Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η Τέχνη της Χαρακτικής στην Βόρεια Ελλάδα μέρος ΙΙ η ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΙΑΤΕΡΛΗ




To εργαστήριο χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, είναι ένα νέο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Με τη σημερινή του μορφή, ξεκίνησε μόλις πριν δύο χρόνια φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε ένα εργαστήριο ικανό να φιλοξενήσει κάθε εικαστική χαρακτική και εκτυπωτική πρόθεση έκφρασης.

 Σημειώνουμε οτι η χαρακτική  βάδιζε στην ιστορία της, πάντα πλαϊ και σύγχρονα με τους ρυθμούς εξέλιξης της τεχνολογίας, γιατι γεννήθηκε ακριβώς απο την ανάγκη των κοινωνιών να καλύψουν τεχνολογικά την επικοινωνία της εικόνας. Συνεπώς επιδίωξη του εργαστηρίου χαρακτικής  είναι να ξεκινά απο τις τεχνικές διαδικασίες που έχουν καθιερωθεί ως ιστορικές χαρακτικές μέθοδοι και να επεκτείνεται στη συνέχεια, σε νεώτερες τεχνολογικές μεθόδους αφομοιώνοντας  τις δυό κατηγορίες σε ένα σώμα για μια ελεύθερη επιλογή τρόπων εικαστικής κατάθεσης.
Ενα άλλο σημαντικό ζητούμενο του Εργαστηρίου Χαρακτικής είναι να βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τα άλλα εικαστικά κι εφαρμοσμένα εργαστήρια του τμήματος αλλα και τα εργαστήρια άλλων σχολών τέχνης. Αυτή η επιδίωξη εξασφαλίζει μια διαρκή ανταλλαγή εμπειριών και τη δημιουργία ενός ανοιχτού εικαστικού πεδίου κίνησης του φοιτητή, έτοιμου να δέχεται και να συντονίζεται με κάθε πνευματικό, κοινωνικό και εικαστικό ερέθισμα που κυκλοφορεί στον χώρο της τέχνης.
Η Χαρακτική είναι η τέχνη που λειτουργεί με την πολλαπλότητα, χαρακτηριστικό που της εξασφαλίζει μια μεγάλη δυνατότητα διάχυσης της εικόνας και των μηνυμάτων της σε μεγάλο βεληνεκές. Αυτό το πολύτιμο προνόμιο της Χαρακτικής και των εκτυπώσεων έχει ήδη εφαρμογή σε αρκετές απο τις πρωτοβουλίες και τις εικαστικές παρεμβάσεις στον κοινωνικό ιστό απο το Εργαστήριο Χαρακτικής της Φλώρινας που έχει την  πρόθεση να ενεργοποιείται σ’ αυτή την κατεύθυνση όλο και περισσότερο.
 Το χαρακτικό έργο μεταφέρεται εύκολα καθώς η εκτύπωσή του πραγματοποιείται συνήθως πάνω σε ελαφρά ύλη, (χαρτί ή ύφασμα).   Συναθροίζοντας την ιδιότητα της πολλαπλότητας με την ευκολία στη μεταφορά του χαρακτικού αντίτυπου αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη ευχέρεια που αποκτά η διακίνησή του παντού, σε κάθε χώρο. Τα χαρακτικά έργα των φοιτητών παρουσιάζονται σε εκθέσεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, προτείνονται σε λευκώματα τέχνης ,σε  ex libris, σε καταθέσεις διαμαρτυρίας ή κοινωνικού σχολιασμού, πλαισιώνουν επετειακές εκδηλώσεις τέχνης και λειτουργούν σε μεγάλη κλίματα εφαρμογών.
Πέρα απο όλες τις προηγούμενες επιδιώξεις του Εργαστηρίου Χαρακτικής και εικαστικών εκτυπώσεων της Φλώρινας, κεντρικό μέλημά του είναι να παρακολουθεί την αυτόνομη ειαστική φωνή που η χαρακτική απόκτησε, ήδη απο τον 20ο αιώνα, στο χώρο της εικαστικής έκφρασης και  να ενεργοποιεί τους φοιτητές να λειτουργήσουν δημιουργικά χωρίς φραγμούς και περιορισμούς ως προς τις τεχνικές διαδικασίες, τα υλικά και το μέγεθος  διαστάσεων της εκτύπωσης των έργων.
Οι εργασίες  των φοιτητών και φοιτητριών που παρουσιάζονται με την ευκαιρία της έκθεσης  «Χαρακτική στη Βόρειο Ελλάδα» στη γκαλερί ΑRTIS CAUSA είναι αποτέλεσμα της έρευνάς τους στο χαρακτικό εικαστικό πεδίο την ακαδημαϊκή χρονιά 2011 -2012 . Πρόκειται για ένα σύνολο βαθυτυπιών και υψιτυπιών με οξυγραφίες, τονικές οξυγραφίες, ξηρές χαράξεις, τεχνικές με μελάνι και ζάχαρη, μαλακά βερνίκια, ανοιχτές οξειδώσεις, μαύρη τεχνική, χαράξεις σε λινόλεουμ, κολλαγραφίες και συνδιασμένες τεχνικές.
Οι συμμετέχοντες στην έκθεση είναι:
1.        Βλασιάδης Γιάννης
2.       Γαζέας Αντώνης
3.       Δαμιανού Γεωργία
4.       Καραστεργίου Ευαγγελία
5.       Καρούσος Λουκάς
6.       Κεχαγιά Μποζίνου Αμαλία
7.       Λαμπροπούλου Κατερίνα
8.        Μικρού Αναστασία
9.       Μηλιτσοπούλου Νατάσσα
10.   Μνατσακανιάν Ειρήνη
11.   Μπάρου Ηρώ
12.   Μπογδάνου Όλγα
13.   Νόση Ειρήνη
14.   Παπαμιχαήλ Αγγελική
15.   Προβατά  Έλενα
16.   Σαμαρά Άννα Μαρία
17.   Σαπνάρα Ευδοξία
18.   Σαραντόπουλος Άρης
19.   Σχορετσανίτη Ράνια
20.   Tσαντίδης Αλέξανδρος
21.   Τσιντσιντά Αλεξάνδρα
22.   Φτελκόπουλος Γαβριήλ
Δήμητρα Σιατερλή

Στην έκθεση συμμετέχει,  η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ που απο το Φεβρουάριο του 2011 σχεδιάζει και πραγματοποιεί σημαντικές εικαστικές δράσεις συχνά μέσα απο χαρακτικές  και εκτυπωτικές μεθόδους σε καίριες εικαστικές συναντήσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου