Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Τεχνών
Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής
Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2016
Ημερίδα για την Αστεγία
Συν-διοργάνωση:
Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Δήμος Θεσσαλονίκης, Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης,
ΜΚΟ Praksis, Παράρτημα Βορείου Ελλάδος
«Ο τρόπος με τον οποίο εσύ είσαι και εγώ είμαι, ο τρόπος σύμφωνα με τον οποίο εμείς οι άνθρωποι είμαστε πάνω στη γη, είναι το κατοικείν …. Το κατοικείν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι θνητοί είναι επάνω στη γη.»
(Martin Heidegger, Bauen, Wohnen, Denken)
Σε μία εποχή δριμείας οικονομικής κρίσης και ύφεσης, στην οποία η ελληνική κοινωνία βάλλεται από τις πολλαπλές οδυνηρές επιπτώσεις της, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης της πιο ακραίας μορφής ένδειας στην περίπτωση της αστεγίας. Για να επιτευχθεί η επανένταξη των αστέγων δεν επαρκούν οι δράσεις επισιτισμού και ψυχοκοινωνικής βοήθειας. Χρειάζεται να πλαισιωθούν από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις μακροχρόνιες ανάγκες, τις προσδοκίες και τα δικαιώματα ανθρώπων με ευάλωτες αλλά ηθικά παντοδύναμες ζωές. Η δριμεία οικονομική κρίση και ύφεση ανέδειξε την τρωσιμότητα και την ευπάθεια όσων έχουν στερηθεί του δικαιώματος του ανήκειν σε μία εστία. Η εκπαίδευση ενηλίκων στηρίζει και αναδεικνύει το μη αλλοτριώσιμο δικαίωμά τους για την οριστική απελευθέρωσή τους από ό,τι τους εγκλωβίζει σε μία κατάσταση ύψιστης υπαρκτικής ετερονομίας και ετεροπροσδιορισμού.
Σε αυτήν τη βάση το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής (Π.Μ.Σ. Διά Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΜΚΟ Praksis ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συμβάλλουν στην ανακούφιση αυτής της ευάλωτης ομάδας των συνανθρώπων μας. Οι τρεις φορείς προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (Ιούνιος 2015) για τη διεξαγωγή πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος για ενήλικες αστέγους, το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Οκτώβριο 2015, ώστε να υποστηριχτεί γνωστικά και εκπαιδευτικά η επανένταξή τους στο στεγασμένο βίο, στην κοινωνία και να ανακτήσουν, πρωτίστως, την απολεσθείσα αίσθηση του εαυτού.
Στις 23 Μαρτίου 2016, 16.00-21.30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με τίτλο:
Κτίζειν, Κατοικείν, Σκέπτεσθαι.
Εκπαιδευτικοί στοχασμοί και παρεμβάσεις για την αστεγία
με σκοπό: α) την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, β) την ενημέρωση για τη μορφή και την ένταση με την οποία η δυσχερής και απάνθρωπη ανεστιότητα εξαπλώνεται στις μέρες μας και γ) την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου (ατόμων, δομών και φορέων) για την ανάγκη ανταπόκρισης, παρέμβασης και αντιμετώπισής του.
Το Πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρεμβάσεις από ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, εκπαιδευτές ενηλίκων, εκπροσώπους φορέων και οργανισμών, εμπειρίες από ανθρώπους της δράσης και της πράξης στο ευρύ πεδίο υποστήριξης των αστέγων ως μία ευάλωτη κοινωνικά ομάδα.
Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης
Στο πλαίσιο της Ημερίδας, διοργανώνεται παράλληλα έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο Home sweet hoMe. Λαρισαίοι καλλιτέχνες (Λάγια Ανδρεάδη, Άρτεμις Διαμαντή, Μαρία Παναγιώτου, Χαράλαμπος Ρεβήσιος) εκθέτουν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α1- Νέα Παραλία) από 22 έως 30 Μαρτίου 2016, σε επιμέλεια της Μάρθας Αρταπυρίδου, ιστορικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Η έκθεση «Home sweet hoMe» θα είναι ανοιχτή σε όλες τις ώρες λειτουργίας του Δημαρχιακού Μεγάρου. Μια έκθεση αφιερωμένη στο «ιδιωτικό» εκτεθειμένη σε «δημόσιο» χώρο δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση, έναν διάλογο με ό,τι εμπεριέχει έναν εσωτερικό χώρο και τις επιδράσεις που αντανακλά ένας εξωτερικός χώρος, με τις δραστηριότητες πολυάσχολων ή αργόσχολων ατόμων που τριγυρνούν σε αυτό. Μια σειρά έργων, που η φόρμα τους ελίσσεται από τα απόλυτα αναγκαίο της καθημερινής ύπαρξης ώς τη σουρεαλιστική εκδοχή μιας ποιητικής εικόνας, όπου το παραστατικό παρουσιάζει μια άλλη χρήση ή αποδομείται. Στο σπίτι υπάρχουμε, αναπληρώνουμε τις δυνάμεις μας, παίρνουμε την ώθηση για να συνεχίσουμε. Το «σπίτι», οι λειτουργίες του, οι ρυθμοί, οι ήχοι του, είναι η καθημερινή συνδιαλλαγή του εαυτού μας με την εσωτερικότητα του, την επαφή με την ψυχή, την σκέψη για την επόμενη κίνηση.
Επικοινωνία:
Βασιλική Καραβάκου, Αν. Καθηγήτρια
Διευθύντρια Π.Μ.Σ. Δια Βίου Μάθηση και Ειδική Αγωγή
Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου