Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Οδηγός Πόλης των Βιβλιοθηκών Τέχνης της Αθήνας (Μέρος Δεύτερο)

Οδηγός Πόλης των Βιβλιοθηκών Τέχνης της Αθήνας
(Μέρος Δεύτερο):της Χριστίνας Βουβάκη-Μανουσάκη

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στις Βιβλιοθήκες Τέχνης της Αθήνας. Περιηγούμαστε σε χώρους, όπου οι εικαστικές τέχνες, η λογοτεχνία, η μουσική και η φωτογραφία έχουν την τιμητική τους!

Βιβλιοθήκη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Τι: Βιβλιοθήκη ιστορίας και θεωρίας της τέχνης- περ. 7.800 τίτλους
Πού: Βασιλέως Γεωργίου Β' 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα
Πότε: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00- 17:00
Γιατί να πας: Η βιβλιοθήκη του μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διαθέτει μεγάλη συλλογή βιβλίων και περιοδικών για τις εικαστικές τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως η φιλοσοφία, η ανθρωπολογία και η θεολογία καθώς και καταλόγους εκθέσεων και συλλογών του ίδιου και άλλων μουσείων της χώρας και του εξωτερικού. Δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του προσωπικού αλλά και ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σημαντική κρίνεται η συλλογή της σε ηχητικά έργα όλων των εκφάνσεων της sound art (ηλεκτρονική, περιβαλλοντική, πειραματική κ.ά.). Οι χρήστες θα ήταν προτιμότερο να ενημερώνουν τηλεφωνικά πριν την επίσκεψή τους στη βιβλιοθήκη.

Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη
Τι: Κεντρική Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη- περ. 150.000 τ’ιτλους
Πού: Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα
Πότε: Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-15:00
Γιατί να πας: Η βιβλιοθήκη του μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκε παράλληλα με το μουσείο το έτος 1931 και αρχικά αποτελούνταν από την προσωπική βιβλιοθήκη του Αντώνιου Μπενάκη. Με σκοπό την παροχή πληροφοριών και την υποστήριξη του προσωπικού του μουσείου, των επιστημόνων και των ερευνητών, η βιβλιοθήκη συνέχισε να εμπλουτίζεται. Σήμερα, καλύπτει όλους τους τομείς που αφορούν τη πλαισίωση της μουσειακής συλλογής και διακρίνεται στην κεντρική βιβλιοθήκη και σε έξι παραρτήματα βιβλιοθηκών-αρχείων. Στην κεντρική βιβλιοθήκη διατηρούνται ο πρώτος πυρήνας της βιβλιοθήκης Α. Μπενάκη, κατάλογοι των εκθέσεων του μουσείου, αρχέτυπα, παλαιότυπα και συλλογές που αφορούν τόσο τις τέχνες όσο και την ελληνική ιστορία, ενδεικτικά αναφέρουμε τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα και τα περιηγητικά κείμενα με σπάνια εικονογράφηση που διαθέτει η βιβλιοθήκη. Τα παραρτήματα βιβλιοθηκών-αρχείων ανταποκρίνονται στις αντίστοιχες συλλογές και τα τμήματα του μουσείου, είναι: η Βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3, Αθήνα), το Αρχείο του Τμήματος Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας (Λεωφόρου Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο), τα Ιστορικά Αρχεία (Εμμανουήλ Μπενάκη 38 και Στέφανου Δέλτα, Κηφισιά) , τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής (Πειραιώς 139, Αθήνα), τα Φωτογραφικά Αρχεία (Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι), το Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» (Γενναδίου 4, Αθήνα) και η Βιβλιοθήκη Ευστάθιου Ι. Φινόπουλου.

Βιβλιοθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Τι: Βιβλιοθήκη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, περ. 20.000 τίτλοι
Πού: Τοσίτσα 1, Αθήνα
Πότε: -
(Γιατί να πας:) Η συγκρότηση της βιβλιοθήκης του ΕΑΜ τελείται ταυτόχρονα με την ίδρυση του μουσείου τον 19ο αιώνα. Σκοπός της ύπαρξής της ήταν η κάλυψη των αναγκών των αρχαιολόγων και του προσωπικού του μουσείου. Οι παλαιότεροι τίτλοι της συλλογής, που καλύπτει τους τομείς της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης, των αρχαίων θρησκειών, της αρχαίας φιλοσοφίας και της ελληνικής και λατινικής γραμματείας, χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. Εξαιρετικής σημασίας κρίνονται τα ημερολόγια μεγάλων ανασκαφών του 19ου και 20ου αιώνα που διατηρούνται στη βιβλιοθήκη, καθώς και πρωτότυπα σχέδια αρχαιολογικών ευρημάτων. Η βιβλιοθήκη δέχτηκε υπό τη μορφή δωρεάς το αρχείο του αρχιτέκτονα Σωτήριου Μαγιάση, ενώ ο νέος χώρος της εγκαινιάστηκε το 2008 ύστερα από χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Σήμερα, η βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή εξαιτίας της υπαγωγής σε διαθεσιμότητα του μοναδικού βιβλιοθηκονόμου που απασχολούσε.

Βιβλιοθήκη Μουσείου Λαϊκών Οργάνων
Τι: Μουσική Βιβλιοθήκη, με έμφαση στην Εθνομουσικολογία &Μουσική Λαογραφία - περ. 5.000 τίτλοι
Πού: Διογένους 1-3, Πλάκα
Πότε: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00
Γιατί να πας: Η βιβλιοθήκη του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων –όπως και η ίδια η συλλογή οργάνων του Μουσείου- συγκροτήθηκε από τον μουσικολόγο και μουσικοκριτικό Φοίβο Ανωγειανάκη και συνεχίζει να εμπλουτίζεται τακτικά με έντυπο και ηχητικό υλικό. Στόχος της είναι να καλύπτει τα ενδιαφέροντα ερευνητών, μαθητών, φοιτητών και κοινού στους τομείς της εθνομουσικολογίας και της μουσικής λαογραφίας (αρχαία και βυζαντινή μουσική, δημοτικό τραγούδι, ελληνική και ξένη παραδοσιακή μουσική, μουσικά όργανα, παραδοσιακοί χοροί, σύγχρονες αστικές μουσικές κλπ), καθώς και της μουσικής ιστορίας, θεωρίας και παιδαγωγικής. Επιπλέον, διαθέτει βιβλία κοινωνικής ανθρωπολογίας, λαογραφίας και μουσειολογίας. Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα βιβλία, άρθρα, μουσικές κριτικές και χειρόγραφα που συγκροτούν το αρχείο του Φοίβου Ανωγειανάκη. Επίσης στη βιβλιοθήκη  περιλαμβάνονται και οι περισσότερες έντυπες εκδόσεις για τη βυζαντινή μουσική από το 1826 ως σήμερα (βιβλιοθήκη Χρήστου Πανούτσου).  Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στα γραφεία του μουσείου καθώς και στην αίθουσα-πολυχώρο, όπου οργανώνονται πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, μαθήματα οργάνων και τραγουδιού για ενήλικες, διαλέξεις, συναυλίες, παρουσιάσεις μουσικών εκδόσεων κλπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτήριο που στεγάζει το μουσείο, καθώς πρόκειται για το αρχοντικό του Κοζανίτη λόγιου και αγωνιστή του ’21, Γεώργιου Λασσάνη, κτισμένο το 1843. Η βιβλιοθήκη συνεργάζεται στενά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων για τη διευκόλυνση των ερευνητών. Οι χρήστες θα ήταν προτιμότερο να ενημερώνουν τηλεφωνικά πριν την επίσκεψή τους.

Αρχείο Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης»
Τι: Διαχείριση προσωπικού αρχείου του Μανώλη Καλομοίρη
Πού: Μάγιερ 18, Αθήνα 2ος όροφος
Πότε: Τρίτη- Παρασκευή 11:00-14:00
Γιατί να πας: Το αρχείο του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» διαχειρίζεται το έργο του συνθέτη και ιδρυτή του Εθνικού Ωδείου, Μανώλη Καλομοίρη. Περιλαμβάνει αυτόγραφες παρτιτούρες, υλικό εκτέλεσης όλων των συμφωνικών έργων (πάρτες), αλληλογραφία, ομιλίες και άρθρα του συνθέτη, αποκόμματα τύπου και οπτικοακουστικό υλικό από εκτελέσεις έργων του Καλομοίρη (όπου συμπεριλαμβάνονται ιστορικές ηχογραφήσεις). Ακόμα, το αρχείο διαθέτει ανέκδοτα ή εξαντλημένα έργα του συνθέτη, φωτογραφικό υλικό, αρχείο προγραμμάτων, εργασίες και διδακτορικά που αφορούν τον Καλομοίρη αλλά και μουσικολογικά βιβλία κυρίως για την ελληνική μουσική (Εθνική Σχολή). Το αρχείο στοχεύει στη μελέτη και διάδοση του έργου του συνθέτη και γενικότερα της ελληνικής μουσικής. Οι χρήστες θα ήταν προτιμότερο να ενημερώνουν τηλεφωνικά πριν την επίσκεψή τους.

*Αναμένεται νέος ιστότοπος με πληροφορίες για τον Μανώλη Καλομοίρη, το έργο του και την δράση του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου