Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η Φωτεινή Καριωτάκη στη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης OPEN στη Βενετία.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ “OPENΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
30 Αυγούστου - 30 Σεπτεμβρίου 2012

Εφτά καλλιτέχνες -έξι Έλληνες και ένας Ιταλός που ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι: Φωτεινή Καριωτάκη, Μαρία Κομπατσιάρη, Βένια Μπεχράκη, Άρτεμις Ποταμιάνου, Άσπα Σαββίδη, Έφη Χαλυβοπούλου και Yousef Moscatello- και έξι Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν φέτος στη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης OPEN στη Βενετία.


Το OPEN πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες του Λίντο της Βενετίας, παράλληλα με δύο από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα διεθνώς, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και την Μπιενάλε της πόλης. Το OPEN έχει φιλοξενήσει ως τώρα περισσότερους από 600 καλλιτέχνες από 70 χώρες. Μεταξύ αυτών και σημαντικοί καλλιτέχνες, αλλοδαποί και Έλληνες, όπως οι: Arman, Louise Bourgeois, Sandro Chia, Christo, Keith Haring, Richard Long, Marisa Merz, Orlan, Marc Quinn, Niki de Saint Phalle, Lois Weinberger, Κώστας Βαρώτσος, Θόδωρος, Αιμιλία Παπαφιλίπου, Δανάη Στράτου κ.ά. Φέτος τιμώμενη καλλιτέχνις είναι η Yoko Ono.

H ελληνική συμμετοχή, δυναμική και γενναία –σε πείσμα της κυρίαρχης ζοφερής κατάστασης– περιλαμβάνει εφτά καλλιτέχνες στο κεντρικό πρόγραμμα και έξι Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα της διοργάνωσης.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες της διοργάνωσης που φέτος εστιάζεται στη δημιουργία λαβάρων, τα οποία θα αναρτηθούν σε εξωτερικούς χώρους του νησιού Λίντο, όπου και το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου «Μόστρα», ασχολούνται με μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο ζωής που επιβάλλει ο σύγχρονος καπιταλισμός: τις τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα και την Ευρώπη (Βένια Μπεχράκη, Άρτεμις Ποταμιάνου), τον εθισμό του σύγχρονου ανθρώπου στα υλικά αγαθά (Μαρία Κομπατσιάρη), την εμπορευματοποίηση της τέχνης (Άσπα Σαββίδη), την κακοποίηση του ανθρώπινου σώματος από την επιστήμη (Έφη Χαλυβοπούλου), την επισφαλή κατάσταση της ελευθερίας στις σύγχρονες  κοινωνίες (Φωτεινή Καριωτάκη) και τους στερεοτυπικούς διαχωρισμούς του κόσμου με βάση εθνικές ή θρησκευτικές ταξινομήσεις (Yousef Moscatello). 

Έξι Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που στο κέντρο των σπουδών τους έχουν την δημιουργική, καλλιτεχνική παραγωγή – δηλαδή το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσειολογία» της Πολυτεχνικής Σχολής και τα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Θεάτρου, Μουσικών Σπουδών και Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών, με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών και της Επιτροπής Πολιτιστικής Πολιτικής του πανεπιστημίου, συμμετέχουν με το συνολικό και συλλογικό έργο “Rethinking Crisis”. Είναι η πρώτη φορά που διαφορετικά Τμήματα του Α.Π.Θ. συνεργάζονται εξαρχής και από κοινού για τη δημιουργία ενός gesamtkunstwerk, όπου όλα τα καλλιτεχνικά-δημιουργικά Τμήματα μετέχουν ισότιμα και διαντιδρώντας μεταξύ τους στην παραγωγή και παρουσίαση ενός έργου τέχνης, στο οποίο μετέχουν όλες οι τέχνες που υπηρετούν τα παραπάνω Τμήματα – εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, αρχιτεκτονική, με τη θεωρητική υποστήριξη της μουσειολογίας.
Τα διαφορετικά στοιχεία της συλλογικής αυτής εγκατάστασης σχεδιάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών, οι οποίοι συζήτησαν, αντάλλαξαν ιδέες, κείμενα και προτάσεις. Μετά τη Βενετία, η όλη προσπάθεια θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ενεργοποίηση ανάλογων πρωτοβουλιών. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.decrisis.org)
   
Η τέχνη και η δημιουργικότητα έχουν τη δύναμη να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυρίαρχη κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά και βαθύτατα κοινωνική και πολιτική, και να συμβάλουν στην πρόταση μιας εναλλακτικής προοπτικής για το μέλλον.
Στο πλαίσιο της προβληματικής αυτής, η ArtBOX.gr έχει προχωρήσει σε δύο νέες πρωτοβουλίες, που χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητα ως εφαλτήριο για αναστοχασμό, ερμηνευτική προσέγγιση και αντίσταση στην κρίση. Μερικές από τις παραπάνω συμμετοχές υλοποιούνται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών: 
Η Άρτεμις Ποταμιάνου δημουργεί το πρώτο έργο που θα παρουσιαστεί στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.GRenter.org, μια νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον επιμελητή και θεωρητικό Σωτήρη Μπαχτσετζή και τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα.
Η συμμετοχή του Α.Π.Θ. εγκαινιάζει την ομπρέλα deCrisis, που στόχο έχει να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για δράσεις καλλιτεχνών, πνευματικών ανθρώπων, φορέων, ανεξάρτητων πρωτοβουλιών κ.λπ. Το deCRISIS είναι πρωτοβουλία των καθηγητών του Α.Π.Θ.  Γιώργου Παπακώστα, Ματούλας Σκαλτσά και Πάνου Τζώνου και των Χρήστου Σαββίδη και Λυδίας Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr).
Τέλος, η λίστα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών περιλαμβάνει, εκτός από τις έξι ελληνίδες καλλιτέχνιδες, και έναν Ιταλό που ζει και εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντός μας για τη Μέση Ανατολή, που πηγάζει από την πεποίθησή μας πως ένας ουσιαστικός και πολύτιμος διάλογος με την περιοχή αυτή είναι εφικτός, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εμπειρία μας μέσα από το project “Roaming Images. Διασταυρώσεις του Ελληνικού και Αραβικού πολιτισμού μέσα από τα μάτια σύγχρονων καλλιτεχνών”.  (http://www.artbox.gr/roaming-images.html)


---

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
OPEN 15 - 2012
Βενετία, Νησιά Λίντο & Σαν Σέρβολο
30 Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου 2012

Οργάνωση OPEN: Arte Communications (Βενετία)
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Paolo de Grandis

Επίτροπος ελληνικής συμμετοχής για τους επτά καλλιτέχνες: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX.gr)
Δημιουργικός συντονισμός για την ελληνική συμμετοχή: Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr)

Για περισσότερα παρακαλώ επικοινωνήστε:
Λυδία Χατζηιακώβου, 2310 224626, info@artbox.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου