Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Κάννες: Βραβείο κριτικής επιτροπής για τον «Αστακό» του Λάνθιμου


Κάννες: Βραβείο κριτικής επιτροπής για τον «Αστακό» του Λάνθιμου





Η ώρα των βραβείων και του Χρυσού Φοίνικα στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών, η ώρα της αλήθειας για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, της πρώτης (και) ελληνικής παραγωγής μετά το «Μια Αιωνιότητα και μια Μερα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (1998) στο διαγωνιστικό τμήμα του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου έφθασε το βράδυ της Κυριακής. 
Ο «Αστακός» του Γ. Λάνθιμου έλαβε τελικά το βραβείο Κριτικής Επιτροπής, η μεγαλύτερη διάκριση για ελληνική ταινία μετά το έπος του Θοδ. Αγγελόπουλου.
Η κριτική επιτροπή, την προεδρία της οποίας είχαν εφέτος οι αδελφοί Τζόελ και Ηθαν Κοέν, απένειμε το βραβείο σκηνοθεσίας στον κινέζο σκηνοθέτη Χου Σιάο Χσιέν για το «The Assassin».
Το βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στον Μεξικανό Μικέλ Φράνκο για το «Chronic», ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράστηκαν οι Ρούνεϊ Μάρα για το «Carol» και η Εμανουέλ Μπερκό για το «Mon Roi». Καλύτερος ηθοποιός ανακηρύχθηκε ο Βενσάν Λιντόν για τον ρόλο του στο «La Loi Du Marche».
Συνολικά όλα τα βραβεία:
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
«Chronic», Μισέλ Φράνκο.
Ο Φράνκο λέει στους αδελφούς Κοέν ότι είναι ο λόγος που έκανε σινεμά. Ευχαριστεί το Φεστιβάλ, μέσα στο οποίο γεννήθηκε αυτή η ταινία, τρία χρόνια νωρίτερα όταν συμμετείχε στο Ενα Κάποιο Βλέμμα με την προηγούμενη ταινία του, «Μετά τη Λουτσία», όπου και γνώρισε τον Τιμ Ροθ, τωρινό πρωταγωνιστή του.
Στη σκηνή ο Ταχάρ Ραχίμ για να παρουσιάσει το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας.
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Εξ ημισείας στη Ρούνι Μάρα για το «Carol» και την Εμανουέλ Μπερκό για το «Mon Roi» της Μαϊγουέν.
Η Ρούνι Μάρα δε βρίσκεται στις Κάννες. Η Εμανουέλ Μπερκό, κλαίγοντας συγκρατημένα, ευχαριστεί που μοιράζεται το βραβείο γιατί είναι πολύ βαρύ για να το πάρει μόνη της. Ευχαριστεί τη Μαϊγουέν για τον αντικομφορμισμό της και που την επέλεξε για πρωταγωνίστρια, μια άγνωστη 46 χρόνων. Και τον Βενσάν Κασέλ για την υποστήριξη και τη γενναιοδωρία του.
Ο Τοντ Χέινς παραλαμβάνει για λογαριασμό της Ρούνι Μάρα, ευχαριστεί την τύχη του να συνεργαστεί με δυο ηθοποιούς του βεληνεκούς της Ρούνι Μάρα και της Κέιτ Μπλάνσετ, χωρίς τις οποίες δε θα μπορούσε να έχει πραγματοποιήσει την ταινία του. Εξαιρετική έκπληξη για μας που η Επιτροπή επέλεξε τη Μάρα και όχι την Μπλάνσετ για το βραβείο, παρότι η ερμηνεία της είναι ένα αριστούργημα χαμηλών τόνων.
Στη σκηνή η Λετίσια Κάστα, με το ωραιότερο ως τώρα φόρεμα της βραδιάς, μαύρο και γεμάτο κρόσια, για να παρουσιάσει το Βραβείο της Επιτροπής.
Βραβείο της Επιτροπής
«The Lobster», Γιώργος Λάνθιμος
Ο Λάνθιμος ευχαριστεί την επιτροπή και τον Τιερί Φρεμό, τον Ευθύμη Φιλίππου χωρίς τον οποίο δε θα μπορούσε να κάνει την ταινία, τους συμπαραγωγούς του απ' όλον τον κόσμο, τους ηθοποιούς του που του επέτρεψαν να τους μεταφέρει στην ιστορία του και κατάλαβαν το όραμά του.
Στη σκηνή η Μισέλ Ροντρίγκες, για να παρουσιάσει το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, εξυμνεί τους ηθοποιούς και εξηγεί πόσο άχρωμος και θλιβερός θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτούς.
Βραβειο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Βενσάν Λεντόν, «Ο Νόμος της Αγοράς» του Στεφάν Μπριζέ
Ο Βενσάν Λεντόν καταχειροκροτείται και μιλά στα όρια των δακρύων. «Ο Γουίλιαμ Φόκνερ έλεγε, κάντε μεγάλα όνειρα για να μπορείτε να τα βλέπετε όσο τ' ακολουθείτε. Για μένα, αυτό το βραβείο ήταν ένα μεγάλο όνειρο.» Ευχαριστεί τους αδελφούς Κοέν, την Επιτροπή, τον σκηνοθέτη του, Στεφάν Μπριζέ, το Φεστιβάλ που του χάρισε κάποιες από τις καλύτερες μέρες της ζωής του αλλά και που τολμούν να δείχνουν ταινίες που απεικονίζουν τη σκοτεινή πλευρά της σημερινής ζωής. Αφιερώνει στους συμπρωταγωνιστές του και στους ανθρώπους που περνούν δύσκολα και προσπαθούν να επιβιώσουν.
Στη σκηνή η Βαλέρια Γκολίνο για να παρουσιάσει το Βραβείο Σκηνοθεσίας. «Σκηνοθεσία δεν είναι μόνο κάμερες και κόσμος, είναι ένα όραμα και το πώς μπορείς να το μεταφράσεις ώστε να το καταλάβουν οι συνεργάτες σου και το κοινό, ν' ακούς την ψυχή σου και την ομάδα σου για να φτάσεις στις ψυχές των θεατών.» λέει η ηθοποιός.
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Χου Χσιάο-Χσιέν, «Assassin»
O Κινέζος auteur λέει merci beaucoup και συνεχίζει στα κινεζικά. «Ερχομαι έβδομη φορά στις Κάννες, έχω ξαναβραβευτεί μια φορά, αλλά ευχαριστώ ιδιαίτερα για το βραβείο σκηνοθεσίας. Είναι δύσκολο να κάνεις το σινεμά των auteurs και να βρίσκεις χρήματα γι' αυτό κι έτσι ευχαριστώ πολύ γι' αυτήν την τιμή.»
Στη σκηνή ο Μαντς Μίκελσον για να παρουσιάσει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Παρομοιάζει το Grand Prix που γίνεται λίγο πιο πέρα, στο Μονακό, με τον κίνδυνο και το πάθος του σινεμά.
Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«Son of Saul», Λάζλο Νέμες
Χρυσός Φοίνικας
 «Dheepan» του Ζακ Οντιάρντ.
Ξυδάκης: Μας κάνει υπερήφανους ο Λάνθιμος
Με ένα tweet ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης εξέφρασε το θαυμασμό του για την διάκριση του Λάνθιμου στις Κάννες.
«Ο ελληνικός κινηματόγραφος κ οι δημιουργοί του μάς κάνουν υπερήφανους. Η τιμή σήμερα ανήκει στον Γιώργο Λάνθιμο» έγραψε ο Ν. Ξυδάκης,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου