Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ενα ταξίδι στην πνευματική Ελλάδα του 20ού αιώνα

Παρά τους χαλεπούς καιρούς, η Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 24 Μαΐου
  Ενα ταξίδι στην πνευματική Ελλάδα του 20ού αιώνα 

Σε μια από τις αναρίθμητες βιτρίνες της Πινακοθήκης Χατζηκυριάκου - Γκίκα στο δεύτερο όροφο ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με την περίφημη φωτογραφία των εκπροσώπων της γενιάς του 1930 στο σπίτι του Γιώργου Θεοτοκά την 9η Μαρτίου του 1963. Oρθιοι και καθιστοί στην ασπρόμαυρη εικόνα φωτογραφίζονται οι Πετσάλης Διομήδης, Βενέζης, Σεφέρης, Καραντώνης, Θεοτοκάς, Τερζάκης, Κ. Θ. Δημαράς, Κατσίμπαλης, Πολίτης, Εμπειρίκος και άλλοι.

Oλους αυτούς και ακόμα περισσότερους απ' όσους συνέδεσαν τη ζωή και το έργο τους με μια εποχή μεγάλης πνευματικής παραγωγής θα συναντήσει κανείς όχι μόνο μέσα απ' αυτή την εικόνα αλλά σε ξεχωριστά αφιερώματα για τον καθένα σε ένα ολοκαίνουργιο Μουσείο.

Στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία για τον τόπο. Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3 που έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας ανοίγει ανακαινισμένο τις πόρτες του την Πέμπτη 24 Μαΐου αφιερωμένο στον καλλιτέχνη αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή: από το τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή έως τις παραμονές της Δικτατορίας του 1967.

Στο ισόγειο, τον πρώτο, τον δεύτερο και το πρώτο μισό του τρίτου ορόφου μπορεί να συναντήσει κανείς από το οσκαρ του Βασίλη Φωτόπουλου για την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη, έως το Νόμπελ του Οδυσσέα Ελύτη, κι από το βυζαντινότροπο χειρόγραφο του Γιάννη Ρίτσου έως τα, σμιλεμένα από το Γιάννη Παππά, χέρια του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα.

Πεζογράφοι, ποιητές, φιλόλογοι και κριτικοί, λογοτέχνες, μουσικοί, άνθρωποι του θεάτρου, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι, αρχιτέκτονες, ακόμα και άνθρωποι του ιστορικού, φιλοσοφικού στοχασμού αλλά της επιστήμης τιμώνται σ' αυτό το Μουσείο που μας κάνει οικεία μια απίστευτη παραγωγή σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς από ανθρώπους που πολλοί έμειναν παραγνωρισμένοι. Η παρουσίαση του έργου τους γίνεται με τη μορφή «διάλογου». Το έντυπο, στην πλειοψηφία τους, υλικό της βιτρίνας «συνομιλεί» με το εικαστικό του τοίχου.

Από τον τρίτο όροφο και μετά η «σκυτάλη» ανήκει στον Χατζηκυριάκο - Γκίκα. Πίνακες, σχέδια, γλυπτά, σκηνικά, χειρόγραφα, εικονογραφημένες εκδόσεις, φωτογραφίες, έπιπλα από το σπίτι της ΄Ύδρας που κάηκε το 1961 αλλά και οι χώροι της Αθηναϊκής οικίας και ο προσωπικός κόσμος του Γκίκα ξετυλίγουν τη γοητεία τους στον επισκέπτη που ολοκληρώνει το οδοιπορικό του στο ατελιέ του Γκίκα: εκεί όπου τα καβαλέτα του συνυπάρχουν με αντικείμενα με τα ταξίδια του.

«Στα εκθέματα υπάρχει το στίγμα της ιστορίας ενώ απουσιάζει εντελώς ο ρόλος της πολιτικής», ανέφερε την Δευτέρα 21 Μαΐου στην παρουσίαση της Πινακοθήκης ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Aγγελος Δεληβορριάς ο οποίος ευχαρίστησε στην ομιλία του Ιδρύματα, εταιρείες και ιδιώτες, όσους, δηλαδή, συνεισέφεραν για να γίνει αυτό το προσωπικό του όραμα πραγματικότητα. Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, Αιμιλία Γερουλάνου, η ιστορικός τέχνης και συγγραφέας του βιβλίου, «Κριεζώτου 3», Εβίτα Αράπογλου και η επιμελήτρια της συλλογής Γκίκα, Ιωάννα Προβίδη. Ακολούθησε ξενάγηση σε κοινό και δημοσιογράφους.

Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα
Κριεζώτου 3
Τηλ: 210-3615702
Πωλητήριο: 210-3630204
 
ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου