Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Πως να σχεδιάσουμε ένα σκύλο / Το άγαλμα του Σκύλου Υπάρχει στη Φωκίωνος Νέγρη




Μια ομαδική έκθεση με αφορμή τη διαδρομή ενός σκύλου στην Ιπποκράτους
Η Μυρτώ Ξανθοπούλου ενορχηστρώνει με τους δικούς της κανόνες την ομαδική έκθεση “πως να σχεδιασουμ ενα σκυλο”. Η καλλιτέχνης συσχετίζει τη δουλειά της με τις πρακτικές των Ειρήνη Ευσταθίου, Κοσμά Νικολάου, Σοφία Σιμάκη, Γιάννη Χατζηασλάνη και της ομάδας Νova Melancolia και εκθέτει το αποτέλεσμα από 19 έως 29 Σεπτεμβρίου στο 3137.
Η περιοχή που ορίζεται χοντρικά από τη Ασκληπιού και τη Ζωοδόχου Πηγής και από τη Σόλωνος μέχρι την Αλεξάνδρας είναι ένα μικρό οικοσύστημα μέσα στην Αθήνα. Δεν είναι Εξάρχεια, ούτε και Λυκαβηττός, έχει μαγαζιά αλλά δεν είναι εμπορική περιοχή, είναι πυκνοκατοικημένη αλλά παραμένει και πέρασμα, που ενώνει το κέντρο με την Αλεξάνδρας. Η οικειότητα της γειτονιάς συνυπάρχει με την ερημιά του περάσματος. Οι καθημερινές διαδρομές από σπίτι σε σπίτι, από σπιτι σε εργαστήριο, από σπίτι σε περίπτερο, από εργαστήριο σε σουπερ μαρκετ και αντιστρόφως, είναι εμποτισμένες στο τοπίο αυτό. Όσο  ζούμε, δουλεύουμε ή κυκλοφορούμε εδώ, το τοπίο γίνεται κομμάτι της ταυτότητας μας, εμπνέοντας μια σχεδόν συλλογικότητα, ένα περίπου εμείς.
Ο σκύλος γνωρίζει καλά την περιοχή του. Μας μυρίζεται κάπου στη Σόλωνος, μας ακολουθεί στη Χαριλάου Τρικούπη, μας περίμενει έξω από το ψιλικατζίδικο, μας συνοδεύει μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας, όπου κοντοστεκόμαστε κοιτώντας τον στα μάτια και κάνοντας ακατάληπτους μορφασμούς για να του εξηγήσουμε πως έτσι έχουν τα πράγματα. Ο σκύλος είναι αμείλικτος. Μας μιλάει για την απώλεια, τη χαρά, το θρήνο, την αγάπη. Ένα σχέδιο που το ξέρουμε αλλά μας διαφεύγει.
Οι καλλιτέχνες είναι γείτονες, έχουν βρεθεί σε κάποιο φάσμα αυτής της διαδρομής. Τα έργα ακολουθούν τα βήματα του σκύλου στο πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους.

Το άγαλμα του Σκύλου

Υπάρχει στη Φωκίωνος Νέγρη



Αν κανείς δεν μένει ή δεν συχνάζει στην περιοχή της Κυψέλης ίσως να μην γνωρίζει, ότι μεταξύ άλλων, ο πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη είναι γνωστό μέρος σκύλο-συνάντησης. (Λόγω του ότι υπάρχει μια σχετική άπλα, μαζεύονται πολλοί φιλόζωοι που βγάζουν τα σκυλιά τους βόλτα) . Εκεί, βρίσκεται και το άγαλμα  «Σκύλος» του γλύπτη Ευριπίδη Βαβούρη. Είχε τοποθετήθηκε στο τελευταίο παρτέρι της Φωκίωνος Νέγρη το 1940 χωρίς κάποια ιδιαίτερη αφορμή και έκτοτε έχει αλλάξει σημείο έκθεσης τουλάχιστον τρεις φορές. Ο γλύπτης το δημιούργησε έπειτα από ανάθεση του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, η συμπάθεια για τους σκύλους που αποπνέει το έργο δεν στερείται βάσης. «Ο πατέρας μου επέλεγε συχνά να ασχοληθεί με ζώα», αναφέρει η κόρη του καλλιτέχνη, Μαριλένα Βαβούρη, και συνεχίζει: «Για το Σκύλο χρησιμοποίησε ως μοντέλο ένα αληθινό κυνηγετικό. Είχε την ικανότητα να τα βάζει να ποζάρουν».


2012-04-30 16:00:10
Φωτογραφία για Σαν σήμερα αυτοκτόνησε ο Χίτλερ…μαζί με τη σύντροφό του και τον πιστό του σκύλο
Σαν σήμερα…αυτοκτόνησε ο Αδόλφος. Σύμφωνα με την ιστορία ο  Χίτλερ και η αγαπημένη του Εύα Μπράουν έβαλαν τέλος στη ζωή τους στο καταφύγιο του στις 30 Απριλίου 1945, παίρνοντας μαζί τους και τον αγαπημένο σκύλο του.

Κάποιοι βέβαια λένε πως δεν ήταν αυτοκτονία. Κάποιοι ισχυρίζονται πως μπορεί και να έφυγε τότε από την χώρα. Ελπίζουμε πως τα κρυμμένα μυστικά κάποια στιγμή θα βγούν στην επιφάνεια.

Όλα τα στοιχεία τα κρατούσε καλά κρυμμένα η Σοβιετική Ένωση, ενώ σχετικά πρόσφατα δόθηκαν εξηγήσεις σε κάποιες απαντήσεις.

Στο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί μπορείτε να δείτε  σπάνια πλάνα και ενδιαφέρουσες αφηγήσεις.
Tsouvali
VIDEO




















































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου