Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Κείμενο της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ για την Τέχνη το θέμα των πανελλαδικών




Mε ένα κείμενο, απόσπασμα από το έργο της Ελένης Γλύκατζη- Αρβελέρ «Πολιτισμός και Ελληνισμός- Προσεγγίσεις» άρχισαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.



Οι εξεταστές επέλεξαν το κείμενο αυτό, για το πανανθρώπινο μήνυμα της τέχνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε απόσπασμα του κειμένου που δόθηκε, στο οποίο αναφέρεται: «Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα τού νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στον συνάνθρωπο...».

Ο εξεταστές ζήτησαν περίληψη του κειμένου που βαθμολογείται με 25 μονάδες και ανάπτυξη 500- 600 λέξεων που βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα θέματα δόθηκαν εγκαίρως στην πλειοψηφία των εξεταστικών κέντρων. Σε όσα εξεταστικά κέντρα υπήρξε καθυστέρηση, αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν πολλές σελίδες που έπρεπε να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στους υποψήφιους. Έτσι, στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, απαιτήθηκε λίγο περισσότερος χρόνος, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η υπουργός Παιδείας Αγγελική- Ευφροσύνη Κιάου, επισκέφθηκε το πρωί το Πειραματικό σχολείο Αγίων Αναργύρων, συνοδευόμενη από τον ειδικό γραμματέα Μιχ. Κοντογιάννη. Ευχήθηκε στους υποψήφιους επιτυχία, τονίζοντάς τους ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους.
Συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε ότι σε δύο ημέρες από σήμερα θα έχουν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες στις οποίες μετακινείται η εξέταση των ειδικών μαθημάτων και όλων των μαθημάτων που συμπίπτουν με την εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι περίπου 38 βαθμολογικά κέντρα δεν θα είναι εκλογικά, για να μην σταματήσει η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων. Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται την Τετάρτη 23 Μαΐου, με την εξέταση των μαθημάτων γενικής Παιδείας και συγκεκριμένα: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία.

ΠΗΓΗ: real.gr

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου