Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Athens Print Fest ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ


Athens Print Fest

Τον επόμενο Οκτώβριο 2012 στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί, για δεύτερη φορά, το φεστιβάλ χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών και ο Δήμος Αθηναίων υπο την αιγίδα της Unesco και την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού ,το Athens Print Fest. Πρόκειται για μια σημαντική εικαστική διοργάνωση που τείνει να γίνει θεσμός στην οποία συμμετέχουν αξιόλογοι ελληνικοί και διεθνείς πολιτιστικοί φορείς, μουσεία, μορφωτικά ινστιτούτα και ιδρύματα τέχνης. Το φεστιβάλ αυτό, που διαρκεί έναν ολόκληρο μήνα, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, προτείνει στο κοινό μια χαρτογραφημένη διαδρομή εκθέσεων χαρακτικής και εκδηλώσεων σε πολλαπλά σημεία του κέντρου της πόλης της Αθήνας και συνοδεύεται απο ένα πολυσέλιδο κατάλογο παρουσίασης έργων και καλλιτεχνών.
Το εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας του Π.Δ.Μ. έχει ήδη αιτηθεί τη συμμετοχή του απο την αρχή του 2012  (ημερομηνία δήλωσης πρόθεσης συμμετοχών).
Η πρόταση του εργαστηρίου χαρακτικής απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές γνώστες των χαρακτικών και εκτυπωτικών πρακτικών και αφορά πρόσκληση συμμετοχής τους σε έκθεση ενταγμένη στο πρόγραμμα του Athens Print Fest που θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», στο Θησείο για το μήνα Οκτώβριο 2012.
Θεωρώ οτι η συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, η προετοιμασία των έργων, η όλη εγγρήγορση των φοιτητών για την διοργάνωση της παρουσίασης και της ανάρτησης των έργων και της συνομιλίας με το κοινό μέσα απο τα έργα μας  αλλά και η άμεση επικοινωνία  με τους θεατές θα αποτελέσει μια πολύτιμη εμπειρία και θα μας εκπαιδεύσει στην τρέχουσα ελληνική και ξένη πραγματικότητας της τέχνης.


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην έκθεση
Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΡΊΖΕΤΑΙ ΩΣ :  “ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ”. Αφορά λέξεις που για τον καθένα απο μας αντιπροσωπεύουν κάτι πολύ σημαντικό, λέξεις κλειδιά, έννοιες που μεταμορφώνονται σε εικαστική χαρακτική γραφή για να συνομιλήσουν με το θεατή. Λέξη, ως μονάδα λόγου, λέξη–γραφή φορτισμένη σημειολογικά. Εικόνες  που αντιστοιχούν σε λέξεις, μια εικόνα χίλιες- λέξεις που εδώ συμπυκνώνονται σε μία.
Είναι προτιμητέο αυτή η λέξη να εμφανίζεται σε σχήμα ελάχιστο ή και σε μεγαλύτερες διαστάσεις και να εμπεριέχεται στη χαραγμένη μήτρα. Αν αυτό είναι αδύνατο θα εμφανίζεται στον τίτλο του έργου κάτω απο κάθε αντίτυπο, γραμμένη με μολύβι πριν την υπογραφή του έργου.
. πρόχειρο παράδειγμα
1.  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΕΩΣ ΔΥΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΑ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ 70Χ50 εκατ. Η εικόνα της χαρακτικής μήτρας μπορεί να έχει διαστάσεις πολύ μικρές ή μεγαλύτερες αλλα δε θα υπερβαίνει το 70Χ50 ή το 50Χ70 εκ. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί για τη χαρακτική μήτρα είναι ελεύθερη: χαλκογραφίες, ξυλογραφίες, λινολαιογραφίες και μικτές τεχνικές εκτύπωσης, συνδιασμένες τεχνικές. Είναι επίσης δυνατό να εκτυπωθούν δύο διαφορετικές μήτρες στο ίδιο φύλλο χαρτί άν η θεματική το επιτρέπει. Είναι ακόμα δυνατό να τυπωθεί στο ίδιο φύλλο χαρτιού ένα λινόλεουμ και μια οξυγραφία. Επίσης , άν κάποιος το επιθυμεί η λέξη στο χαρακτικό μπορεί να υπάρχει τυπωμένη σε σφραγίδα.
2.  Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ 30 ευρώ και συμπεριλαμβάνει πλαισίωση του έργου (ΚΟΡΝΊΖΑ) και συμμετοχή στην πληρωμή του φύλακα που θα αναλάβει τη φύλαξη του χώρου και της έκθεσης. Η συμμετοχή πρέπει να δηλωθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Λουκά Καρούσου loucas1985@hotmail.gr μέχρι 30 Ιουνίου 2012. Η πλαισίωση και η αναρτηση των έργων θα γίνει απο μια ομάδα εθελοντών φοιτητών λίγο πρίν τα εγκαίνια της έκθεσης που υπολογίζεται να είναι το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012.
 Θα σας ανακοινωθεί πώς θα δρομολογηθεί η αποστολή των χρημάτων μόλις καθοριστεί το τελικό ποσό της κάθε συμμετοχής που προσπαθώ να περιορίσω όσο το δυνατό.
3. Το έργο θα αποστέλλεται τυλιγμένο σε ρολό κύλινδρο (καλά συσκευασμένο για να μην τσακίσει το χαρτί) στη γραμματεία του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, 3ο χιλιόμετρο Φλώρινας –Νίκης 53100, Φλώρινα, απο τις 3 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2012.  (υπ’ όψιν κου Χρήστου Κωνσταντινίδη.)
Η επιστροφή των έργων μετά το τέλος της έκθεσης θα γίνει σταδιακά απο μια δεύτερη ομάδα εθελοντών που θα μεταφέρουν με το λεωφορείο Αθήνα- πακέττα έργων ίδιων διαστάσεων( 50Χ70 εκ.)
Το εργαστήριο της Χαρακτικής θα παραμείνει ανοιχτό με ευθύνη των φοιτητών που θα εργάζονται την τρέχουσα εβδομάδα και την επόμενη για να διευκολυνθούν εκτυπώσεις και οξειδώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου