Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ «ΑΝΟΙΞΑΝ» ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ




ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ «ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ» ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

«Το κουτί της Πανδώρας» είναι το θέμα της Έκθεσης TRANSFORM που διοργανώνει το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. και θα πραγματοποιηθεί σε 4 σημεία της πόλης. Στην Έκθεση θα συμμετάσχουν οι Σχολές Καλών Τεχνών των Πανεπιστημίων των Βαλκανικών χωρών και συγκεκριμένα του Βελιγραδίου, του Βουκουρεστίου, του Ζάγκρεμπ, της Κωνσταντινούπολης, της Λουμπιάνα, των Σκοπίων, της Σόφιας και των Τιράνων.
Ύστερα από ιδιαίτερη πρόσκληση, στην Έκθεση θα συμμετάσχει το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, που εδρεύει στη Φλώρινα, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε άμεση επαφή με το Βαλκανικό χώρο. Το θέμα της φετινής έκθεσης είναι το Κουτί της Πανδώρας. Οι φοιτητές των παραπάνω πανεπιστημίων θα παρουσιάσουν τα έργα τους εμπνευσμένοι από τον αρχαιολογικό μύθο του κουτιού της Πανδώρας. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 20.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια στους παρακάτω εκθεσιακούς χώρους. -Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00, στο Κέντρο Χαρακτικής Ήλιος του Δήμου Νεάπολης, -Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, -Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00, στο «Remezzo Palace» του Δήμου Καλαμαριάς. Ο σκοπός της διοργάνωσης Transform είναι τόσο καλλιτεχνικός όσο και εκπαιδευτικός. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., Καθηγητή Ξενοφώντα Σαχίνη, «Η διοργάνωση δίνει την ευκαιρία της συνέργιας και του συντονισμού των Βαλκανικών ΑΕΙ Τέχνης, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού τόπου συναντήσεων οι οποίες προάγουν την παραγωγή εικαστικής σκέψης τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά ακόμα και στο πολιτικό καθώς η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που στις μέρες μας φαίνεται να είναι πολύ μακριά, σφυρηλατείται από τέτοιες εκδηλώσεις». Η Έκθεση των Ακαδημιών και Σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των Βαλκανικών Κρατών πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Η ετήσια συνάντηση δημιουργεί συνθήκες για στενότερη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς, με αφορμή τη διοργάνωση της Έκθεσης, νέες συμφωνίες κινητικότητας φοιτητών και Καθηγητών, Erasmus μεταξύ του Α.Π.Θ. και των Σχολών Καλών Τεχνών των χωρών που συμμετάσχουν, είναι σε εξέλιξη. Η φετινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια της Έκθεσης θα είναι έως και τις 23 Σεπτεμβρίου 2012.
πληροφορίες  http://pandorasbox2012.blogspot.gr/




Θεσσαλονίκη, 5 Σεπτεμβρίου 2012



Δελτίο Τύπου
TRANSFORM 2012”
ΕΚΘΕΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
12 Σεπτεμβρίου– 7 Οκτωβρίου 2012
Χώρος: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης –Μονή Λαζαριστών


Transform είναι ο τίτλος της ετήσιας έκθεσης των Ακαδημιών και Σχολών Καλών Τεχνών των πρωτευουσών των Βαλκανικών Κρατών που φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω της Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Μέρος της σπονδυλωτής αυτής διοργάνωσης και συγκεκριμένα τα έργα που θα δημιουργηθούν στο workshop που θα λάβει χώρα στα Εργαστήρια του Τμήματος πρόκειται να εκτεθούν στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2012 (Εγκαίνια: Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, 20:00. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00). Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει επίσης έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του Α.Π.Θ, έκθεση χαρακτικής στο Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ του Δήμου Νεάπολης & Συκεών και στον πολυχώρο Remezzo (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://pandorasbox2012.blogspot.gr/ )
Η φετινή συνάντηση με αφορμή το μύθο της Πανδώρας έχει τον τίτλο Το κουτί της Πανδώρας. Στο γνωστό μύθο, θα βρούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν επίκαιρο.  Οι νέοι καλλιτέχνες προβληματίζονται για τον Άνθρωπο, την έννοια των δεινών και της ελπίδας, κυρίως όμως μέσα από μια διαπολιτισμική συνεργασία αναζητούν διεξόδους και μορφές αντιπαράθεσης με εκείνους που σκοτώνουν τα όνειρά τους.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Σχολές Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου (University of Arts in Belgrade), των Σκοπίων (SsCyril and Methodius University in Skopje – Faculty of Fine Arts)του Ζάγκρεμπ (University of Zagreb –Academy of Fine Arts), της Λουμπλιάνα (University of Ljubljana – Academy of Fine Arts and Design), του Βουκουρεστίου(National University of Arts – Bucharest), της Κωνσταντινούπολης (Mimar Sinam Fine Arts University Istanbul) και τηςΣόφιας (National Academy of Art – Sofia). Φοιτητές από τις παραπάνω σχολές δημιούργησαν ή θα δημιουργήσουν στοworkshop έργα βασισμένα σε αυτήν τη θεματική. Με ιδιαίτερη πρόσκληση συμμετέχει, επίσης, και το Τμήμα Εικαστικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ως μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς βρίσκεται πολύ κοντύτερα στα Βαλκάνια, από όλα τα Ελληνικά ΑΕΙ Τέχνης.
Η Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του ΚΜΣΤ σημειώνει ότι «με μεγάλη χαρά αποδεχθήκαμε την πρόταση του ΑΠΘ να παρουσιάσουμε έργα φοιτητών από τις Σχολές Καλών Τεχνών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, τα οποία θα προκύψουν στη Θεσσαλονίκη από τη συνεργασία των φοιτητών και των καθηγητών σ’ ένα εργαστήριο που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η γεωγραφική εγγύτητα ενισχύει τη συνέργεια, που ούτως ή άλλως είναι στις προτεραιότητες του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπως είναι και η υποστήριξη των νέων καλλιτεχνών. Εντάξαμε την έκθεση στο πρόγραμμα του «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων – μια κοσμογραφία» που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, γιατί πιστεύουμε ότι ο διαπολιτισμικός διάλογος ήταν ένα από χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης που έχει αφήσει τα αισθητικά του ίχνη στην πόλη». 
«Ο σκοπός της διοργάνωσης Transform είναι και καλλιτεχνικός αλλά και εκπαιδευτικός καθώς», όπως αναφέρει ο Καθηγητής Ξενοφών Σαχίνης, Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., «οι εκθέσεις και τα workshops δίνουν την ευκαιρία στους καθηγητές και στους φοιτητές των σχολών να έχουν ένα δημιουργικό διάλογο στα αισθητικά ζητήματα όπως και στα εκπαιδευτικά. (…) Η διοργάνωση δίνει, επίσης, την ευκαιρία της συνέργιας και του συντονισμού των Βαλκανικών ΑΕΙ Τέχνης,  με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού τόπου συναντήσεων οι οποίες προάγουν την παραγωγή εικαστικής σκέψης τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά ακόμα και στο πολιτικό καθώς η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που στις μέρες μας φαίνεται να είναι πολύ μακριά σφυρηλατείται από τέτοιες εκδηλώσεις».
               Στο θεωρητικό κείμενο του Χάρη Σαββόπουλου, Ιστορικού Τέχνης ΑΠΘ- Κριτικού Τέχνης, αναφέρεται ότι «Ο καλλιτέχνης παλεύει πλέον με τον εαυτό του. Ο εαυτός και το μέσα του είναι ένα πεδίο σύγκρουσης. Δεν έχει πλέον σημασία αν ο καλλιτέχνης σπαταλά τον εαυτό του περισσότερο  από ποτέ, στην αναζήτηση και γνωριμία των αλλεπάλληλων προτάσεων κατατεθειμένων ως έγκυρων και αξιόλογων... Αυτό που έχει σημασία είναι γιατί κατέληξε εκεί ο σύγχρονος καλλιτέχνης. (….)  Στο χώρο της σύγχρονης τέχνης, το νόημα του μύθου της Πανδώρας έχει αρχίσει να επαληθεύεται από τα χρόνια ακόμα της δεκ. του 1980, όταν ξεκινάει μαζί με την εμφανή πλέον απομάκρυνση από τη συνθήκη του μοντέρνου, η εκ βάθρων αναθεμελίωση των μηχανισμών της τέχνης. Από το πιθάρι του λεγόμενου ύστερου καπιταλισμού μαζί με τις καινούργιες αντιλήψεις  για τον άνθρωπο, την κοινωνία, την ελευθερία, τα πολιτισμικά αγαθά, τις αξίες την καθημερινή ζωή, απελευθερώνονται και άλλες που αφορούν κυρίως τον κόσμο της τέχνης, τους μηχανισμούς της, το ρόλο των μουσείων, των ιδιωτικών συλλογών, του καλλιτέχνη, του έργου τέχνης και όλο το σύστημα της τέχνης εν γένει. Οι συνάφειες είναι πολλές και εντυπωσιακές με τον αρχαίο μύθο. Επιμηθείς της αγοράς, θα διασκορπιστούν σε όλο τον ιστό της τέχνης κατακλύζοντας το τοπίο. Μορφώματα, όπως Διαφημιστής - συλλέκτης, οικονομολόγος-σύμβουλος τέχνης, μάνατζερ πολιτισμού, “ελεύθερος” επιμελητής εκθέσεων, θεωρητικός της τέχνης, εικαστικός-διασημότητα θα γίνουν οι δομικές ψηφίδες του καινούργιου μωσαϊκού.  Η μεγάλη όμως διαφορά με το μύθο είναι ότι η Πανδώρα του ύστερου καπιταλισμού και της μεταμοντέρνας κατάστασης δεν πρόλαβε να κλείσει το καπάκι και ξέφυγε η Ελπίδα. Φτερουγίζει γύρω μας και αναζητάει το βράχο στον οποίο έδεσαν οι Θεοί τον Προμηθέα.»

Συντονισμός έκθεσης από πλευράς ΚΜΣΤ: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια




Συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο workshop
§        Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης –Σχολή Καλών Τεχνών
Κατερίνα Βέλλιου, Δημοσθένης Βογιατζής, Μαρία Γαλαζούλα, Χαράλαμπος Γιαχουτσίδης, Μάνια Ευσταθίου, Ζωή Θεοδώρου, Μάρα Καλλίνικου, Γεώργιος Κατσαρός, Αικατερίνη Κότσαλα, Αιμιλία Κούφα, Εύα Κωνσταντινίδου, Ειρήνη Κωνασταντίνου, Ελένη Μαρίνου, Κυριακή Νικολαΐδη, Ελένη Νικολακοπούλου, Ευστράτιος Πάλλας, Ελεάνα Παππά, Ευσταθία Παπαργυρίου, Γιώργος Παπαφίγκος, Πόλυ Σχοινά, Αυγή Τοπάκα
§        National University of Arts – Bucharest
Alexandra Terzi, Raluca Croitoru
§        University of Zagreb – Academy of Fine Arts
Iva Sintic, Maja Blazek, Marita Stanic
§        Mimar Sinam Fine Arts University Istanbul
Ayse Kursuncu
§        University of Ljubljana – Academy of Fine Arts and Design
VID A. BATISTA, NINAČELHAR, TILEN KURENT MIHELIČ , NIKA RUPNIK
§        Ss. Cyril and Methodius University in Skopje – Faculty of Fine Arts
Rafaela Sanja Michaelidis, Hristina Ivanoska – Chalovska, Filip Jovanovski
§        National Academy of Art – Sofia
Ivelina Koseva, Kristina Vatova, Stefan Ivanov

   _____________________________________________________
Οικονομική ενίσχυση του
«Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων – μια κοσμογραφία»


   INFO
   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
   ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

   ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
   Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη 56430, Θεσσαλονίκη
   Τ: 2310 589140-1 & 3, F: 2310 600123

   “TRANSFORM 2012”
    ΕΚΘΕΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
    ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ
    Χώρος: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης –Μονή Λαζαριστών
    12 Σεπτεμβρίου 2012 – 7 Οκτωβρίου 2012

     Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΚΜΣΤ
      Τ: 2310 589152

      Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
      Ελένη Λουίζου, ouizou@ad.auth.gr, Τ: 2310997158

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου