Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Μαρί Θεοφίλου-Συμμετοχή στην Διεθνή έκθεση ακουαρέλλας στο Fabriano της Ιταλίας



Μαρί Θεοφίλου-Fabriano in Acquarello 2016












Στην πόλη Fabriano της Ιταλίας πραγματοποιείται, από τις 21 εως τις 24 Απριλίου, διεθνής έκθεση υδατογραφίας με συμμετοχή 727 καλλιτεχνών από 46 χώρες.




Μαρί Θεοφίλου
Ακουαρέλλα σε ημιδιαφανές χειροποίητο χαρτί Ινδίας


Το έργο αυτό είναι τμήμα της θεματικής που μελετώ, που είναι η εικαστική απόδοση της έννοιας του Μυστικού.
Η εφαρμογή της ακουαρέλλας σε ημιδιαφανές χειροποίητο χαρτί που είναι ιδιαίτερα απορροφητικό, μου δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπω την μορφή σε μια εννιαία κηλίδα.
 Η ενοποιημένες μορφές λειτουργούν σαν τα μυστικά που μοιάζουν να έχουν ενιαίο περιεχόμενο, ενώ διακρίνουμε τα "μορφοπλαστικά" τους στοιχεία, εικόνες, λέξεις, χειρονομίες όταν αναδύονται, οπως συμβαίνει και με τις μορφές αυτές αν πλησιάσουμε στην εικαστική επιφάνεια
 Αφαιρώντας από την εικόνα, επιχειρώ μια αναφορά στην απόκρυψη και την αποκάλυψη, στο δικαίωμα της σιωπής και του λόγου. Αφαιρώ υλικότητα σε μια προσπάθεια να γίνουν άυλες οι μορφές,όπως και τα Μυστικά που εκδηλώνουν την παρουσία τους με μία υπόγεια ένταση, με άυλα φαντάσματα που ξεπηδούν από τις ψυχικές κρύπτες ζητώντας λύσεις
Ο λευκός χώρος λειτουργεί σαν τον “ενδιάμεσο ψυχικό χώρο” το χώρο ανάμεσα στο μέσα και το έξω, το χώρο  που γεννά την σκέψη.
Δεν αποτελεί ζητούμενο η αποκάλυψη του μυστικού , η βίαιη “εξόρυξή” του αλλά η ενσωμάτωσή του στο συνεχές της ιστορίας, ατομικής ‘η συλλογικής. Ουσιαστικά πρόκειται για την επεξεργασία του μέσω της εικονιστικής, σωματικής και λεκτικής  συμβολοποίησής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου