Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Συζητηση με Ισπανιδα ακτιβιστρια κατα των εξώσεων, Σαββατο 26 Απρίλη, 19.00, Μικρόπολις

Η Ισπανία έχει βιώσει μια τεράστια φούσκα στεγαστικών δανείων, ως αποτέλεσμα της οποίάς ένας μεγάλος αριθμός Ισπανών έχουν δάνεια για υπερτιμημένα σπίτια . Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2007, πολλές οικογένειες δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις μηνιαίες πληρωμές τους . Με την αδυναμία πληρωμής , η τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του σπιτιού στο 60% της τιμής του. Η οικογένεια συνεχίζει να χρωστάει τη διαφορά μεταξύ του ποσού αυτού και του συνολικού ποσού του χρέους, και επιπλέον οι τόκοι και τα δικαστικά έξοδα προστίθενται στο ήδη μεγλαλο ποσό. Ως αποτέλεσμα αυτού του αξαιρετικά μεροληπιτικόυ υπερ των τραπεζών νόμου, μια οικογένεια μπορεί να συνεχίσει να έχει ένα τεράστιο χρέος (συχνά πάνω από € 100.000 ), ακόμη και αφου υποστεί έξωση και μείνει στο δρόμο.

Η "Πλατφόρμα Ζημιωμένων απο το Στεγαστικό Δάνειο" (Plataforma de Afectados por la Hipoteca, PAH) είναι ένα κοινωνικό κίνημα που δημιουργήθηκε στη Βαρκελώνη το 2008, με στόχο την διεκδίκηση του δικαιωματος στην κατοικία και την αλλαγή των νόμων περι κατοικίας. Είμαστε ένα ακομματιστο, λαϊκό κίνημα, οργανωμένο σε πάνω από 200 τοπικά παραρτήματα σε όλη την Ισπανία. Η πολυεπίπεδη στρατηγική μας περιλαμβάνει :
- Μαζική πολιτική ανυπακοή : έχουμε σταματήσει πάνω από 1000 εξώσεις και έχουμε μετεγκαταστήσει περισσότερα από 1000 άτομα σε άλλα σπίτια .
- Άμεση δράση και συλλογική διαπραγματευση με τις τράπεζες: στηρίζουμε τους ιδιοκτήτες σπιτιων στη διαπραγμάτευσή τους με την τράπεζα . Έχουμε καταφέρει χιλιάδες "νίκες" μέσα από ατομικές ή συλλογικές διαπραγματεύσεις. Για παράδειγμα, πολλές οικογενειες πετυχαν τη συνολική διαγραφή του χρέους και μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους πληρώνοντας ενοίκιο ύψους του 30 % των εσόδων της οικογένειας .
- Δικαστικός αγώνας: Φέρνουμε τις υποθέσεις μας στα δικαστήρια σε όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης, μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ετσι ώστε να αλλάξουμε τις πτυχές του νόμου που είναι καταχρηστικές ή παράνομες.
- Πίεση για αλλαγή του ισπανικού δικαίου: συλλέξαμε 1.500.000 υπογραφές για να αλλάξουν οι νόμοι περί ενυπόθηκων δανείων και διεξάγαμε μια εκστρατεία για να κερδίσουμε την στήριξη από βουλευτές και να καταγγείλουμε εκείνους που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις. Αν και δεν έχουμε αλλάξει το νόμο, ωστόσο υπάρχει σαφής πρόοδος .
- Αλλαγή των τοπικών και περιφερειακών ρυθμίσεων: στα χαμηλότερα επίπεδα της αυτοδιοικησης έχουμε επιτύχει σημαντικες μεταρρυθμίσεις, όπως τη δημιουργία τοπικών φόρων για άδεια σπίτια.

Πανω απο όλα, η PAH δεν θεσπίζει μια κάθετη σχέση μεταξύ των νομικών εμπειρογνωμόνων απο τη μία και των ακτιβιστών και δανειοληπτών απο την άλλη. Αντίθετα, δίνουμε προτεραιότητα στην αμοιβαία βοήθεια, η οποία είναι απαραίτητη για να βγούμε απο την νοοτροπία της απόγωνωσης, και να αναγνωρίσουμε ότι η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές οικογένειες είναι ένα συλλογικό και όχι ένα μεμονωμένο πρόβλημα. Έχουμε, επίσης, την πεποίθηση ότι η συλλογική πάλη και η οργάνωση είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η αναγνώριση του δικαιώματος στέγασης για όλους .

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την PAH εδώ (αγγλικα):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου