Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

PROJECT: '' MANA ΓΗ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΣ''



                                       PROJECT: ‘’ΜΑΝΑ ΓΗ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΣ’’



                           



 Μάνα Γη και Άμπελος    μας καλούν  να αφουγκραστούμε τον παλμό τους. Η Μάνα Γη: Κάτω από το βλέμμα της κάθε πέτρα φυτό, ζώο και άνθρωπος είναι αδέλφια που συμπορεύονται στο ίδιο μονοπάτι.  Μήτρα που γεννάει  καρπούς  τροφοδότες  ύλης και πνεύματος.  Ζωντανή οντότητα  αξίζει σεβασμού,  προστασίας, σωστής διαχείρισης.
Τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου    ο Δίας κόβει τα ράμματα κοντά στο γόνατο κληματίδα  και πετάγεται  ο βλαστός Διόνυσος...  Η  Σέμελη- κλίμα  όμοια  με νεκρό κούτσουρο το χειμώνα είναι η ‘’αποθήκη’’   που  συσσωρεύονται τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο Διόνυσος βλαστός για να ξεπεταχτεί από το μηρό του Δία.
Στη γη οι σπόροι βλασταίνουν γεννιούνται και ξαναπεθαίνουν.  Χρειάζεται καινούργια σπορά τον επόμενο χρόνο.   Η  άμπελος είναι ένα φυτό που δεν πεθαίνει.  Βλασταίνει από ένα όργανο  που δεν είναι μήτρα αλλά από  ένα αντρικό.  Σε όλη την αρχαιότητα η κληματόβεργα με τα γόνατα και τα εξογκώματα συμβόλιζε το αντρικό μόριο.
Η εικαστικός Ελένη Κεσίσογλου  (απόφοιτος  του Τ.Ε.Ε.Τ.  Φλώρινας)  εκφράζει αυτές τις  προσεγγίσεις με γλυπτική εγκατάσταση . 
Η performance «Δημιουργία» συνδυάζει τον ποιητικό λόγο του Γιώργου Δελιόπουλου με τελετουργικούς, κρουστούς ήχους, καθώς και με το λιτό, αφαιρετικό εικαστικό λεξιλόγιο της εικαστικού Γλύκας Διονυσοπούλου (μέλος του τρίτου εικαστικού εργαστηρίου  του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας) και του χορευτή Μιχάλη Μπιμπάση  (Μέλος της Λέσχης Πολιτισμου Φλώρινας). Μέσα από τη «Δημιουργία» αναφαίνεται η ζωογόνος δύναμη της φύσης, ενώ ξεπηδά εκείνος ο Λόγος Θεού και Ανθρώπου, που κρύβεται μέσα στο ελάχιστο σύμπαν και νικά τους θανάτους.
«Όταν η πτώση μοιάζει βεβαία,
μοίρα του Ανθρώπου η Άνοιξη,
μοίρα του Ανθρώπου η γη,
μοίρα του Ανθρώπου ο σπόρος
που σβήνει κι ανθίζει ξανά».

Σας  καλούμε  στις 24/4/2016 στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου  στη θέση   ΡΕΝΤΙΝΑ         και ώρα  18:00  μ.μ   στην παρουσίαση του project : ‘’MANA ΓΗ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΣ’’
(Παρακαλούμε να έχετε μαζί  σας μικρή ποσότητα σπόρων.  Επίσης η συγκέντρωση αρχκά θα γίνει στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου  Bella-toumpa)

Τηλ. επικοινωνίας : 6936446662

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου