Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Στις 23 Ιουνίου ξεκίνησε η ανεπίσημη λειτουργία του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης


Στις 23 Ιουνίου ξεκίνησε η ανεπίσημη λειτουργία του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ) το οποίο βρίσκεται 50 χλμ νοτιοδυτικά της Καστοριάς, σε υψόμετρο 1450 μέτρων, σε ένα κατάφυτο από δένδρα τοπίο αλπικού τύπου. Η επίσκεψη σε αυτό συνδυάζει μια ορεινή εκδρομή σε ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας με ένα ταξίδι στην ιστορία και στη γνώση.

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης έχει ως στόχο τόσο τη συμβολή στην κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος, όσο και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών για το φυσικό περιβάλλον και τα είδη της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής του ευρύτερου ορεινού όγκου του Γράμμου. Ο διπλός αυτός στόχος επιδιώκεται μέσω της λειτουργίας εκθέσεων με φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό, βιβλιοθήκης, καθώς και με την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδρίων, ημερίδων, συναντήσεων σε συνεργασία με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού όχι μόνο για θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και θέματα που αναδεικνύουν τον περιβαλλοντικό πλούτο του Γράμμου.
Το ΠΕΣ λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενός οργανισμού που αναλαμβάνει πλήθος επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η μελέτη και η διάδοση των αρχών του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας μέσα από την οργάνωση προγραμμάτων όπως η «Βουλή των Εφήβων», εκδόσεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων, επισκέψεων σχολείων στη Βουλή των Ελλήνων κλπ. 
Στα κτίρια του ΠΕΣ μπορεί κάποιος να επισκεφτεί την έκθεση φωτογραφίας ιστορικού περιεχομένου «Γράμμος: Διαδρομές στην Ιστορία» η οποία δίνει έμφαση στην καθημερινότητα των ανθρώπων, κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο. Στην έκθεση παρουσιάζονται, μέσα από τις φωτογραφίες, τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα, ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ιταλογερμανική κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος. 
Στην έκθεση «Γράμμος: Διαδρομές στη Φύση» οι επισκέπτες θα μπορέσουν να θαυμάσουν εικόνες από τα χαρακτηριστικότερα και ομορφότερα τοπία της ορεινής αυτής περιοχής, καθώς και φωτογραφίες από τα είδη των λουλουδιών, των πεταλούδων, των πουλιών και των ζώων που ζουν σε αυτήν. Και στις δύο εκθέσεις υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες όπου προβάλλονται ντοκυμαντέρ για την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Εκτός από τις δύο εκθέσεις, στο ΠΕΣ υπάρχει βιβλιοθήκη με περίπου 1000 τόμους, οι οποίοι εστιάζουν κυρίως στη σύγχρονη ιστορία και στο φυσικό περιβάλλον. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν και να διαβάσει στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα της περιήγησης στο διαδίκτυο, στους υπολογιστές που είναι διαθέσιμοι στο χώρο της βιβλιοθήκης. Στην αίθουσα εκδηλώσεων, χωρητικότητας 100 ατόμων μπορούν να φιλοξενούνται εκδηλώσεις από Πανεπιστήμια, Συλλόγους ή άλλους φορείς.
Στο ΠΕΣ λειτουργεί εστιατόριο-καφέ και ξενώνας 12 δωματίων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ο συνεταιρισμός γυναικών Νεστορίου με την επωνυμία «Γεύσεις Γράμμου». Τα δωμάτια προσφέρουν μια υπέροχη θέα στην οροσειρά των Αρένων, ύψους περίπου 2200 μέτρων, η οποία διαχωρίζει την Ήπειρο από τη Δυτική Μακεδονία. 
Η απόσταση από την Καστοριά μέχρι το ΠΕΣ (μέσω Νεστορίου-Πεύκου) είναι 50 χλμ και ο απαιτούμενος χρόνος είναι περίπου μία ώρα. Επτά χιλιόμετρα μετά το Πεύκο υπάρχει διασταύρωση στα αριστερά όπου αρχίζει ένας καλός χωματόδρομος, μήκους 4 χλμ, που οδηγεί στο ΠΕΣ. Προτείνουμε η επιστροφή από το ΠΕΣ στην Καστοριά να γίνει μέσω Κοτύλης, διαδρομή που είναι 42 χιλιόμετρα (είναι δηλαδή 8 χιλιόμετρα πιο κοντά από ότι μέσω Πεύκου) αλλά έχει 8-9 χιλιόμετρα σχετικά βατού χωματόδρομου. Αυτή η διαδρομή προσφέρει τη δυνατότητα της επίσκεψης στο επιβλητικό τοπίο της θέσης «Χάρος».
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το ΠΕΣ όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ για οποιαδήποτε πληροφορία και για το ωράριο λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο             24670 21853      

Ραϋμόνδος Αλβανός
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης

ΥΓ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΚΤΕΙΘΕΝΤΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΩΡΙΟΥ "ΕΥΜΟΡΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ/ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2012" ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου