Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

«Καταπίστευμα»


Δελτίο Τύπου

Το Libby Sacer Foundation σας προσκαλεί στο

«Καταπίστευμα»
ως έναρξη του 7μηνου κύκλου δράσεων: Διαβατήριο παρακαλώ / Passport please 

10 - 16 Απριλίου / 23 Απριλίου - 10 Μαΐου 2014
Cheapart, Θεμιστοκλέους & Α. Μεταξά 25, Εξάρχεια [Τετ. - Σάβ.: 6μμ-10μμ]

Το Φεβρουάριο του 2013 πέθανε μία σημαντική φυσιογνωμία των τελευταίων χρόνων που πέρασε απαρατήρητη.
Η Libby Sacer γεννήθηκε στην Αιθιοπία και παρέμεινε παντελώς άγνωστη ως το θάνατό της στο Λονδίνο το 2013. Μετά το θάνατό της η περιουσία της περιήλθε στον κατά τη διαθήκη της εντεταλμένο αποδέκτη, Βρετανό καλλιτέχνη και ακτιβιστή R.H., τον οποίο η ίδια δεν είχε συναντήσει ποτέ. Ο κληρονόμος της, αναγνωρίζοντας τον πλούτο υλικού που υπήρχε στο σπίτι της, απευθύνθηκε σε ομάδα ειδικών για την έρευνα και ταξινόμηση του. Στο σπίτι της Σάκερ βρέθηκαν σημαντικά έργα τέχνης που θεωρούνταν χαμένα ή άγνωστα, αλληλογραφία με πάνω από είκοσι προσωπικότητες των τελευταίων 50 χρόνων, βιντεοκασέτες, αρχεία ήχου, αντρικά και γυναικεία κοστούμια, μια σειρά από προσωπικά αντικείμενα των Camus, Foucault, Debord, Arendt, Althusser κ.α., καθώς και βιβλία που είχε συγγράψει η ίδια, τα οποία διακινούσε αποκλειστικά από χέρι σε χέρι. Από το σύνολο των ευρημάτων προκύπτουν ενδείξεις του ρόλου της σε κινήματα τέχνης, φιλοσοφίας και πολιτικής για μια περίοδο που καλύπτει πάνω από μισό αιώνα.
Η ομάδα Libby Sacer Foundation ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Λονδίνο, τα μέλη της συναντήθηκαν με τον κληρονόμο της Λίμπυ Σάκερ, και απέκτησαν πρόσβαση σε πληροφορίες για αυτήν και το κληροδότημά της. Για τους επόμενους 7 μήνες (Απρίλης - Οκτώβρης 2014) η ομάδα φιλοξενείται στο χώρο τέχνης Cheapart, και μέσω της θεματικής ενότητας Διαβατήριο παρακαλώ / Passport pleaseεκκινεί έναν διάλογο για τα ζητήματα που η Λίμπυ Σάκερ σωματοποιεί, για τις καταβολές και τα «φαντάσματα» μας.
Ο διάλογος αυτός, που θα εκτυλιχθεί σε δομές εργαστηρίου, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και θεωρητικών, αναφέρεται σε οριοθετήσεις και περιορισμούς του Σώματος, του Χώρου, της Ταυτότητας, έμφυλης και εθνικής, και των ιδεολογικών μηχανισμών που σχηματοποιούν τα όριά τους, καθώς και την έννοια της Διαμεσολάβησης τόσο στην τέχνη όσο και στην δημόσια ζωή.
Στο Καταπίστευμα θα παρουσιαστούν μεμονωμένα θραύσματα από το αρχείο της Λίμπυ Σάκερ, ανακατασκευές, καθώς και δημιουργικές προσεγγίσεις του υλικού από συνεργάτες της ομάδας, που θα λειτουργήσουν ως αναμονές για τις δράσεις του 7μήνου. Το Kαταπίστευμα θα ανοίξει για το κοινό από 10 έως 16 Απριλίου και σε δεύτερη φάση με πρόσθετο υλικό, από 23 Απριλίου έως 10 Μαΐου 2014 (Τετάρτη - Σάββατο, 6μμ-10μμ). Κατά το άνοιγμα των δύο φάσεων (10 και 23 Απριλίου) αλλά και σε άλλες ημερομηνίες ενδιαμέσως, θα λάβουν χώρα κάποιες ζωντανές δράσεις
                                                           


Cheapart, Θεμιστοκλέους & Α. Μεταξά 25, Εξάρχεια [Τετ. - Σάβ.: 6μμ-10μμ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου