Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ενημέρωση από το ελculture




ελcmag κερδίστε
προσκλήσεις
ελculture.gr
Editorial
Έκθεση του Στηβ Γιανάκου στη γκαλερί ΑΔ έως τις 3 Νοεμβρίου 2012
Στο χάος κοντά, διότι με τις αγορές δεν συνεμορφώθη,
χώρα που μακριά της στέκεις, που σου δάνεισε το λίκνο...


Στο ποίημα "Europas Schande" (Η ντροπή της Ευρώπης) του Γκίντερ Γκρας, ο γερμανός ποιητής εκφράζει ένα σύγχρονο ουμανιστικό πνεύμα που ανατρέχει στα αρχαία κείμενα και εμπνέεται από τις αξίες του κλασικού ελληνικού πολιτισμού. Το Ινστιτούτο Γκαίτε, κι αυτό με τη σειρά του, εύχεται με εμπνευσμένες συναντήσεις να ενισχύσει την γερμανοελληνική φιλία.


Ωστόσο, στο φετινό μισαλλόδοξο Σεπτέμβρη, οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού χρησιμοποιούνται ως βαρύτιμα σύμβολα, άλλοθι βίαιων συμπεριφορών. Η εικόνα μιας Ελλάδας αιώνιας και πολιτιστικά αμόλυντης βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές. Εντωμεταξύ, η "προσωρινή" Ελλάδα της κρίσης δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει το πολιτισμικό δυναμικό της, μηχανογραφεί και εκφέρει απειλές για εθνικούς ήρωες και εθνικά θέατρα...

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, κ. Τζαβάρα, για ενίσχυση της εθνικής μας αυτοπεποίθησης και ταυτότητας, περισσότερο ανησυχούν παρά καθησυχάζουν. Το ότι και στον τομέα του πολιτισμού, η διαχείριση πολλών πραγμάτων ήταν λανθασμένη, δεν σημαίνει ότι γνωρίζοντας την ένδοξη ιστορία μας, δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε έως τώρα.

Καλό φθινόπωρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου