Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Φράνσες Σταρκ

  Εκθέσεις - Φράνσες Σταρκ



Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)



Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει ως Καλλιτέχνη του Μήνα την Φράνσες Σταρκ με μια σειρά 12 ζωγραφικών έργων. 

H εικαστική έρευνα της Φράνσες Σταρκ περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, κολάζ, σχέδια και βίντεο συνδυασμένα με κείμενα και γράμματα. Μέσα από τη δουλειά της, η Σταρκ μιλάει για τις συνθήκες της δημιουργικής εργασίας, παράγοντας ένα συγκινητικό έργο για τη φύση της καλλιτεχνικής πρακτικής και την κοινοτοπία του καθημερινού. Η έρευνα της αποτελεί μια ενδοσκοπική αναζήτηση για τη διαδικασία της καλλιτεχνικής παραγωγής και τις συχνά παραλειπόμενες απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Στα έργα της που χαρακτηρίζονται από εμμονή και ευθραυστότητα, το γλωσσικό στοιχείο παίρνει διαφορετικές μορφές δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο έργο που κινείται μεταξύ ποίησης, εικαστικής τέχνης και αναφορών που σχετίζονται με την δική της ζωή. Μέσα από τις δραστηριότητες της, ως καλλιτέχνης και συγγραφέας, η Σταρκ επιδιώκει στενές συνδέσεις μεταξύ της τέχνης και της λογοτεχνίας. Μέσα από την τεχνοτροπία που χρησιμοποιεί εξετάζει την πρακτική της επανάληψης, της αναπαραγωγής, της ελλειπτικότητας και της συσσώρευσης. Κύριο χαρακτηριστικό των έργων της είναι η χρήση κειμένου και γραφής για τη δημιουργία εικόνας. Η χρήση των παραθέσεων από τον λογοτεχνικό πολιτισμό είναι περισσότερο παιγνιώδεις, ειρωνικές και λυρικές παρά διδακτικές. Οι αναφορές της είναι ο μοντερνισμός, ο μινιμαλισμός, η εννοιολογική τέχνη και ο τρόπος που χειρίζεται το κείμενο έχει αναφορές στην οπτική και συγκεκριμένη ποίηση. Η επαναλαμβανόμενη παρουσία ζώων, κυρίως πουλιών, χρησιμοποιείται ως μεταφορά του ανθρώπου και της ευθραυστότητας του
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου