλγα Μπογδάνου, Ειρήνη Μώρου, Ευγενία Νόση, Ελένη Νίσκα, Αλεξάνδρα Πάμπουκα, Μαρία Πετκάνη, Αργύρης Ρήμος, Μανώλης Ρωμαντζής, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Δήμητρα Σιατερλή, Χρήστος Σκούρτης, Βασιλική Σκριβάνου, Σωτήρης Στέρπης, Βενετία Τέντη, Χριστίνα Τζάνη, Μαρία Τοτού, Καίτη Τουρτούρα, Κλεοπάτρα Τσαλή, Άννα Τσαμκόσογλου, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Αγγελίνα Τσουμάνη, Χαρούλα Χατζηνεοφύτου, Μάγδα Χριστοπούλου.


Επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση με τη σύμπραξη των Δημοσθένη Αβραμίδη, Χρυσούλας Βοσκοπούλου, Φίλιππου Καλαμάρα, Χάρη Κοντοσφύρη, Σωτήρη Λιούκρα, Τάσου Πρωτοψάλτου, Δήμητρας Σιατερλή.
Επιμέλεια διοργάνωσης: Λιάνα Γκέλου.
Επιμέλεια αφίσας: Ίρις Κολλιδά

Ομάδα εργασίας φοιτητών: Έρη Αγρίου, Πηνελόπη Γαΐτου, Γεωργία Δαμιανού, Ελένη Ζαμπούνη, Ευαγγελία Καραστέργιου, Αθανάσιος Καραμπέτσος,  Ίρις Κολλιδά, Ασημίνα Κουζούνη, Χρυστάλα Κυριάκου, Θεοδώρα Μιχαηλίδου, Όλγα Μπογδάνου, Ειρήνη Μώρου, Ευγενία Νόση, Ελένη Νίσκα, Αλεξάνδρα Πάμπουκα, Αργύρης Ρήμος, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Χρήστος Σκούρτης, Βασιλική Σκριβάνου, Νατάσα Τριανταφυλλίδου, Χριστίνα Τζάνη, Κλεοπάτρα Τσαλή, Άννα Τσαμκόσογλου, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Αγγελίνα Τσουμάνη, Χαρούλα Χατζηνεοφύτου.

Διάρκεια έκθεσης: 14 Μαΐου -15 Ιουνίου 2014

Ώρες λειτουργίας: 8.30-15.00 (εκτός Δευτέρας)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23850 28206
 

Ζωή Γοδόση

Επικ.καθηγήτρια Τ.Ε.Ε.Τ. - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου