Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Οψάριον | επιμέλεια Λουΐζα Καραπιδάκη | εστιατόριο Βαρούλκο Seaside, Μικρολίμανο



Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκτός των Τειχών» ξεκίνησε μία νέα συνεργασία με τον Λευτέρη Λαζάρου και το εστιατόριο Varoulko Seaside, έναν χώρο που διανύει μία
πορεία 30 ετών διαρκούς και επιτυχημένης παρουσίας στο χώρο της εστίασης. Στο lobby και στο “Αrt Deck” στον δεύτερο όροφο, του νέου χώρου εκδηλώσεων του εστιατορίου, στο Μικρολίμανο, οργανώνουμε μία σειρά θεματικών εικαστικών εκθέσεων που θα φιλοξενούνται εκεί για το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται γιαμία σκυταλοδρομία εκθέσεων με τη συμμετοχή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών, υπό την επιμέλεια σημαντικών ιστορικών και επιμελητών τέχνης.
Ο χώρος του εστιατορίου έχει μεταμορφωθεί σε μία γκαλερί όπου οι συνδαιτημόνες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν για λίγο θεατές και «κριτικοί» τέχνης και να επηρεάσουν καθοριστικά την εξέλιξη του project.

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση με τίτλο «Οψάριον» υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη, η οποία και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη σημειώνει σχετικά με τον τίτλο: “Το ημερήσιο διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων είχε ως βασική τροφή τον άρτο, ο οποίος καταναλωνόταν απαραίτητα με κάποιο συνοδευτικό, το λεγόμενο «ὄψον». Το υποκοριστικό της λέξεως «ὄψον» είναι «ὀψάριον». Ένα πολύ σύνηθες συνοδευτικό του άρτου ήταν και ο ιχθύς. Με τον καιρό η λέξη «ὀψάριον/ὀψάρια» ταυτίσθηκε με την περιγραφή του συνοδευτικού ιχθύος και απέδωσε την νεώτερη λέξη «ψάρι/ψάρια».”
Φωτογραφία Studio Panoulis



Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο υπό την επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη είναι οι: Χρήστος Αρτέμης, Στάθης Βατανίδης, Γιώργος Βορρές, Λουκάς Γεραλής, Αντώνης Καστρινάκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Γρηγόρης Κότσαρης, Μιχάλης Κότσαρης, Γιάννης Μανιατάκος, Νατάσα Μεταξά, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Θανάσης Μπερούτσος, Ιόλη Ξιφαρά, Μιλτιάδης Πεταλάς, Κωνσταντίνα Συλίκου, Βασίλης Τάγκαλος, Δημήτρης Τζάνης και Francesco Moretti.

«Οι ιχθύες, εκτός από το τραπέζι των Ελλήνων, έχουν μια συνεχή παρουσία και στην τέχνη από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις απεικονίσεις ιχθύων στον θαλάσσιο κόσμο των μινωικών αγγείων και τοιχογραφιών, τις μορφές ψαριών στη μυκηναϊκή τέχνη, τις σκηνές ψαρέματος στα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία της κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Στην Παλαιοχριστιανική εποχή οι ιχθύες εμφανίζονται ως ευχαριστήριο σύμβολο, χαραγμένο ή γραπτό σε fresco και μετέπειτα στις απεικονίσεις του βυζαντινού εικονογραφικού προγράμματος, όπως στις σκηνές της προσωποποίησης της θάλασσας στον κύκλο της Δευτέρας Παρουσίας. Τέλος, συχνές είναι οι απεικονίσεις των ιχθύων στους  νεώτερους χρόνους, στις νεκρές φύσεις και στις νατουραλιστικές αφηγηματικές σκηνές, αλλά και τις σύγχρονες δημιουργίες.

Στην έκθεση «ὀψάριον» σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί φιλοτεχνούν έργα (γλυπτά, χαρακτικά, ζωγραφικά) απεικονίζοντας ως κεντρικό θέμα βυθούς και ψάρια με ρεαλιστική, ποιητική ή και σουρεαλιστική διάθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η απόδοση του βυθού της θάλασσας είναι αποτέλεσμα προσωπικής εμπειρίας του καλλιτέχνη (experience), αφού τα έργα έχουν ζωγραφιστεί μέσα στη θάλασσα, ενώ άλλα έχουν παλαιωθεί στον βυθό. Παράλληλα, τα ψάρια εμφανίζονται άλλοτε «λαχταριστά» με σαφή ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, ενώ άλλοτε υπερτερεί ο μινιμαλιστικός τρόπος της μορφολογικής τους απόδοσης. Δεν παραλείπονται οι αναφορές στη μυθολογία και στους συμβολισμούς, οι σκηνές ψαρέματος, οι πάγκοι του ψαρά αλλά ούτε και τα ψάρια στο τηγάνι και στο ταψί παραπέμποντας με τη σειρά τους στο αγαπημένο έδεσμα των νεοελλήνων.»

Λουΐζα Καραπιδάκη,
Ιστορικός τέχνης

VAROULKO SEASIDE   Art Deck (2ος όροφος)
Ακτή Κουμουνδούρου 54,            
Μικρολίμανο, Πειραιάς                                                                 
210 5228400                                       
www.varoulko.gr                                                                              
Ημέρες και ώρες που μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση
: Καθημερινά από τις 13:00-22:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου