Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2012

     
          
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ        
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2012 στην Αίθουσα Νέων Έργων


Γιώργος Ξένος

Χίλιες εικόνες…


Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης


Εγκαίνια: 20 Σεπτεμβρίου στις 20.00

Διάρκεια 20 Σεπτεμβρίου - 4 Νοεμβρίου 2012





Να σπάσεις τον ήχο χίλια κομμάτια
Το φως να το διαιρέσεις στο πάντοτε
Μείζον ζήτημα η ταχύτητα
Μια εικόνα όλος ο πολιτισμός
Γιώργος Ξένος


Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2012 τη νέα εγκατάσταση του Γιώργου Ξένου με τίτλο Χίλιες εικόνες…, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2012 στην Αίθουσα Νέων Έργων.

Κεντρικός πυρήνας της εγκατάστασης Χίλιες εικόνες ... είναι το προσωπικό εικαστικό ημερολόγιο του Γιώργου Ξένου με τίτλο Χίλια σχέδια…, 2012 το οποίο αποτελείται από περίπου δύο χιλιάδες σχέδια που παρουσιάζονται στη φυσική τους μορφή αλλά και ψηφιοποιημένα σε ένα slide show. Καθημερινά ο καλλιτέχνης δημιουργεί σχέδια με μελάνι σε χαρτί Α4 προσπαθώντας να καταγράψει με ταχύτητα τις φευγαλέες σκέψεις του όπως αυτές επηρεάζονται από τις καθημερινές του εμπειρίες, προσωπικές ή σχετικές με την επικαιρότητα. Στα σχέδια αυτά απεικονίζεται ένα εύρος θεμάτων, από τον καθαρά εσωτερικό και υπαρξιακό προβληματισμό μέχρι τον σχολιασμό της κοινωνικής πραγματικότητας.

Μαζί με τα σχέδια παρουσιάζεται το έργο Χωρίς τίτλο, 2009, τρεις συγκλίνουσες γραμμές που με λιτό τρόπο απεικονίζουν ζωγραφικά τη γωνία ενός κενού χώρου: την ιδανική θέση περισυλλογής και ενατένισης του έργου.
Στον χώρο της εγκατάστασης ακούγεται ο Θρήνος Νο 212, μια σύνθεση του Γιώργου Ξένου με κλαρίνο, βιολί, φωνή, κρουστά και loop sampler την οποία ο ίδιος παραλληλίζει με τα σχέδια του.

Όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης, σχέδια, ζωγραφική, κινούμενη εικόνα και ήχος, συνθέτουν ένα συναισθησιακό περιβάλλον στοχασμού και περισυλλογής πάνω στο μεταβατικό έτος 2012 που φτάνει στο τέλος του.
Ο Γιώργος Ξένος (Αθήνα, 1953) αποφοίτησε το 1982 από την «Ecole Nationale Superieure des Beaux - Arts, Section des Arts Plastiques» στο Παρίσι. Από το 1988-1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο και από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα του έχει εκθέσει στη Galerie Jean Bernier, (1986), στο Pergamon Museum του Βερολίνου (1992), στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (1991, 2002), στο Κτήριο Κωστή Παλαμά -Πανεπιστήμιο Αθηνών, (1997), στο Μουσείο Μπενάκη (2009), στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών (2011), κ.α.

Το βράδυ των εγκαινίων θα προσφερθεί κρασί με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Οινομεσσηνιακή Α.Ε.





  
Καλλιτέχνης του Μήνα -Αύγουστος

Γιώργος Ξένος, Πορεία, Νούμερο 163, 2010

Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης

Διάρκεια 1 - 20 Σεπτεμβρίου 2012

  
 


Η φαντασία είναι μυθομανής
Η φωνή παράγεται από τον αέρα της ψυχής
Είναι παρτιτούρα το ίχνος…
(Γιώργος Ξένος)

Από την 1η Αυγούστου και για όλο τον μήνα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στον υπαίθριο χώρο του περυστυλίου το ηχητικό έργο Πορεία, Νούμερο 163 του ζωγράφου Γιώργου Ξένου σε μια ηχητική εγκατάσταση.

Ο Γιώργος Ξένος διαβάζοντας σαν παρτιτούρες τα σχέδια και τα ζωγραφικά του έργα, δημιουργεί μουσικές και ήχους με κλαρίνο, ηλεκτρονική λούπα, κρουστά και έγχορδα όργανα. Το μουσικό θέμα Πορεία, Νούμερο 163, το οποίο προέρχεται από την οπτικοακουστική ενότητα Διερχόμενοι, δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό ηχητικό περιβάλλον γύρω από την είσοδο του ΕΜΣΤ για τους επισκέπτες του μουσείου αλλά και για τους περαστικούς.
Η παρουσίαση του Γιώργου Ξένου ως καλλιτέχνη του μήνα θα συνεχιστεί και το μήνα Σεπτέμβριο στην Aίθουσα νέων έργων (Project Room).

Ο Γιώργος Ξένος (Αθήνα, 1953) αποφοίτησε το 1982 από την «Ecole Nationale Superieure des Beaux - Arts, Section des Arts Plastiques» στο Παρίσι. Από το 1988-1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο και από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα του έχει εκθέσει στη Galerie Jean Bernier, (1986), στο Pergamon Museum του Βερολίνου (1992), στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (1991, 2002), στο Κτήριο Κωστή Παλαμά -Πανεπιστήμιο Αθηνών, (1997), στο Μουσείο Μπενάκη (2009), στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών (2011), κ.α.




  

SonicTime
λόγος/ήχος/σιωπή
από τη συλλογή του ΕΜΣΤ

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση


Συνεχίζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 η έκθεση με τίτλο SonicTime, λόγος/ήχος/σιωπή.  Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα εικοσιπέντε καλλιτεχνών, όπως οι: Βίτο Ακόντσι, Δημήτρης Αληθεινός, Μαρκ Αμέρικα, Αθανάσιος Αργιανάς, Άρτεμις Βασιλοπούλου, Νιλς Βίγκελαντ, Γιαγκ-Χε Χέβυ Ίντουστρις, Λώρενς Γουάινερ, Τρέβορ Γουίσαρτ, Θόδωρος, Γιάελ Καναρέκ, Τζον Κέιτζ, Κωστής (Τριανταφύλλου), Τζον Μπαλντεσάρι, Έρικ Μπέλγκουμ, Μπρους Νάουμαν, Μπία Ντάβου, Στηβ Ρόντεν, Δανάη Στράτου, Ευανθία Τσαντίλα, Μάκης Φάρος, Στήβεν Φελντ, Μπιλ Φοντάνα, Γκάρυ Χιλλ και Χρύσα.



 
"Μέρος ενός συλλεκτικού σχεδίου σε εξέλιξη, η έκθεση SonicTime, λόγος/ήχος/σιωπή συγκεντρώνει πενήντα πέντε έργα από τη συλλογή του Μουσείου, που θέτουν στο δημιουργικό τους κέντρο τη γλώσσα, τον ήχο, τη μουσική, καθώς και τη σιωπή ως κοινή τους μήτρα.

Πρόκειται για βίντεο/ηχητικές/ multimedia εγκαταστάσεις, μονοκάναλα βίντεο, ηχητικά γλυπτά, σχέδια, διαδικτυακά έργα, cd ήχου, ηχητικά βιβλία και περφόρμανς των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών, που συνιστούν διαφορετικές και ετερογενείς ακουστικές μορφές σύγχρονης τέχνης, κατά την κυριολεκτική ή/και μεταφορική τους εκδοχή, παλαιότερων και νεότερων δημιουργών προερχόμενων από ποικίλα καλλιτεχνικά περιβάλλοντα.

Από την συναισθησία της οπτικής μουσικής στην επικοινωνιακή κατάσταση της ηχητικής γλυπτικής και ποίησης, και από τους φωνοκεντρικούς πειραματισμούς της βιντεοτέχνης και της ηλεκτρονικής μουσικής στην υβριδική αφήγηση της ψηφιακής λογοτεχνίας και ηχητικής τέχνης, τα έργα της έκθεσης αναδεικνύουν την ακουστική υλικότητα της γλώσσας και της μουσικής έναντι της κυρίαρχης οπτικής εικόνας. Διανοίγοντας έναν ευρύ χώρο διακαλλιτεχνικής και διαμεσικής μετάφρασης, υπερβαίνουν διακριτά όρια, διεισδύουν σε τρόπους και κώδικες άλλων, μεταγράφονται και μεταμφιέζονται, αποδομούνται και επανασημασιοδοτούνται, διεκδικούν το δικαίωμα στη συγχρονικότητα, επαναπροσδιορίζονται. Ζητούν τη συμμετοχή μας μέσα από τη γεφύρωση ακρόασης, ανάγνωσης, κατανόησης και κριτικής ερμηνείας, μεταφραστική εξίσου διαδικασία που διευρύνει τα δίκτυα διασυνδέσεων της αισθητικής εμπειρίας.

Η έκθεση SonicTime σχεδιάστηκε σαν ένας στοχαστικός και ποιητικός περίπατος ανάμεσα σε ήχους και σιωπές, τη μετάφραση και το αμετάφραστο της ανθρώπινης κατάστασης. Σαν λέξεις που αναδύονται από το βάθος των νερών, οι ήχοι καθρεφτίζονται στη λευκότητα και το φως. Η πρώτη ομιλία συνακούεται με αμίλητες σκέψεις. Η εγγραφή του ήχου των πραγμάτων με συναισθήσεις που δεν φτάνουν ώς την ακοή.

Η διττή φώνηση ως ακροάσιμη εμπειρία μας ανοίγει στην ταύτιση, τη δέσμευση, την προσοχή…"

Άννα Καφέτση


     
            

  




  

Το ΕΜΣΤ στο Τρένο στο Ρουφ

5, 12, 19, 26 Σεπτεμβρίου 2012


Επιμέλεια : Σταμάτης Σχιζάκης

 



Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζει τη νέα δημιουργική συνεργασία του με το Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ και τον Σεπτέμβριο. Έργα των Sophie Calle και Gregory Shephard, YOUNG-HAE CHANG HEAVY INDUSTRIES, Γιώργου Δρίβα και Shelly Silver, με διαφορετικές αισθητικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις διηγούνται ταξίδια, περιπλανήσεις, συναντήσεις και προσωπικές εκμυστηρεύσεις στο όριο μεταξύ φανταστικού και πραγματικού, ιδιωτικού και πολιτικού.


Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ όλο τον Σεπτέμβριο, κάθεΤετάρτη στις 22:00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.


Πρόγραμμα προβολών

Τετάρτη 5/9

Sophie Calle and Gregory Shephard, Double- blind, 1992
Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο
Διάρκεια 75΄58΄΄

Αγγλικά και Γαλλικά, με Ελληνικούς υπότιτλους

Στο έργο Double-Blind η Sophie Calle και ο Gregory Shephard ταξιδεύουν από την Νέα Υόρκη στο Λας Βέγκας με σκοπό να παντρευτούν. Ο καθένας καταγράφει το ταξίδι με τη δική του βιντεοκάμερα προσεγγίζοντας με διαφορετικό τρόπο την εξέλιξη της μεταξύ τους σχέσης. Σε αυτό το βίντεο το ταξίδι γίνεται αφορμή για τη διερεύνηση της ερωτικής επιθυμίας μέσα από τη χιουμοριστική αντιπαράθεση βιντεοσκοπημένων ημερολογιακών εξομολογήσεων.

Τετάρτη 12/9

Γιώργος Δρίβας, Case study, 2007
Ασπρόμαυρο, με ήχο
Διάρκεια 17΄38΄΄

Με Αγγλικούς και Ελληνικούς υπότιτλους
Γιώργος Δρίβας, Empirical Data, 2011
Ασπρόμαυρο, με ήχο
Διάρκεια 34΄

Με Αγγλικούς και Ελληνικούς υπότιτλους

Ο Γιώργος Δρίβας στο Case Study και στο Empirical Data συνδυάζει γραπτό κείμενο με ασπρόμαυρες ψηφιακές φωτογραφίες σε αφηγήσεις που θίγουν θέματα αποξένωσης και κοινωνικής προσαρμογής μέσα στον αστικό ιστό.


Τετάρτη 19/9

YOUNG-HAE CHANG HEAVY INDUSTRIES
The art of sleep (η τέχνη του ύπνου), 2006
Flash animation, με και χωρίς δικτυακή σύνδεση, με πρωτότυπο σάουντρακ,
Διάρκεια:18΄ 45’’

Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

Το The art of sleep των Κορεατών YOUNG-HAE CHANG HEAVY INDUSTRIES είναι ένα flash animation μόνο με κείμενο και μουσική. Το κείμενο, που ακολουθεί το ρυθμό της μουσικής, αποτελεί τον καυστικό μονόλογο ενός άυπνου αφηγητή που αγωνιά για τη σημασία και το ρόλο της τέχνης σήμερα.


Τετάρτη 26/9

Shelly Silver, Suicide, 2003
Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο
Διάρκεια 70΄
Αγγλικά, με Ελληνικούς υπότιτλους

Το Suicide της Shelly Silver είναι ένα βίντεο μεγάλου μήκους, που παίρνει τη μορφή μιας ερασιτεχνικής ημερολογιακής καταγραφής του ταξιδιού και των σκέψεων της Αμάντα. που υποδύεται ή ίδια η καλλιτέχνις. Γράφοντας το σενάριο παράλληλα με τα γυρίσματα και το μοντάζ, η καλλιτέχνις επιτρέπει στα κινηματογραφημένα συμβάντα να επηρεάσουν την ροή της ιστορίας, καθώς αυτή εξελίσσεται. Με αυτόν τον τρόπο, χάνονται τα όρια μεταξύ αυτοβιογραφίας και μυθοπλασίας, σε μια μελαγχολική ιστορία αποξένωσης και περιπλάνησης.



Αναγνώσεις του έργου του Γ. Χειμωνά «Ο Γάμος»

Περφόρμανς της Άρτεμις Βασιλοπούλου

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, στις 20.00


Στο πλαίσιο της έκθεσης SonicTime Λόγος/Ήχος/Σιωπή που παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύχρονης Τέχνης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012, η καλλιτέχνις Άρτεμις Βασιλοπούλου θα πραγματοποιήσει περφόρμανς με τίτλο Αναγνώσεις του έργου του Γ. Χειμωνά «Ο Γάμος», την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, στις 20.00
Όπως αναφέρει η ίδια «μέσω της σωματικής δράσης του βαδίσματος, μεταφέρεται το ίχνος της πορείας επάνω στη βρεγμένη επιφάνεια του στρατσόχαρτου. Εδώ, η επιφάνεια γραφής επιστρέφει στο επίπεδο του εδάφους, γίνεται η διαδρομή επάνω στην οποία θα ξεδιπλωθεί το κείμενο. Το σώμα λειτουργεί ως γραφίδα, που συναντάει κάθετα την επιφάνεια επάνω στην οποία θα συρθεί το πέλμα αντικαθιστώντας τη συμπεριφορά του χεριού. Η ηχητική ερμηνεία του δεύτερου αναγνώστη, αναπτύσσεται και ξετυλίγεται στο ίδιο χωροχρονικό και επικοινωνιακό περιβάλλον….»

Moυσικός: Tάσος Τσαλαπάτης

Διάρκεια: 40 λεπτά

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ στο www.emst.gr ή επικοινωνήστε στο τηλ. 210 9242111-3




ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών
Βασ. Γεωργίου Β 17 -19 & Ρηγίλλης (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης)
Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 3 Fax: 210 92.45.200
                    


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 – 19.00
Πέμπτη: 11.00 – 22.00
Δευτέρα: κλειστά
    



ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Λεωφορεία:550 (στάση Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Τρόλλευ:10 (στάση Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)
Μετρό: γραμμή 3 (στάση Ευαγγελισμός)



ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Εισιτήριο μιας έκθεσης: 3 € , Μειωμένο- Φοιτητικό 1,5 €

Εισιτήριο δυο εκθέσεων: 4,5 € Μειωμένο- Φοιτητικό 3 €

  

ΔΩΡΕΑΝ
Κάτοχοι καρτών ICOM, CIMAM, AICA, ΥΠ.ΠΟ, ΕΕΤΕ, ΕΕΙΤ
Φοιτητές Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών
Παιδιά κάτω των 12 ετών
Ενήλικες άνω των 65 ετών
Άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνοδοί τους
Πέμπτη: Δωρεάν είσοδος από τις 17.00 – 22.00 για όλους
Ευρωπαϊκή κάρτα νέων



Think before you print

Copyright © 2011 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού  

If you no longer wish to receive our newsletter, please unregister here.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου