Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Μουσική Σύνθεση Mondrian - Άννα Καμπουρίδου


Ο Πητ (Πίιτ) Μοντριάν (Piet Mondrian, πραγματικό όνομα Pieter Cornelis Mondriaan, 7 Μαρτίου 1872 – 1 Φεβρουαρίου 1944) γεννήθηκε στην πόλη Amersfoort της Ολλανδίας και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ την περίοδο 1892 - 1895.
Ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης και συνιδρυτής του κινήματος του νεοπλαστικισμού (κίνημα de Stijl) μαζί με τον Theo Van Doesburg. Θεωρείται από τους πλέον επιδραστικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα. (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B7%CF%84_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD)

Η μουσική σύνθεση Mondrian είναι άλλη μια προσπάθεια συνομιλίας μεταξύ της ζωγραφικής και της μουσικής. Η ανάγνωση και η δημιουργία του κομματιού βασίζεται σε μια παρτιτούρα από 19 πίνακες του Mondrian με μια σειρά όπου τα σχήματα ή η απουσία αυτών και τα χρώματα να μπορούν να ταυτιστούν με τις πυκνώσεις, αραιώσεις, εντάσεις του ήχου σε ένα μουσικό κομμάτι. Η πρόκληση του ανθρώπου που θα εκτελέσει την μουσική σύνθεση είναι να μπορέσει να ακούσει τους ήχους μέσα από τους πίνακες και σε πρώτο επίπεδο να μεταφράσει με αυθορμητισμό τα 'νταμάκια' του Mondrian σε νότες. Σε δεύτερο επίπεδο η παρτιτούρα ανασυντάσσεται και δημιουργούνται καινούργια κομμάτια για κάθε μουσικό όργανο.

Η προσπάθεια της ανάγνωσης του ήχου μέσα από τους ζωγραφικούς πίνακες του Mondrian είναι ακόμα ένα τρανό παράδειγμα για την ουσία της Τέχνης. Μέσα από την ιστορία της τέχνης έχουμε πολλά παραδείγματα παρόμοιων συνομιλιών που μας αποδεικνύουν πως η έκφραση μια ιδέας με ένα συγκεκριμένο μέσο δεν την κρατά φυλακισμένη σε μια διάσταση. Αντίθετα, μπορεί να μεταφραστεί με ποικίλους τρόπος και μέσα, παίρνοντας την υπόσταση που της δίνεται κάθε φορά, με πινελιές, με νότες, με χορευτικές κινήσεις…  

Το μόνο που μένει είναι να αφεθεί ο καθένας ανοιχτά και με γενναιότητα να δει, να ακούσει και να αισθανθεί το κάθε ερέθισμα που ορθώνεται μπροστά του.



Μουσική εκτέλεση παρτιτούρας: Μαρία Βιδάλη
Ένωση παρτιτούρας: Άννα Καμπουρίδου



annakab@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου