Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

"Το πορτρέτο στη ζωγραφική και τη φωτογραφία". Η διάλεξη




Περίπου 30 μεγάλα πορτρέτα σε λάδι του Στέφανου Δασκαλάκη, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι σήμερα, παρουσιάζονται αυτή την εποχή, για πρώτη φορά συγκεντρωμένα στο Μουσείο Μπενάκη, σε μια έκθεση με τον τίτλο "Άνθρωποι". Οι κατά πλειοψηφία ολόσωμες μορφές των έργων αυτών αποτελούν τη συνέχεια μιας ζωγραφικής πορείας που ξεκίνησε από τα εσωτερικά δωματίων της δεκαετίας του ’80 και τις μεγάλες νεκρές φύσεις του ’90, με κοινό άξονα πάντα τη ζωγραφική με μοντέλο, έμψυχο ή άψυχο, στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου. Τα πορτρέτα της έκθεσης αυτής φανερώνουν όχι την εμμονή με την πιστότητα της αναπαράστασης αλλά το πώς ο Δασκαλάκης συναντά μέσα από την απτή πραγματικότητα που έχει μπροστά του, μια άλλη, εσωτερική πραγματικότητα – τη δική του και του μοντέλου του.

Μέσα από την αγάπη για την ίδια την ύλη της ζωγραφικής, η οποία έχει έντονη παρουσία σε πολλά από τα πορτρέτα αυτά με την παχιά πάστα λαδιού, οι ζωγραφισμένες μορφές γίνονται υπαρκτές σωματικές παρουσίες που αιωρούνται μεταξύ φυσικού και ζωγραφικού –ανάμεσά μας– θέτοντας έντονα ερωτήματα γύρω από τα ζητήματα της ομοιότητας, του ορατού, και του πνευματικού στην τέχνη. 

Με την ευκαιρία της σημαντικής έκθεσης «Άνθρωποι», ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης συνομίλησε με τον διακεκριμένο δάσκαλος της φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη, σε μια ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη. Θέμα αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συνομιλίας ήταν"Το πορτρέτο στη ζωγραφικήκαι τη φωτογραφία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου