Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ανοίγει τις πύλες της η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Διακόσιοι εκδότες, 36 διεθνείς προσωπικότητες, 200 εκδηλώσεις
Ανοίγει τις πύλες της η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη 

«Να εστιάσουμε στα θετικά: Είναι σημαντικό ότι η έκθεση πραγματοποιείται, με 200 εκθέτες και πολλές εκδηλώσεις», προέτρεψε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός τους δημοσιογράφους που παρέστησαν στην επίσημη συνέντευξη Τύπου για την 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒΘ) στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές την Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, τον Πάρι Μαυρίδη, πρόεδρο της HELEXPO, τη Γέλενα Σρντάνοβιτς, πρόξενο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα.

Η προτροπή του Θανάση Βαλτινού έχει τη σημασία της για δύο λόγους: Αφενός διότι, λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας, η εφετινή χρονιά ήταν «πολύ περίεργη χρονιά, με πολλές ανησυχίες και χωρίς αμφιβολία η πιο σκληρή από οργανωτικής πλευράς», όπως επισήμανε και η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ. Αφετέρου διότι η 9η ΔΕΒΘ διεξάγεται απόντων πολλών μεγάλων εκδοτών, που τα προηγούμενα χρόνια ζωντάνευαν την έκθεση με λαμπρά περίπτερα και πλούσιες εκδηλώσεις.

Οι εκδόσεις Άγκυρα, Ενάλιος, Καστανιώτη, Κέδρος, Μίνωας και Ψυχογιός με επιστολή τους, τον Μάρτιο, είχαν κοινοποιήσει την απόφασή τους να μη συμμετάσχουν στην έκθεση. Ούτε οι εκδόσεις Λιβάνη, ούτε η Πόλις, ούτε η Ωκεανίδα θα ανέβουν στη Θεσσαλονίκη. Μικρό περίπτερο μόνο στο παιδικό τμήμα θα έχει το Μεταίχμιο.

Παρ' όλα αυτά, 54 νέοι εκδότες τιμούν τον θεσμό και θα παραστούν στην έκθεση, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκθετών στους 200, 14 περισσότερους από πέρυσι. «Φαίνεται πως η κρίση αλλάζει τις ισορροπίες» σχολίασε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ. Εδώ βρίσκεται, εκτιμούμε, και το ενδιαφέρον της εφετινής έκθεσης για τους παρατηρητές της εγχώριας εκδοτικής σκηνής: στη συμμετοχή των μικρών και των νέων εκδοτών, οι οποίοι παρουσιάζουν δείγματα αντοχής στην κρίση, κινητικότητα και ευρηματικότητα. Ισάριθμες με τους εκθέτες θα είναι και οι εκδηλώσεις.
Πού: Θεσσαλονίκη, εκθεσιακός χώρος HELLEXPO, περίπτερα 13 και 15 Πότε: Πέμπτη 24 Μαΐου-Κυριακή 27 Μαΐου Ώρες λειτουργίας: Πε.:3.00μ.μ.-9.00μ.μ., Παρ.,Κυρ.: 10.00π.μ.-9.00μ.μ., Σαβ.:10.00π.μ.-10.00μ.μ. Είσοδος: Δωρεάν

Η Σερβία είναι η τιμώμενη χώρα της 9ης ΔΕΒΘ. «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη φίλη Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, μια χώρα με την οποία μας συνέδεαν πάντοτε δυνατές πνευματικές σχέσεις, οι οποίες εύχομαι να ενδυναμωθούν» τόνισε η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Σερβίας, η οποία έρχεται στην Ελλάδα με τον Μόμα Ράντιτς, τον Βλάντισλαβ Μπάγιατς, τον Ντράγκαν Βέλικιτς, τον Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, τη Βίντα Ογκνιένοβιτς και άλλους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς της.

«Θέλουμε την έκθεση και τη στηρίζουμε δυνατά και αποφασιστικά, θεωρούμε ότι η έκθεση είναι της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης η οποία σε αναλογία πληθυσμού έχει τους περισσότερους αναγνώστες από κάθε άλλη στην Ελλάδα», είπε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας τις ποιητικές διαδρομές στην πόλη και τις λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος για να πλαισιώσει την έκθεση.

Η 9η ΔΕΒΘ θα ανοίξει με τον Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 6.00 μ.μ, θα παρουσιάσει το πρώτο του βιβλίο, την αυτοβιογραφία του. Μεταξύ άλλων, η Βρετανή Βικτόρια Χίσλοπ, ο τουρκικής καταγωγής Μετίν Αρντιτί, ο Ισραηλινός Έντγκαρ Κέρετ και η ελληνικής καταγωγής Αμερικανή Νάταλι Μπακόπουλος, εγγονή του ποιητή Μιχάλη Κατσαρού, θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους και θα συζητήσουν με το κοινό ενώ διαλέξεις θα δώσουν ο φημισμένος γαλλοαμερικανός εκδότης Αντρέ Σίφριν και ο τούρκος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου Εντέμ Ελντέμ.

Εκτός από το αφιέρωμα στη σερβική λογοτεχνία, η 9η ΔΕΒΘ περιλαμβάνει το 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης, που διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων, θεματική ενότητα αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης με ομιλίες και εκθέσεις, αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο, κύκλο συναντήσεων με θέμα «Μνήμη και Ιστορία», εκδηλώσεις αφιερωμένες στην κρίση, εκδήλωση για την «Εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία σήμερα» από το Ινστιτούτο Γκαίτε και ομιλία της Φλοράνς Νουαβίλ, δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, αφιέρωμα στην Αρχαία Αίγυπτο στην Παιδική Γωνιά και σεμινάρια και ημερίδες για γονείς και εκπαιδευτικούς στο Περίπτερο Φιλαναγνωσίας.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα της έκθεσης, βρίσκονται στον κόμβο: http://www.thessalonikibookfair.com
 
 Πού: Θεσσαλονίκη, εκθεσιακός χώρος HELLEXPO, περίπτερα 13 και 15 Πότε: Πέμπτη 24 Μαΐου-Κυριακή 27 Μαΐου Ώρες λειτουργίας: Πε.:3.00μ.μ.-9.00μ.μ., Παρ.,Κυρ.: 10.00π.μ.-9.00μ.μ., Σαβ.:10.00π.μ.-10.00μ.μ. Είσοδος: Δωρεάν

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου