Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

PROJECT¨ "Ποταμός Αλιάκμονας¨ //Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής



To 3ργαστήριο σε συνεργασία με  τον Πολιτιστικό σύλλογο Καισάρειας απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα  και προσκαλεί ενδιαφερόμενους για συμμετοχή.

Στα πλαίσια της ειδικής εκδήλωσης για την απονομή των διακρίσεων του διαγωνισμού ποίησης που θα πραγματοποιηθεί  στις 15 Μαΐου του 2016 στην Καισάρεια Κοζάνης στο Ξωκλήσι της Αναλήψεως δίπλα στη λίμνη Πολυφύτου, καλούνται καλλιτέχνες να εκπονήσουν έργα που θα ενσωματωθούν στο περιβάλλον του ξωκλησιού.
"Ποταμός Αλιάκμονας γεμάτος ζωή στα νερά του, ρέει καθάροντας στο πέρασμά του".Το φράγμα διακόπτει τη ροή του νερού, την μειώνει, όχι όμως και την δυνητική ¨κάθαρση¨ στα βαθιά νερά της λίμνης που δημιουργήθηκε. Μια λίμνη που δέχεται τα λύματα των γύρω περιοχών αλλά και των σφαγείων,αναστρέφοντας άραγε την κάθαρση ή μήπως και η ροή των λυμάτων των σφαχτών μοιάζει με μια τελετουργία;
Τα έργα θα τοποθετηθούν στο έδαφος με σκοπό να αποκαλύπτονται με κάποιον τρόπο,ενώ θα ακολουθούν και μια νοητή πορεία από το ξωκλήσι προς το νερό σα μια πορεία προς τη δική τους κάθαρση μα και μια αντιστροφή της πορείας προσφοράς τους στο ναϊσκο".

Λέξεις κλειδιά : κάθαρση, ροή



Γενικές πληροφορίες

Το όνομα του ποταμού Αλιάκμονα-Αλιάκμων προέρχεται από το άλς(άλας,θάλασσα) και το άκμων(αμόνι)., ενώ οι Τούρκοι τον ονόμαζαν Ιντζέ-καρά, δηλαδή ψηλό και μαύρο.Σε αρχαία παράδοση καθώς και σε γραπτά του Λατίνου συγγραφέα Πμίνιου,αναφέρεται ότι τα πρόβατα που έπιναν νερό από τον ποταμό άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά.
Αναφορικά με το ξωκλήσι,υπήρχε ένας παλιός ιστορικός Ναός που καλύφτηκε από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου το 1973. Ήταν κτισμένος μέσα σε μια συστάδα πυκνών και ψηλών φτελιών ενώ ήταν χωμένος μέσα σε υπόγειο βάθος,που για να εισέλθει κανείς έπρεπε να κατέβει πολλά σκαλοπάτια. Περιείχε βυζαντινές αγιογραφίες και φορητές εικόνες στο τέμπλο,κάποιες από τις οποίες σώζονται και φυλάσσονται στον ενοριακό Ναότου Τιμίου Προδρόμου.
Αντίστοιχα, από τα νερά της τεχνητής λίμνης καλύφθηκε και το χωριό Νεράιδα με περίπου διακόσια σπίτια και το δημιούργησαν ξανά οι κάτοικοί του βορειότερα.
Η Λίμνη Πολυφύτου είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1973 μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος στον ποταμό Αλιάκμονα.Η λίμνη είναι σημαντικός υδροβιότοπος με μεγάλη ποικιλία ψαριών και πουλιών .Στα νερά της καταλήγουν αστικά λύματα μέσω χειμάρρων της περιοχής καθώς και τα λύματα από κτηνοτροφικές μονάδες, τυροκομεία και σφαγεία. 

Παρακαλώ όσοι ενδιαφέρονται δηλώνουν συμμετοχή με ένα mail με όνομα και Τηλέφωνο στο marietheophilou@gmail.com και να  έχουν παραδώσει το έργο τους  μέχρι τις 25 Μαρτίου στο 3ργαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου