Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Κινηματογραφικό αντίο στον Αγγελόπουλο στις Κάννες

 

 Φόρος τιμής αποτέθηκε στο Θόδωρο Αγγελόπουλο στο 65ο Φεστιβάλ Καννών μέσω της προβολής της ταινίας Le film anniversaire: Une Journee Particulaire (Επετειακή ταινία: Ένα ξεχωριστό ταξίδι)  που σκηνοθέτησε ο πρόεδρος του φετινού φεστιβάλ Ζιλ Ζακόμπ. 

Για την 60ή επέτειο των Καννών το 2007, ο νυν πρόεδρος του φεστιβάλ και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής, Ζιλ Ζακόμπ, ανέθεσε σε μερικούς από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές τη δημιουργία μικρού μήκους ταινιών που παρουσιάστηκαν πριν από τις προβολές εκείνης της χρονιάς.

Έτσι, στη συλλογή, που είχε τον τίτλο «Chacun son cinéma ou Ce petit coup au coeur quand la lumière s'éteint et que le film commence» («Ο καθένας το σινεμά του ή το σύντομο καρδιοχτύπι όταν το φως σβήνει και η ταινία αρχίσει»), συνεργάστηκαν , μεταξύ άλλων, οι Ρομάν Πολάνσκι, αδερφοί Νταρντέν, Ντέιβιντ Λιντς, Νάνι Μορέτι, Βάλτερ Σάλες, Λαρς Φον Τρίερ,  Γκας Βαν Σαντ, Βιμ Βέντερς, Γουόνγκ Καρ-Βάι, Ολιβιέ Ασάγιας, Τζέιν Κάμπιον, Μάικλ Κιμίνο, αδερφοί Κοέν, Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, Ατόμ Εγκογιάν, Κεν Λόουτς, Άμος Χιτάι, Αλεχάνδρο Γκονζάλεζ Ινιάριτου, Άκι Καουρισμάκι, Τακέσι Κιτάνο, Κλοντ Λελούς, και φυσικά ο Θόδωρος Αγγελόπουλος που παρουσίασε το κομμάτι με τίτλο «Τρία Λεπτά».


Την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο να προβληθούν οι ταινίες , τους σκηνοθέτες ακολουθούσαν κάμερες από το πρωί ως και το βράδυ της μεγάλης πρεμιέρας, υλικό που ο Ζακόμπ μόνταρε και αποτελεί τη θεματική της ταινίας του «Une Journée Particulière». Η ταινία αφιερώθηκε τόσο στον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη, όσο και στον Χιλιανό σκηνοθέτη Ραούλ Ρουίζ, που έφυγε επίσης πρόσφατα. Το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού εισέπραξε με συγκίνηση η σύζυγος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Φοίβη Οικονομοπούλου.

Η φυσιογνωμία και το κινηματογραφικό έργο του Αγγελόπουλου ήταν στενά συνδεδεμένα με το θεσμό του Φεστιβάλ Καννών γι’αυτό θα ήταν αδύνατο να μη γίνει μνεία στο πρόσωπό του. Το φιλμ, μάλιστα, ανοίγει με την μορφή του Αγγελόπουλου να απαντάει με απλότητα στην ερώτηση γιατί κάνει σινεμά,: «Για μένα, για τους φίλους μου και για να νικήσω το χρόνο!».

  ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου