Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Τανούδης Δημήτρης , ένα μικρό απόσπασμα από το σκεπτικό της διάλεξης του την Τετάρτη 9 Μαίου

Ο Δημήτρης στο Δημοτικό στην Αθήνα

Η εμβρυακή κυοφορία του Δημήτρη Τανούδη



Υπαρξιακή Μυθοπλασία και Εικαστικές Τέχνες: η ομορφιά ως πεδίο συνάντησης

Εκείνο που καθένας από εμάς, και όλοι μαζί, αποκαλούμε «κόσμο»,
αυτή η ατομική και ταυτόχρονα συλλογική προβολή της συνείδησης που ονομάζουμε «καθημερινή εμπειρία», αυτή η σύνθεση αμφίδρομα ενεργούμενων στοιχείων που εκρέουν από τις αισθήσεις μας και τροφοδοτούνται από τις αισθήσεις μας, δεν συνιστά μια ολοκληρωτικά όμορφη κατάσταση, αλλά μια ασταμάτητη εναλλαγή ομορφιάς και ασχήμιας, αισθητικά υψηλού και αισθητικά μηδαμινού· μια εναλλαγή αστραπιαία: λάμψεις φιλότητας και λάμψεις νείκους· έλξεις και απωθήσεις σε ασυνάρτητη γειτνίαση· ένα οργανικό συνεχές αδιάκοπα διυλισμένο από στιγμές φωτός και σκοταδιού.
Μέσα όμως στο υλικό πεδίο ενός πίνακα ζωγραφικής, τα πάντα είναι όμορφα. Μια σελίδα ποίησης, μια φωτογραφική λήψη, ένα μουσικό κομμάτι, έργα που δημιουργήθηκαν ως εμπράγματες αναζητήσεις της ομορφιάς από τον καλλιτέχνη, είναι πεδία όπου εμείς, καλλιτέχνες και μη, μπορούμε να έρθουμε σε αισθητηριακή επαφή με το όμορφο, και να νιώσουμε, έστω για λίγο, όσο ένα ράπισμα του βλεφάρου ή μια πιθαμή της ανάσας, πως υπάρχουμε μέσα στον μαγικό κύκλο της άπιαστης αυτής ουσίας που είναι η ομορφιά.
Εκεί, τούτη την ελάχιστη στιγμή, όσο κρατάει η εισροή της εικόνας ή του ήχου, και η φευγαλέα τους έγχυση στο άυλο δοχείο που καλούμε ψυχή, ο άνθρωπος, εγγενώς ατελής και με ασύνειδη αλλά βαθιά ριζωμένη γνώση της ατέλειάς του, εκπληρώνει τη θεωρητική ετυμολογία της λέξης που τον ονοματίζει, θρώσκοντας ψηλά, υπερβαίνοντας την ίδια την υπαρξιακή συνθήκη που του επιβάλλει ο κόσμος και ο σύμφυτος με τον κόσμο εαυτός του, στρέφοντας το βλέμμα του, αιχμάλωτα θαμπωμένο, εκεί όπου τα νούφαρα του Μονέ ιριδίζουν ανταύγειες και μια ταρκοφσκική γυναίκα σηκώνει τα μαλλιά της απ’ το νερό της σκάφης· σ’ αυτό το υπερυψωμένο βάθρο όπου ηχούν οι θρηνητικές σονάτες του Μπετόβεν και ο Κωνσταντίνος Καβάφης ακούει τον μυστικό θίασο της νύχτας· εκεί που τα πάντα είναι όμορφα

Τι εννοούμε όμως ακριβώς όταν κάνουμε χρήση της λέξης «ομορφιά»; Και είναι άραγε αληθές ότι ο άνθρωπος στρέφει το βλέμμα ψηλά για να την αναζητήσει ή μήπως το συστρέφει τελικά προς τα μέσα, στο κομμάτι εκείνο του εαυτού που διατηρεί ακόμα την ενθύμηση της εμβρυακής του κυοφορίας;


βιογραφικό


O Δημήτρης Τανούδης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από το τμήμα Λαϊκού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάζεται ως μεταφραστής αγγλικών κειμένων και συντονίζει τρεις σεμιναριακούς κύκλους, αφιερωμένους στη μικρή φόρμα της γραφής, ένας εκ των οποίων γίνεται σε συνεργασία με το 43ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και απευθύνεται σε παιδιά. Τον Δεκέμβριο του 2011 τιμήθηκε με τη διάκριση/υποτροφία που απένειμε το ΕΚΕΒΙ στη διάρκεια του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών. Το μυθιστόρημα Σπασμός, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη, είναι το πρώτο του βιβλίο.

εργογραφία
επιμέλειες-μεταφράσεις: «The Art of Mythology», ιστορικό, Anaycom-Γκορίτσας, Αθήνα 2006 / μετάφραση

«Η Ψυχοδυναμική Ψυχιατρική στην Κλινική Πράξη», Glen OGabbard, επιστημονικό, Βήτα, Αθήνα 2006 / επιμέλεια

«Ψευδοϊστορία, Ψευδοεπιστήμη και Ψευδοθρησκείες», Ronald HFritze, θεωρητικό, Εκδόσεις του 21ου, Αθήνα 2010 / μετάφραση (υπό έκδοση)

«Still Life», Noel Coward, θεατρικό, Αθήνα 2011 / μετάφραση-διασκευή (το θεατρικό έργο θα ανέβει τον Μάρτιο του ’12 σε παραγωγή Γιώργου Τσεβρένη και σκηνοθεσία Σταματίνας Παπαμιχαήλ)

λογοτεχνική έκδοση: «Σπασμός», μυθιστόρημα, Νεφέλη, Αθήνα 2011, ιστοσελίδα: www.nnet.gr/spasmos

Κριτική της Λίνας Πανταλέων, Εντευκτήριο, Ιανουάριος 2012

Κριτική του Γιώργου Ξενάριου, Διαβάζω, Ιανουάριος 2012

Συνέντευξη στη Μαρία Πετρίδου, Eyelands.gr, 12/01/12:

Συνέντευξη στη Μαίρη Κλιγκάτση, ΝΤΟΥέΝΤΕ, τεύχος 11, 9/01/12:

Κριτική του Φώτη Θαλασσινού, Protagon.gr, 23/12/11

Συνέντευξη στη Μικέλα Χαρτουλάρη, Τα Νέα, 17/12/11

Συνέντευξη στη Λαμπρινή Κουζέλη, Το Βήμα, 15/12/11:

Τιμητική διάκριση/υποτροφία, ΕΚΕΒΙ, 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, 10/12/11:

Κριτική του Βασίλη Ρούβαλη, Η Αυγή, 27/10/11:

Πρώτη έκδοση του βιβλίου, 24/10/11

Προδημοσίευση, Ελευθεροτυπία, 08/10/11:

Συνέντευξη στον Γιάννη Μπασκόζο, Το Βήμα, 02/10/11:


http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=422866

2 σχόλια:

  1. Η φωτογραφία του Στερίκα Κούλη που χρησιμοποιείτε μου ανήκει (βλ. http://www.flickr.com/photos/31541272@N04/2951319043/in/photostream) και πέρα απ' το ότι δεν μου ζητήσατε την άδεια να την αναπαράγετε, δεν κάνατε καν τον κόπο κάπου να παραθέσετε το link στο flickr από όπου την πήρατε, όπου ενημερώνεστε μάλιστα για το copyright. Πέρα απ' αυτά νομίζω πως ο Σ. Κούλης θα διαφωνούσε να βρίσκεται δίπλα στον άτυχο τίτλο σας "φλώροι" εικαστικοί. Διαπίστωση που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί απ' τους οικείους του και τους νόμιμους κληρονόμους του έργου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά δεν μου φταίει ο Δ. Τανούδης, αλλά μέσω αυτού διαπίστωσα τα παραπάνω, δηλ.την ύπαρξη του site σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή