Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ATHENS PRINT FEST 2012 Έκθεση : Μια Eικόνα μια Λέξη, μια Λέξη μια Εικόνα*




Το Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στο
ATHENS PRINT  FEST 2012
Έκθεση : Μια Eικόνα μια Λέξη, μια Λέξη μια Εικόνα*

Η συνθήκη που επέτρεψε να εξελιχθεί βιολογικά, και πραγματοποιείται, η ανθρώπινη γλώσσα είναι αυτή της επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο, σε απόσταση μερικών μέτρων έτσι που οι συνδιαλεγόμενοι να έχουν οπτική επαφή. Απο μια στιγμή της ιστορίας του κι ύστερα, ο άνθρωπος αρχίζει να αναπτύσσει τεχνολογίες που διαφοροποιούν  αυτή την αρχική κατάσταση. Τεχνολογίες που εξωτερικεύουν και καθορίζουν πριν το προϊόν της όρασης, μέσα απο μια εικόνα σχεδιασμένη ή ζωγραφισμένη, και στη συνέχεια τη λέξη, μέσα απο τη γραφή**.
Οι συνέπειες είναι τεράστιες: η επικοινωνία μπορεί να συμβαίνει σε περίπτωση απουσίας του συνομιλητή, και σε περίπτωση απουσίας οπτικής ανταλλαγής. Μπορεί κανείς  να μοιράζεται πράγματα οπτικά χωρίς να είναι παρών και χωρίς να επικοινωνεί, και ούτω καθεξής. Αυτές οι νέες συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν  τις πολλαπλές μορφές επικοινωνίας και έκφρασης που γνωρίσαμε σε όλη τη διαδρομή  της ιστορίας.

Σ’ ένα περιβάλλον  συνάντησης  των κωδίκων που μετέχουν στη συγκρότηση του ανθρώπινου φαινομένου η υποκειμενικότητα και η δημιουργικότητα, συγκροτούνται και αναδύονται όταν η φαντασία και ο λόγος, από τη μιά, και το άφατο και ανείκαστο απ’ την άλλη, μορφοποιούνται  σε Πραγματικό.  Η λέξη και η εικόνα (όπως και το έργο γενικότερα) αποτελούν μορφές και τρόπους επεξεργασίας του Πραγματικού. Δίχως την παραγωγή μορφών, που σημαίνει, με πρώτη ύλη το Πραγματικό, δεν νοείται τέχνη, έργο ως έργο, και η μαρτυρία, η μετάδοση μέσω του λόγου, των αποτυπωμάτων της μυστικής εμπειρίας, καθώς και η κατάθεση της προσωπικής μυθολογίας του συγγραφέα ως κάνναβος του ίδιου του έργου***.
Είναι προφανές ότι η εικόνα  είναι προγενέστερη από το γραπτό λόγο (τα αλφάβητα ήταν ιδεογραφικά πριν να είναι φωνητικά). Αλλά είναι λιγότερο σαφές τι ήρθε πρώτα, η ομιλούμενη γλώσσα ή οι εικαστικές τέχνες: ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική. Πιθανώς γλώσσα και τέχνη, λέξη και εικόνα γεννιούνται, και έχουν εξελιχθεί μαζί. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης έκθεσης η χαραγμένη-εκτυπωμένη λέξη συνλειτουργεί με τη χαραγμένη- εκτυπωμένη εικόνα ακολουθώντας τρόπους και νοητικές διαδρομές που έχουν κληρονομηθεί απο την πρωταρχική σχέση της γραμμέννης λέξης και της σχεδιασμένης εικόνας στη συνάντησή τους με την τυπογραφία και τις τεχνολογίες της χαρακτικής.
Αναζητώντας εικόνα μέσα απο τη λέξη και λέξη μέσα απο την εικόνα οι συμμετέχοντες στην έκθεση ΜΙΑ ΛΕΞΗ - ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ,MIA EIKONAMIA ΛΕΞΗ του εργαστηρίου Χαρακτικής του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) γίνονται κοινωνοί της νέας ανοιχτής συνθήκης κωδίκων επικοινωνίας  έτσι ώστε η προσωπική εμπειρία του κάθε δημιουργού εικόνας και λέξης  να οδηγούν την εικόνα και τη λέξη στα όριά τους στοχεύοντας  «στην ίδια την καρδιά του κώδικα της σημειωτικής λειτουργίας!»**
Δήμητρα Σιατερλή

*Η έκθεση χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων  Λέξη–εικόνα, εικόνα –λέξη  θέλει να αποτελέσει την αφετηρία ενος κύκλου εκθέσεων του Εργαστηρίου Χαρακτικής  της  Σχολής Καλών Τεχνών  Φλώρινας  με πυρήνα την παραπάνω θεματική.                                                                                                      
**Francesco Antinucci  Edizioni Laterza 2011  Parola e imagine  Storia di due tecnologie).
***παρουσίαση του βιβλίου του Herve Castanet  «Λέξη και εικόνα», εκδόσεις  Opportuna 2012, απο το  συγγραφέα κ’ ψυχαναλυτή Νίκο Σιδέρη. 

 Συμμετοχές εργαστηρίου χαρακτικής στο ATHENS PRINT FEST 2012:
Αβραμοπούλου Ιφιγένεια, Άγριου Έρη, Αλεξίου Νίκος , Αντωνιάδου Στέλλα, Αυγερινού
Μάρθα, Βασιλούδη Ευτυχία, Βλάχου Χρυσάνθη, Βολιώτη Μαρία, Γαζέας Αντώνης, Θαλασσι-
νού Mαρία-Ελένη, Θεοδώρογλου Άννα-Μαρία, Καραστέργιου Ευαγγελία, Καραγιάννη Άννα,
Καρναμπατίδης Νικόλας , Καρούσος Λουκάς, Κασαπάκη Αριάδνη, Κεβρεκίδου Σοφία, Κούκ-
κος Μανώλης, Λαμπροπούλου Κατερίνα, Λιακόπουλος Θανάσης , Μάϊπα Ηλέκτρα, Μάτας
Νικόλαος, Μηλιτσοπούλου Αναστασία, Mιρού Αναστασία, Μιντιούρη Mαρία, Μνατσακα-
νιάν Ειρήνη, Mπάρου Ηρώ, Μώρου Ειρήνη, Μπογδάνου Όλγα, Μποζίνου Κεχαγιά Αμαλία,
Νόση Ευγενία, Παναγιωτίδου Χριστίνα, Παπαδημητρίου Γεωργία, Προβατά Έλενα, Ρούσσου
Αγνή, Σαμαρά Άννα Μαρία , Σαραντόπουλος Αριστείδης , Σχορετσανίτη Ράνια, Tζέλη Φωτει-
νή, Τρυγούτη Αναστασία ,Τσαντίκη Νικολέττα , Τσιντσιντά Αλεξάνδρα, Τσολαρίδης Λάζαρος,
Φτελκόπουλος Γαβριήλ, Χριστοπούλου Μάγδα, Xριστοφίδη Κλεοπάτρα, Δήμητρα Σιατερλή

 

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ
 Με τη σημερινή του μορφή, ξεκίνησε μόλις πριν δύο χρόνια φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε ένα εργαστήριο
ικανό να φιλοξενήσει κάθε εικαστική χαρακτική και εκτυπωτική πρόθεση έκφρασης.
Η χαρακτική βάδιζε στην ιστορία της, πάντα πλαϊ και σύγχρονα με τους ρυθμούς εξέλιξης της τεχνολογίας, γιατι γεννήθηκε ακριβώς απο την ανάγκη της κοινωνίας να καλύψει τεχνολογικά την επικοινωνία της εικόνας.
Επιδίωξη του εργαστηρίου χαρακτικής λοιπόν,είναι να ξεκινά απο τις τεχνικές διαδικασίες που έχουν καθιερωθεί ως ιστορικές χαρακτικές μέθοδοι και να επεκτείνεται στη συνέχεια, σε νεώτερες τεχνολογικές μεθόδους αφομοιώνοντας τις δυό κατηγορίες σε ένα σώμα για μια ελεύθερη επιλογή τρόπων εικαστικής κατάθεσης.
Επιδιώκει επίσης , το διαρκή διάλογο με άλλα εικαστικά κι εφαρμοσμένα εργαστήρια σχολών τέχνης έτσι ώστε
να πραγματοποιείται ανταλλαγή εμπειριών , να δημιουργείται ένα ανοιχτό εικαστικό πεδίο κίνησης στο
φοιτητή, που προετοιμάζει το συντονισμό του με κάθε πνευματικό, κοινωνικό και εικαστικό ερέθισμα που
κυκλοφορεί στον χώρο της τέχνης. Το Εργαστήριο χρησιμοποιεί την πολλαπλότητα, αυτό
το πολύτιμο προνόμιο της Χαρακτικής και των Εκτυπώσεων, σε αρκετές απο τις πρωτοβουλίες και τις εικαστικές παρεμβάσεις στον κοινωνικό ιστό και έχει την πρόθεση να ενεργοποιείται σ’ αυτή την κατεύθυνση όλο
και περισσότερο. Τα χαρακτικά έργα των φοιτητών παρουσιάζονται σε εκθέσεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, προτείνονται σε λευκώματα τέχνης ,σε exlibris, σε καταθέσεις διαμαρτυρίας ή κοινωνικού σχολιασμού, πλαισιώνουν επετειακές εκδηλώσεις τέχνης και λειτουργούν σε μεγάλη κλίματα εφαρμογών.
Κεντρικό μέλημα του Εργαστηρίου Χαρακτικής και Εικαστικών Εκτυπώσεων της Φλώρινας είναι να παρακολουθεί την αυτόνομη φωνή που η χαρακτική απόκτησε, ήδη απο τον 20ο αιώνα, στο χώρο της εικαστικής έκφρασης και να ενεργοποιεί τους φοιτητές να λειτουργήσουν δημιουργικά χωρίς φραγμούς και περιορισμούς ως προς
τις τεχνικές διαδικασίες, τα υλικά και το μέγεθος διαστάσεων της εκτύπωσης των έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου