Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Neil Armstrong: ο άνθρωπος που μας ενέπνευσε με ένα του βήμα.


Πέθανε στα 82 του χρόνια, κατά την διάρκεια ανάρρωσης από εγχείρηση στην καρδιά του, ο Neil Armstrong, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, ως μέλος της επιχείρησης Apollo 11, στις 20 Ιουλίου 1969 και έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που είπε την φράση «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα»


Γεννημένος το 1930 στο Ohio των ΗΠΑ, έπρεπε να φτάσει η χρονιά του 1962 για να γίνει αστροναύτης και το 1969, μαζί με τον συγκυβερνήτη του, Edwin E. Aldring Jr προσγειώθηκε σε μία «πεδιάδα» του φεγγαριού, νοτιοανατολικά της ακτής της Θάλασσας της Ηρεμίας. Ο τρίτος αστροναύτης της ομάδας, Michael Collins, παρέμεινε στο διαστημόπλοιο και έκανε κύκλους γύρω από τη Σελήνη. Τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι το όχημά τους προσγειώθηκε επιτυχώς στη σελήνη, όλος ο κόσμος που παρακολουθούσε την αποστολή από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, φάνηκε να βρίσκει και πάλι την ανάσα του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απομάκρυνσή του από το διαστημικό πρόγραμμα, ο Neil Armstrong, διέπρεψε, τόσο σαν ακαδημαϊκός, όσο και σαν επιχειρηματίας. Κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ, ως ένας άνθρωπος που, ενώ κατόρθωσε το ακατόρθωτο, θεωρούσε ότι έκανε απλά τη δουλειά του.
Τόσο η οικογένειά του, όσο και οι φίλοι του, ανακοινώνοντας τον θάνατο του Neil Armstrong, ανέφεραν πως, όσο κι αν πενθούν για το αναπάντεχο θάνατο του δικού τους ανθρώπου, είναι χαρούμενοι για το γεγονός ότι μοιράστηκαν τη ζωή τους με αυτό τον άντρα, με την ευχή να γίνει πρότυπο για όλους, ώστε να προσπαθήσουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, να ξεπεράσουν τα όριά τους και να υπηρετούν μία ιδέα με αυταπάρνηση.
Πηγές: Wikipedia, New York Times, Digitallife
Φώτο: NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου