Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.» από το CineDoc στον Δαναό


Με το Βραβείο Ντοκιμαντέρ και το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από την Ελληνική ΑκαδημίαΚινηματογρἀφου, το ντοκιμαντέρExotica, Erotica,e.t.c. συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία. Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να το παρακολουθήσει για μια ακόμη φορά την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 στονκινηματογράφο Δαναός παρουσία της σκηνοθέτιδας Ευαγγελίας Κρανιώτη.


Το Exotica, Erotica, Etc. έκανε το ντεμπούτο του στη Berlinale, προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια απογειώθηκε κερδίζοντας το Emerging International Filmmaker Award στο καναδέζικο Hot Docs, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου. Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά ζώντας και δουλεύοντας στη Γαλλία, η Ευαγγελία Κρανιώτη είναι καταρχήν εικαστικός και εξαιρετική φωτογράφος. Πρώτη της ταινία, το Exotica, Erotica, Etc. γεννήθηκε ως φυσική συνέχεια της ενασχόλησής της ως φωτογράφου με τους ανθρώπους της Μεσογείου και την οργανική τους σχέση με τη θάλασσα.

Η ταινία ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων η Ευαγγελία Κρανιώτη μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες. Ως η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και κοντεϊνεράδικα, η Ευαγγελία Κρανιώτη διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική, και από εκεί μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία, ακολουθώντας Έλληνες ναυτικούς και παρακολουθώντας τους φευγαλέους ή ισόβιους έρωτες που εμπνέει η μοναξιά της θάλασσας. Με τη βοήθεια του μοντέρ Γιώργου Λαμπρινού και του μοντέρ ήχου Ζερόμ Γκοντιέ, οι 450 ώρες κινηματογραφημένου υλικού της συνέθεσαν μια ταινία με εικαστική αξία καιμουσική που στοιχειώνει σαν το τραγούδι των σειρήνων.

Ευαγγελία Κρανιώτη / 73′ / 2015 / Γαλλία
Παραγωγή Aurora films, με την υποστήριξη της Région Île-de-France, του Ίδρυματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Fonds de Dotation Agnès b.


Η Ευαγγελία Κρανιώτη είναι Ελληνίδα εικαστικός και ζει στη Γαλλία. Ασχολείται με τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία και τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και εικαστικές τέχνες στην École nationale supérieure des arts décoratifs de Paris (προ- και μεταπτυχιακές σπουδές). Το 2014, ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών της με μια διετή μεταπτυχιακή έρευνα πάνω στον κινηματογράφο και τα νέα media (άριστα παμψηφεί και έπαινος της επιτροπής) στο Fresnoy – Studio national des arts contemporains.

Το έργο της έχει υποστηριχθεί επανειλημμένα από το Ίδρυμα I. Φ. Κωστοπούλου, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το Ίδρυμα Marc de Montalambert (Γαλλία), το Μεσογειακό Κέντρο Φωτογραφίας (Γαλλία), τη Cité internationale des Arts de Paris (Γαλλία), το κέντρο Capacete Rio (Βραζιλία), τη Fundação Alberto Alvarez Penteado São Paulo (Βραζιλία), το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και το Fonds de Dotation Agnès b.


Το 2015, έλαβε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Elie Saab στο 30ό Φεστιβάλ Μόδας και Φωτογραφίας της Hyères, καθώς και το Βραβείο καλύτερου ανερχόμενου σκηνοθέτη στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Toronto Hot Docs. Το 2014, έλαβε το Βραβείο των Φίλων του Fresnoy, το Βραβείο Φωτογραφίας του Fondation des Treilles και το Βραβείο Runway (Bipolar / Fresnoy). Εκπροσωπείται από τη Galerie Sator στο Παρίσι και συνεργάζεται με την Galerie du Jour Agnès b σε πολλά πρότζεκτ. Το έργο της παρουσιάζεται τακτικά σε διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις : Paris Photo, Mois de la Photo / Maison Européenne de la Photographie, 5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Festival VIΑ, Festival EXIΤ, Lille 3000, MAC Créteil, Galerie Xippas, Kyotographies, FotoRio, Biennale de Belleville , CentQuatre, Bruxelles Nuit Blanche, Musée de Beaux-Arts de Rennes, NY Photo Festival, MUSA Museum, Austrian Cultural Forum NY, Centre d’art contemporain de Genève.

Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους Exotica, Erotica, Etc. (73′) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Forum της 65ης  Berlinale και έκτοτε παρουσιάζεται σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Karlovy Vary, Hot Docs Toronto, Melbourne, Sarajevo, BFI London, Göteborg, ανάμεσα σε άλλα. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam, την επέλεξε ως μια από τις ταινίες που ξεχώρισαν στα διεθνή φεστιβάλ μέσα στο 2015 (κατηγορία Best of Fests).

Πηγή : http://www.culturenow.gr/46781/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου