Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Μανόλης Ρωμαντζής | ΑΛΛΗγΟΡΙΕΣ – λόγος τρισδιάστατος | Παρασκευή 8 Μαΐου 2016, Ώρα 20:00-23:00



Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση γλυπτικής του Μανόλη Ρωμαντζή με τίτλο «ΑΛΛΗγΟΡΙΕΣ, Λόγος τρισδιάστατος», που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 20:00και θα διαρκέσει μέχρι και τη Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου. 

Τα γλυπτά έργα που παρουσιάζονται αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, κείμενα τα οποία διαθέτουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του γραπτού λόγου (παραγράφους, προτάσεις, λέξεις και σημεία στίξης) και   προσκαλούν τον θεατή να τα ακούσει και να επέμβει σε αυτά, «διορθώνοντάς τα» με βάση τον ίδιο του τον εαυτό.  Πρόκειται για έργα που περικλείουν ολόκληρες ιστορίες, γεμάτες συναισθήματα και όνειρα που περιμένουν κάποιον να τις «διαβάσει» και να δώσει το έναυσμα και την αφορμή για τις επόμενες που πρόκειται να «ειπωθούν».
Ο εικαστικός-επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παν. Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), Χάρης Κοντοσφύρης ο οποίος συν-επιμελείται την έκθεση με τον Μανόλη Ρωμαντζή αναφέρει: «Ο Μανόλης αναρωτιέται αν στην τέχνη θέλουμε να εκφράσουμε το αναγκαίο ή το περιθώριο του αναγκαίου. Το αναγκαίο είναι η ίδια η ζωή. Όλοι οι καλλιτέχνες αντλούν τις αναγωγές τους από το περιθώριο της ζωής που είτε ως περισσό ή ως δευτερεύουσα αναγκαιότητα, αποτελεί ένα τοπίο περίπλοκο, συχνά χαοτικό και ανεξάντλητο που αναγκάζει τον καλλιτέχνη να προχωρήσει πέρα από αυτό που νόμιζε ότι μπορούσε.  Δεν μπορώ να φέρω στο μυαλό μου έναν καλλιτέχνη που να μην κατατρύχεται από την έμμονη ιδέα μιας αποστολής. Η αποστολή του Μανόλη Ρωμαντζή είναι η δημιουργία συνθέσεων μικρογλυπτικής κλίμακας με περιεχόμενο αλληγορικές αφηγήσεις και ποιητικές μεταστάσεις νοσταλγικών εικονογραφικών προτύπων, άλλοτε με κοσμολογικό ενδιαφέρον και άλλοτε με υπαρξιακό. Στις συνθέσεις αυτές ενυπάρχει συχνά μια υψηλότατη αισθητική απόλαυση εξ αιτίας της συγκίνησης που υπαινίσσονται  χωρίς να την εκφράζουν. Όσο πιο  βαθιές και εσωτερικές είναι οι ρίζες της καλλιτεχνικής έκφρασης, τόσο πιο αβίαστα φανερώνονται οι λέξεις που οι εικόνες με τις οποίες εκφραζόμαστε, υπονοούν», ενώ προσθέτει ότι ο καλλιτέχνης «δημιουργεί γύρω του έναν άλλον κόσμο, όμοιο με τούτον εδώ, κατοικημένο όμως από διαφορετικούς ανθρώπους-ειδώλια που δεν εκλιπαρούν για επιβεβαίωση μιας φαντασίας σουρεαλιστικής, αλλά προβάλλουν κυρίως την αλληγορικότητα των πράξεών τους, ως σύμπραξη στην σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου ή τις διδακτικές αλληγορίες του Κωστή Παλαμά».

Ο Μανόλης Ρωμαντζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Είναι απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής σχολής και διδάκτορας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και παράλληλα ασχολήθηκε κατά καιρούς με τη γλυπτική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, την αγιογραφία και τη βιβλιοδεσία.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη γλυπτική χρησιμοποιώντας ως υλικά κυρίως τον πηλό, το γύψο, το ξύλο, το σίδερο και τον μπρούτζο, τα οποία συνδυάζει και με διάφορα άλλα υλικά.
Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά vassaltis vineyards από τη Σαντορίνη. 
Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι culture nowglobal viewart22 και Φλώροι εικαστικοί.


Διάρκεια Έκθεσης: 8 - 28 Απριλίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου